Textstorlek Mindre Större

Behörigheter genom studier på folkhögskola. Bild på händer med papper och penna

Behörighet för att studera vidare

Behörighet betyder att du har rätt att söka till en utbildning. Du kan uppnå flera olika behörigheter genom att studera på folkhögskola, på Allmän kurs.

Behörighetsgivande kurs/Allmän kurs är till för dig som inte har gått klart grundskolan eller gymnasieskolan. Allmän kurs är ett alternativ till gymnasieskola och komvux och är till för dig som vill förbereda dig för att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola.

Allmän kurs finns på olika nivåer

• Allmän kurs på grundskolenivå -  finns på många folkhögskolor
• Allmän kurs på gymnasienivå - finns på alla folkhögskolor

Olika behörigheter

Här finner du information om olika behörigheter och hur du kan studera på folkhögskolan för att uppnå dem.

Behörighet till studier på gymnasienivå
Behörighet till studier på högskola och yrkeshögskola

Folkhögskolans urvalsgrupp till högskolan
Studieomdöme och behörighetsintyg

Engelskt faktablad

Senast uppdaterad: 2014-02-03

Kommentarer Minimera
  • Hej Johanna!

Ska man söka i folkhögskolans urvalsgrupp måste man gå minst ett år på Allmän kurs.

Man kan inte nå upp till poängantalet för den grundläggande behörigheten enligt gymnasieskolans modell genom att läsa enstaka kurser på folkhögskola (folkhögskolan inte ger betyg eller poäng i enstaka kurser).

Var man har bäst chanser beror på vad man får för betyg och vad man får för studieomdömen - och hur många som söker i respektive urvalsgrupp från de olika skolformerna. Alltså går det inte att säga var det är störst chans att komma in.

16 juli 2014 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

• Jag har godkänt i alla ämnen förutom filosofi B och spanska steg 3 eller 4 kommer inte ihåg. men jag har inte läst engelska B det är de som fattas.

Om jag bara går 50 % på folkhögskola får jag då söka in till högskola på gymnasiebetyget och bara omdömet i engelska B? för man får ju ett intyg.

Om jag går 100 % på folkhögskola och får G i engelska B men får sämre studieomdöme mässigt om man jämför med gymnasiebetygen. kan jag då plocka ut engelska B som första frågan?

Det finns olika urvalsgrupper att söka till högskolan, vilket är störst chans att komma in på?

14 juli 2014 Inlagd av Johanna Gustafsson

• Hej Anna!
    Rikspolisstyrelsens nya hantering av de folkhögskolestuderande som söker till polishögskolan kom som en nyhet för oss i maj. De har hittills inte hörsammat Folkbildningsrådets klagomål och begäran om att de ska ompröva bedömningen.
    Vi på folkhögskola.nu kan bara beklaga detta och fortsätta att jobba tillsammans med Folkbildningsrådet för att de ändrar sig.
    Något mer besked kring detta kan jag därför i dagsläget tyvärr inte ge.
    Agneta Wallin
    enhetsansvarig
    Folkhögskolornas informationstjänst, FIN

1 juli 2014 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu