Textstorlek Mindre Större

Behörigheter genom studier på folkhögskola. Bild på händer med papper och penna

Behörighet för att studera vidare

Behörighet betyder att du har rätt att söka till en utbildning. Du kan uppnå flera olika behörigheter genom att studera på folkhögskola, på Allmän kurs.

Behörighetsgivande kurs/Allmän kurs är till för dig som inte har gått klart grundskolan eller gymnasieskolan. Allmän kurs är ett alternativ till gymnasieskola och komvux och är till för dig som vill förbereda dig för att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola.

Allmän kurs finns på olika nivåer

• Allmän kurs på grundskolenivå -  finns på många folkhögskolor
• Allmän kurs på gymnasienivå - finns på alla folkhögskolor

Olika behörigheter

Här finner du information om olika behörigheter och hur du kan studera på folkhögskolan för att uppnå dem.

Behörighet till studier på gymnasienivå
Behörighet till studier på högskola och yrkeshögskola

Folkhögskolans urvalsgrupp till högskolan
Studieomdöme och behörighetsintyg

Engelskt faktablad

Senast uppdaterad: 2014-08-06

Kommentarer Minimera
  • Hej Amanda!
    Ur behörighetssynpunkt är Matte B och Matte 2 på samma nivå (lilla a, b och c handlar om olika spår, men det är nivån som avgör behörigheterna, på nivå 1 och 2 spelar spåret ingen roll).
    Om du har ett slutbetyg från gymnasiet med 2 250 godkända poäng och är grundläggande behörig - då kan du läsa enbart Matte B på folkhögskola. Folkhögskolan kan då intyga att du har en särskild behörighet i den kursen. Men kursen ger inte betyg och inte poäng så du kan därmed inte få ihop poängantalet genom att studera på folkhögskola och du kan inte ändra ditt medelbetyg. Men du kan alltså bli särskilt behörig om du redan är grundläggande behörig.
    Folkhögskolan läser ofta ett paket av allmänna ämnen på ALLMÄN KURS. En folkhögskola ger Matematik 2 på distans - Hjo folkhögskola.

14 augusti 2014 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

• Hej!
    Funderar på att läsa upp en mattekurs från gymnasiet som jag inte klarade och har lite frågor kring att läsa upp gymnasiebetyg. Är osäker på vilken kurs som är rätt för mig om jag vill läsa upp matte b?
    Jag gick ut gymnasiet med det gamla betygssystemet och undrar nu om matte b är samma som matte 1 b eller matte 2 b?
    Har jag möjlighet att läsa upp den kursen och sedan kunna räkna in den när jag ska söka till högskoleutbildningar?

Amanda

14 augusti 2014 Inlagd av Amanda Nord

• Hej Johanna!

Ska man söka i folkhögskolans urvalsgrupp måste man gå minst ett år på Allmän kurs.

Man kan inte nå upp till poängantalet för den grundläggande behörigheten enligt gymnasieskolans modell genom att läsa enstaka kurser på folkhögskola (folkhögskolan inte ger betyg eller poäng i enstaka kurser).

Var man har bäst chanser beror på vad man får för betyg och vad man får för studieomdömen - och hur många som söker i respektive urvalsgrupp från de olika skolformerna. Alltså går det inte att säga var det är störst chans att komma in.

16 juli 2014 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

Fler kommentarer

Skriv en kommentar till "Behörigheter"

Obs! Din kommentar publiceras här och skickas även med e-post till