Lyssna Teckenspråk Lättläst Other languages
Textstorlek Mindre Större
 
Behörigheter genom studier på folkhögskola. Bild på händer med papper och penna

Behörighet för att studera vidare

Behörighet betyder att du har rätt att söka till en utbildning. Du kan uppnå flera olika behörigheter genom att studera på folkhögskola, på Allmän kurs.

Behörighetsgivande kurs/Allmän kurs är till för dig som inte har gått klart grundskolan eller gymnasieskolan. Allmän kurs är ett alternativ till gymnasieskola och komvux och är till för dig som vill förbereda dig för att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola.

Allmän kurs finns på olika nivåer

• Allmän kurs på grundskolenivå -  finns på många folkhögskolor
• Allmän kurs på gymnasienivå - finns på alla folkhögskolor

Olika behörigheter

Här finner du information om olika behörigheter och hur du kan studera på folkhögskolan för att uppnå dem.

Behörighet till studier på gymnasienivå
Behörighet till studier på högskola och yrkeshögskola

Folkhögskolans urvalsgrupp till högskolan
Studieomdöme och behörighetsintyg

Engelskt faktablad


Dela

Senast uppdaterad: 2014-08-06

Kommentarer Minimera
 • Hej Frida!
  För säkerhets skull är det bästa att ställa denna fråga direkt till Universitets- och högskolerådet, UHR!

  22 oktober 2014 Inlagd av Agneta Wallin@folkhögskola.nu

 • En fråga: Om man har läst Historia A och B men inte blivit godkänd i Historia A men blivit godkänd i B måste man då läsa Historia 1 för att bli grundläggande behörig enligt det nya systemet?

  Tack på förhand!
  Frida Fält

  21 oktober 2014 Inlagd av Frida Fält

 • Hej Champa!
  Om musikkursen är på en eftergymnasial nivå så krävs generellt en gymnasieexamen eller motsvarande för att komma in. De flesta musikkurser är dock på gymnasienivå och då brukar folkhögskolorna inte ställa det kravet. Här kan du läsa mer om kurstyper på folkhögskola: www.folkhogskola.nu/Om-folkhogskolan/Folkhogskola---vuxenutbildning/Kurstyper-pa-folkhogskolan/
  Och här hittar du information om nivåer och avdelningar: www.folkhogskola.nu/Om-folkhogskolan/Studiestodsformer/nivaer-och-avdelningar/

  13 oktober 2014 Inlagd av Sandra, folkhögskola.nu

 • Hej! Måste man ha en gymnasieexamen för att få söka musiklinjer på folkhögskola?

  9 oktober 2014 Inlagd av Champa Nyman

 • Hej Amanda!
  Ur behörighetssynpunkt är Matte B och Matte 2 på samma nivå (lilla a, b och c handlar om olika spår, men det är nivån som avgör behörigheterna, på nivå 1 och 2 spelar spåret ingen roll).
  Om du har ett slutbetyg från gymnasiet med 2 250 godkända poäng och är grundläggande behörig - då kan du läsa enbart Matte B på folkhögskola. Folkhögskolan kan då intyga att du har en särskild behörighet i den kursen. Men kursen ger inte betyg och inte poäng så du kan därmed inte få ihop poängantalet genom att studera på folkhögskola och du kan inte ändra ditt medelbetyg. Men du kan alltså bli särskilt behörig om du redan är grundläggande behörig.
  Folkhögskolan läser ofta ett paket av allmänna ämnen på ALLMÄN KURS. En folkhögskola ger Matematik 2 på distans - Hjo folkhögskola.

  14 augusti 2014 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Hej!
  Funderar på att läsa upp en mattekurs från gymnasiet som jag inte klarade och har lite frågor kring att läsa upp gymnasiebetyg. Är osäker på vilken kurs som är rätt för mig om jag vill läsa upp matte b?
  Jag gick ut gymnasiet med det gamla betygssystemet och undrar nu om matte b är samma som matte 1 b eller matte 2 b?
  Har jag möjlighet att läsa upp den kursen och sedan kunna räkna in den när jag ska söka till högskoleutbildningar?

  Amanda

  14 augusti 2014 Inlagd av Amanda Nord

 • Hej Johanna!

  Ska man söka i folkhögskolans urvalsgrupp måste man gå minst ett år på Allmän kurs.

  Man kan inte nå upp till poängantalet för den grundläggande behörigheten enligt gymnasieskolans modell genom att läsa enstaka kurser på folkhögskola (folkhögskolan inte ger betyg eller poäng i enstaka kurser).

  Var man har bäst chanser beror på vad man får för betyg och vad man får för studieomdömen - och hur många som söker i respektive urvalsgrupp från de olika skolformerna. Alltså går det inte att säga var det är störst chans att komma in.

  16 juli 2014 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Jag har godkänt i alla ämnen förutom filosofi B och spanska steg 3 eller 4 kommer inte ihåg. men jag har inte läst engelska B det är de som fattas.

  Om jag bara går 50 % på folkhögskola får jag då söka in till högskola på gymnasiebetyget och bara omdömet i engelska B? för man får ju ett intyg.

  Om jag går 100 % på folkhögskola och får G i engelska B men får sämre studieomdöme mässigt om man jämför med gymnasiebetygen. kan jag då plocka ut engelska B som första frågan?

  Det finns olika urvalsgrupper att söka till högskolan, vilket är störst chans att komma in på?

  14 juli 2014 Inlagd av Johanna Gustafsson

 • Hej Anna!
  Rikspolisstyrelsens nya hantering av de folkhögskolestuderande som söker till polishögskolan kom som en nyhet för oss i maj. De har hittills inte hörsammat Folkbildningsrådets klagomål och begäran om att de ska ompröva bedömningen.
  Vi på folkhögskola.nu kan bara beklaga detta och fortsätta att jobba tillsammans med Folkbildningsrådet för att de ändrar sig.
  Något mer besked kring detta kan jag därför i dagsläget tyvärr inte ge.
  Vänliga hälsningar
  Agneta Wallin
  enhetsansvarig
  Folkhögskolornas informationstjänst, FIN
  08-412 48 13

  1 juli 2014 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Hej

  Jag har under 1 års tid läst Allmän kurs på Folkhögskola och läst in två basämnen som jag inte hade godkänt i på gymnasiet samt läst in historia. Jag har nu enligt antagningsnämnden och UHR full behörighet och särskild kompetens för att söka till polishögskolan. Men sedan april i år har de ändrat sina intagnings krav och säger att Folkhögskola inte gäller när man ska söka till polis, utan enligt rekryteringsmyndigheten så måste jag läsa om dessa ämnen på komvux. Jag har fått brev från Utbildningsrådet och de menar att rekryteringmyndigheten och rikspolisstyrelsen har gjort fel. Det måste vara fler som är drabbade. Jag har tagit studielån för denna tid och har nu till hösten plats att läsa om dessa basämnen igen på komvux, ska jag verkligen behöva det? Gör man om antagningen? Hur får jag besked på detta? Anna

  1 juli 2014 Inlagd av Anna

 • Hej Petter!
  Jag borde egentligen se dina behörighetsintyg för att kunna ge ett helt säkert svar. Men om det är så att du var grundläggande behörig med ditt första intyg (dvs har både omfattningskravet intygat samt alla 7 kärnämneskurser intygade från folkhögskolan eller genom tidigare gy-studier) då är du grundläggande behörig in i framtiden. Och du kan då bygga på med fler särskilda behörigheter oavsett enligt vilka kursplaner du studerat. Det verkar som om du var klar med omfattningen redan med ditt första intyg eftersom det låter som om du har studieomdömet utskrivet på detta intyg. Man blir alltså grundläggande behörig enligt antingen den gamla modellen (med 7 kärnämneskurser) eller enligt den nya modellen (med 10 gymnasiegemensamma kurser). Och man kan blanda kurser enligt olika kursplaner. Hoppas detta var begripligt - annars får du gärna ringa mig!

  5 maj 2014 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Hejsan!
  Jag har gått Allmän kurs 1 på en folkhögskola 2011-2012 enligt gamla gymnasiemodellen och erhållit en 4:a samt behörighet i kärnämnena. Nu har jag till sommaren läst klart två år Naturvetenskaplig inriktning och erhåller behörighet i alla följande kurser; Svenska, Engelska, Fysik, kemi, biologi samt alla mattekurser, dessa ämnen har jag läst efter Gy11. Nu undrar jag om mitt första läsår 2011-2012 enligt gamla Gymnasiemodellen fortfarande gäller ihop med mina två senaste läsår som är läst enligt det nya systemet. Får jag ändå behörighet till högskolan trots att min utbildning är blandad med gamla kurser (A, B, C) och nya kurser (1, 2, 3)
  Tack på förhand

  30 april 2014 Inlagd av Peter

 • Hej Pablo!
  Folkhögskolornas Konstkurser (profilkurser) kommer nog bara att bedöma dina arbetsprover och din motivering för studier på deras utbildning! De ställer sällan krav på genomgånget gymnasium.
  Men om du sedan vill söka till konsthögskola så bör du vara grundläggande behörig till högskolan och det kan vara ett skäl till att gå en Allmän kurs med konstinriktning först (behörighetsgivande kurs)!

  14 april 2014 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Hej!
  Jag tog studenten för 2 år sedan och gick ut med 4 IG (Matte D, Historia A, Samhällskunskap A och Biologi B).
  Jag har funderat på att börja någon konstskola (folkhögskola) men är det så att jag måste välja "Allmän kurs med inriktning - konst" eller är det möjligt för mig att börja på en konstskola med dessa betyg?
  -Pablo

  12 april 2014 Inlagd av Pablo

 • Hej Linnéa!
  Nej det finns inget ålderskrav till teckenspråkstolkutbildningen. Man ska ha fullgjort 3-årigt gymnasium eller motsvarande.

  24 mars 2014 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Hejsan! Hur kommer det sig att man måste vara 20 år när man söker till teckenspråks - och dövblindtolkutbildningen?

  22 mars 2014 Inlagd av Linnéa

 • Hej John!

  Allmän kurs - man måste fylla 18 år senast under det kalenderår när kursen börjar. Det är en central regel som alla måste följa eftersom folkhögskolorna inte får statsbidrag för yngre studerande.

  Profilkurser och korta kurser - där avgör varje folkhögskola själva om de har ett ålderskrav eller inte (dock ingen under 13 år). Det är vanligt med en 18-årsgräns även på dem, men du får kontakta respektive folkhögskola för att höra, om de inte själva anger något i sina kursbeskrivningar.

  15 oktober 2013 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Hej!
  Är antagningskravet minst 18 år för a l l a folkhögskolekurser - eller finns det några där man kan vara minst 16 år?

  12 oktober 2013 Inlagd av John Sundin

 • Hej Tina!

  Den frågan kan bara den folkhögskola det gäller svara på.

  Många profilkurser inom musik tittar knappast alls på gymnasiebetygen utan tar in på helt andra meriter - musikalitet, musikaliska färdigheter och utvecklingsmöjligheter etc.

  Några enstaka folkhögskolor har musikkurser som är eftergymnasiala och mer yrkesinriktade - de har krav på genomgånget gymnasium. Exakt hur de bedömer ditt betyg kan de bara svara på själva!

  15 maj 2013 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Hej!
  Jag tar studenten i år men tror att jag med största sannolikhet kommer få streck i kursen projektarbete. Kommer jag då ändå vara behörig till att söka en kurs, som inte är en allmän kurs utan en musikalkurs, på folkhögskola?

  9 maj 2013 Inlagd av Tina

 • Hej Kenneth!

  Du måste studera på en kurs som heter ALLMÄN KURS (Behörighetsgivande kurs). Det är bara de som har en bredd av allmänna ämnen så att man kan få ett studieomdöme.
  Kolla denna sida: www.folkhogskola.nu/Kurser/Kurstyper/Behorighetsgivande--Allman-kurs/
  Men är du klar med de flesta gymnasiegemensamma kurserna/kärnämnena så kan du leta efter en "Allmän kurs med inriktning" mot ett specifik intresseområde så att du också får en del nya ämnen. Du måste dock räkna med att en del allmänna ämnen kan vara obligatoriska just för att få fram bredden.

  26 mars 2013 Inlagd av Agneta Wallin, folkhlögskola.nu

 • Hej.
  Jag undrar vad som gäller för mig på folkhögskola, jag funderar på att söka nämligen. Jag saknar ett års studier, sista året på gymnasiet hoppade jag av, men jag har godkänt och VG i alla de ämnen jag läst här på sidan som är kärnämne. Vad jag förstår av er sida så behöver jag gå ett år på folkhögskola, på allmän kurs för att få min grundläggande behörighet, men jag vill ju inte gärna läsa om de kurser jag redan har.. Vilka ämnen räknas som allmänna, alltså vilka kurser kan jag söka på folkhögskola, som är berättigat att få studieomdöme ifrån?

  20 mars 2013 Inlagd av Kenneth

 • Hej Marika!

  Folkhögskolorna har flera olika kurstyper.

  - En del kurser som direkt vänder sig till dem som studerat på särskola.
  - Allmän kurs dit man kan söka och börja på olika nivåer.
  - Profilkurser där man kan studera utifrån fallenhet och intresse.
  - Samt en del eftergymnasiala yrkesutbildningar som kräver att man är klar med gymnasieskolan eller motsvarande.

  Så ring gärna till oss på FIN/folkhögskola.nu så kan vi försöka lotsa dig rätt.

  15 mars 2013 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Hej!
  Jag har en fråga vad gäller behörigheter för elever som gått på gymnasiesärskola och vill söka in till er. Jag har läst att folkhögskolan är ett av tre alternativ om man som ungdom med diagnos vill fortsätta läsa. När jag läser era behörighetskrav klarar inte våra elever av något av det, finns det endå möjlighet för dem att söka till er?

  Mvh Marika T

  12 mars 2013 Inlagd av Marika Tretonius

 • Hej Maria!

  Det finns inget centralt och enhetligt svar på hur folkhögskolorna bedömer reell kompetens. Folkhögskolorna är helt självständiga i sin antagning.

  Fritidsledarutbildningarna kommer troligen generellt att följa högskolans antagningskrav för grundläggande behörighet och inte yrkeshögskolans behörighetskrav. Dvs man måste också ha godkänd nivå i Sv 2 och 3 och Eng 6.

  Så denna fråga måste du ställa direkt till den Fritidsledarutbildning som du önskar söka till.

  15 januari 2013 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Antar folkhögskolor till fritidsledarutbildning enligt SUHFs rekommendationer för grundläggande behörighet?

  15 januari 2013 Inlagd av Maria Björk

 • Hej A

  Du kan vända dig till vilken folkhögskola som helst i Stockholm. Alla har Allmän kurs. Har du över 1600 godkända gymnasiepoäng så räcker det troligen med att studera 1 år på heltid på Allmän kurs. I det "paket" av ämnen/kurser som respektive folkhögskola erbjuder måste kärnämnen ingå om du inte är behörig i alla sju och för att bli behörig till Socionom behöver du dessutom Matematik B eller 2. Detta gäller om du börjar nu i vår! Fr o m hösten förändras folkhögskolornas behörighetsgivning vad gäller vilka kurser som måste ingå. Kontakta skolorna för att höra hur en studieplanering kan utformas för att du ska bli behörig till socionomprogrammet.

  19 december 2012 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Hejsan
  Jag har ett par IG ämnen och vill studera till socionom eller behandlingspedagog (på högskola eller KY/YH), hur och vad söker jag då för att bli behörig?
  Vill läsa på folkhögskola i stockholm.
  Tack

  17 december 2012 Inlagd av A

 • Hej Linus!

  I Dalarna finns en fritidsledarutbildning för teckenspråkiga på Västanviks folkhögskola - men i angränsande län finns den för hörande: Kristinehamns folkhögskola i Värmland, Karlskoga folkhögskola och Örebro folkhögskola i Örebro län.

  Karlskoga folkhögskola har även en distanskurs. Den vänder sig till dem som redan arbetar som fritidsledre och har gjort det några år.

  Du hittar dessa folkhögskolor ovan under "Folkhögskolor A-Ö".

  11 juni 2012 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Jag är intresserad utav fritidsledarutbildning inom dalarna. Men jag hittar ingen bra information. Kan man som studerande studera sådant på distans?
  Vore oerhört underlättande om någon kan hänvisa mig detta!

  Mvh Linus

  8 juni 2012 Inlagd av Linus

 • Hej Helene!

  Det är svårt att hitta en folkhögskolekurs som direkt matchar alla dina önskemål och behov - men flest träffar får jag på följande folkhögskolor, så kontakta gärna dem:
  Munka folkhögskola
  Sundsgårdens folkhögskola
  Furuboda folkhögskola
  Valjevikens folkhögskola

  24 april 2012 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Jag undrar om det finns behörighetsutbildning för grund- och gymnasieskola för mig. Helst i Skåne. Jag har stora läs/skrivproblem och CVI(visuell)=synblind. Jag är lätt utvecklingstörd, men utreds för ev ögonen som spökar och gett mig denna diagnos.

  22 april 2012 Inlagd av Heléne Roth

 • Hej Robin!

  Nej, jag kan inte hitta någon folkhögskola som bara erbjuder Hi A i sitt kursutbud. Normalt erbjuder folkhögskolorna ett paket av kurser/ämnen/teman i sin Allmänna kurs som är behörighetsgivande. Vissa folkhögskolor erbjuder vissa enstaka kurser på distans men jag hittar ingen som nu har Historia A.

  7 september 2011 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Hej! Jag läste Elteknik på gymnasiet men har nu en önskan om att läsa jurudik i framtiden. Saknar Historia A och undrar om det finns något sätt att kompletera mins betyg med den kursen innan nästa ansökning. (Vår/Sommar 2012)

  Befinner mig i nuvläget utanför Sverige men återkommer till Sverige i mars så det vore bra om det var distanskurs alternativt någon form av tentamen baserad lösning snarare än 100 timmar i klassrummet .

  Tack för Hjälpen

  6 september 2011 Inlagd av Robin

 • Hej Anna!

  Jag antar att det är de naturvetenskapliga kurserna du vill komplettera och dessa finns bara på ett mindre antal folkhögskolor. På vissa kan man koncentrationsläsa just dessa kurser, på andra studerar man dem integrerat med andra ämnen. Här får du en färdig sökning just på de folkhögskolor som erbjuder dessa kurser. Kontakta sedan dessa för mer information och studieplanering.

  www.folkhogskola.nu/Sok-kurser/?action=search&cat=59&coursetype=allman&semester=2011HT&kommun=-1&lan=-1#searchresultlist

  Grön prick betyder att de fortfarande har lediga platser!

  1 augusti 2011 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • Om man har ett godkänt gymnasiebetyg(estetiska programmet) och vill läsa in särskild behörighet (områdesbehörighet 13). Kan man göra det på folkhögskola? Kan man göra det på vilken folkhögskola som helst i så fall?

  25 juli 2011 Inlagd av Anna

 • Hej Mariam!

  All lärarutbildning sker på högskola/universitet så jag måste hänvisa dig till dessa för information om validering och behörighetsgivning.

  Har du en fullgjord lärarutbildning vänder du dig till Högskoleverket - www.hsv.se

  Vill du tillgodoräkna din utbildning för att korta ner ytterligare utbildning vänder du dig till en lärarutbildning - du hittar alla via www.studera.nu

  Validering av utländsk utbildning eller arbetslivserfarenhet görs hos Yrkeshögskolemyndigheten www.yh.se

  6 maj 2011 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • HEJ SAN
  Jag undrar om man vill studera och bli behörghet lärar i modersmål vad ska man göra även om jag har utbilding och har jag jobbat som modersmål lärar
  mvh
  mariam

  3 maj 2011 Inlagd av mariam shahin

 • Hej "n"!

  Det är det sista året som den grundläggande behörigheten till högskolestudier brukar blir komplett och det studieomdöme som då sätts är det som du kommer att söka till högskolan på. Ett studieomdöme sätts på ett underlag från all undervisande personal på minst en 30-veckors kurs.

  Det gör att två folkhögskolor vid byte halvårsvis skulle behöva samarbeta kring studieomdömessättningen och det är inte säkert att du hittar någon folkhögskola som vill göra det. Dessutom kan det vara andra behörighetsgivande kurser som du måste bryta mitt i och att hitta en skola som har exakt samma studieplanering som den du lämnar kan vara mycket svårt eftersom varje skola helt självständigt beslutar över sin planering.

  Det är varje enskild folkhögskola som beslutar vilka studerande de antar och vilka möjligheter de erbjuder - men som du förstår av det jag beskrivit ovan är ditt upplägg inte något som jag vågar rekommendera!

  1 februari 2011 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

 • jag ska söka till folkhögskolan i göteborg nu efter sommar och kommer att gå på allmän kurs åk 3 direkt fast efter vintern ska jag flytta till stockholm, kan jag då fortsätta ett halvår i stockholm?

  1 februari 2011 Inlagd av n

 • Hej Jane!

  Det brukar kunna fungera att kombinera studier på olika folkhögskolor och få ihop en samlad studiegång på Allmän kurs MEN folkhögskolan planerar ofta studiegången genom hela läsår - så det är vanligtvis lite lättare att byta helårsvis.

  Varje folkhögskola är dessutom helt fri att lägga ut sina kurser och teman och ämnen när de vill under olika år och det gör att man kan behöva pussla en del om man ska studera på flera folkhögskolor. Skolorna är dessutom olika stora och valmöjligheterna kan variera.

  Så det går alltså inte att svara generellt på din fråga - det beror på vad du läst nu, vilka kurser som avslutas till jul, vilka kurser som mottagande skola har etc. Du får ringa till de skolor du är intresserad av och diskutera hur en studieplan på respektive skola skulle kunna se ut.

  Är det ditt sista läsår på Allmän kurs så rekommenderar jag inte att byta folkhögskola eftersom det krävs ett läsår för att kunna utfärda ett studieomdöme. Det är inte helt säkert att de båda skolorna går med på en gemensam studieomdömessättning.

  13 september 2010 Inlagd av Agneta Wallin, FIN

 • Hej jag går redan på en folkhögskola, men vill byta folkhögskola och läsa på en annan folkhögskola vårterminen 2011. Kan jag göra detta och ändå inte behöva läsa om alla kärnämnen eftersom den skola jag går på just nu inte har den profil jag velat ha.

  10 september 2010 Inlagd av Jane

 • Hej Cecilia!<br> En skola kan inte få statsbidrag för mer än 100% för en studerande. Men det är inget som formellt hindrar att du studerar mer än 100% på två skolor.

  15 augusti 2010 Inlagd av Agneta Wallin, FIN

 • Hej! Jag ska läsa en distanskurs i höst på 100% och får studiebidrag på gymnasienivå från csn. Jag skulle dock vilja komplettera med ytterliggare ämnen på andra folkhögskolor redan nu i höst. Finns det något som hindrar att jag läser mer än 100% och att jag läser vid fler skolor samtidigt, samma termin? MVH Cecilia

  9 augusti 2010 Inlagd av Cecilia

 • Hej Lotta!
  För att det ska räcka med att gå 2 år på folkhögskolans Allmänna kurs för att bli grundläggande behörig måste du antingen ha arbetet i minst ett år ELLER ha fullgjort ett år på gymnasiet. Och har du både ock - så tycker jag också att det borde räcka med två år!? Men folkhögskolorna kan självständigt besluta och ställa hårdare krav ...

  18 maj 2010 Inlagd av Agneta Wallin, FIN

 • Har reglerna förändrats? Jag trodde att man kunde söka till allmän kurs årskurs två på folkhögskola om man hade gått ett år på gymnasiet före den senaste gymnasiereformen och har ett fullständigt grundskolebetyg? Därmed alltså studera två år på folkhögskola för att uppnå allmän behörighet för vidare studier. Räknas det inte att man dessutom har vissa kunskaper med sig från ett aktivt yrkesliv på över 20 år?

  17 maj 2010 Inlagd av Lotta Dahlpil

 • Hej Ann-Marie!
  Folkhögskolan är en annan skolform än vad gymnasieskolan är - med ett annat sätt att studera och ett annat sätt att få behörigheter och bli bedömd på. Man kan inte förändra sitt medelbetyg genom att studera på folkhögskola, folkhögskolan sätter inte betyg i enstaka ämnen/kurser.
  Folkhögskolan prioriterar de som är mest korttidsutbildade och har behov av studier för att bli behöriga till högskolan. De folkhögskolestuderande som vill bli behöriga till högskolan går på folkhögskolans alternativ som heter ALLMÄN KURS/Behörighetsgivande. När de är klara med sin grundläggande behörighet får de studerande ett studieomdöme som gör att de kan söka till högskolan genom folkhögskolans urvalsgrupp.
  Ett alternativ för din son är att göra högskoleprovet (och göra det igen om redan har gjort det) - det är en väg för dem som redan är behöriga att prövas i ytterligare en urvalsgrupp. Han kan också konkurrenskomplettera genom att studera på egen hand och gå upp i särskild prövning på ett komvux eller gymnasieskola.

  6 maj 2010 Inlagd av Agneta Wallin, FIN

 • Hej! Jag har en son som gått ut gymnasiets program Samhäll - med inriktning Samhäll. Han klarade inte av matte B alls och har bytt ut detta mot Demokrati och har på så sätt fullt antal poäng. Betygen är blandade. Mest godkännt, men IG i Latin (100 p) och ett MVG samt några VG. Betygen räcker inte för att söka in på högskolan och i de flesta fall krävs matte B. Jag får olika bud om vad som gäller från olika håll. Vissa säger att det går att läsa upp t.ex. ett G i Engelska till VG eller MVG medan andra säger att har man ett G i ett ämna så kan man inte läsa upp alls. Min fråga är nu kan han läsa upp betygen på folkhögskola och på så sätt få bättre förutsättningar att söka in på högskola? Mvh Ann-Marie Dahlros

  4 maj 2010 Inlagd av Ann-Marie Dahlros

 • Hej Madeleine! Man kan komplettera sina gymnasiestudier på folkhögskola på så sätt att man blir GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIG TILL HÖGSKOLAN. Men man byter då skolform och blir behörig enligt folkhögskolans modell. Då studerar man på ALLMÄN KURS och får ett studieomdöme. Om han är godkänd i cirka 1600 gypoäng så kan det räcka med ett år på folkhögskola och då läser han de ämnen som folkhögskolan har i sitt "paket" Allmän kurs, vilka ämnen det är kan variera från folkhögskola till folkhögskola. Men vill han absolut ha just de dataämnen han inte är godkänd i och om han vill ha ett komplett gymnasiebetyg då måste han komplettera på komvux!

  14 april 2010 Inlagd av Agneta Wallin, FIN

 • Hej! Jag har en son som har gått 3 årig gymnasium och har fått ett slutbetyg men har 6st IG och har därför inte uppnått den poäng som krävs för att söka vidare till högskola. Han är dock godkänd i alla kärnämne men har specifika ämnen inom Data som inte är godkända även projektarbetet. Vi har fått veta att det ej går att läsa andra ämnen på folkhögskola och tillgodoräkna dessa för att få ett kompett betyg. Stämmer detta? Vad i så fall kan han göra/Madeleine

  13 april 2010 Inlagd av Madeleine Malmqvist

 • Hej Anna! Det är det studieomdöme du får i samband med att du blir klar med OMFATTNINGEN som räknas vid antagningen till högskola. Då du uppfyller årskravet - sammanlagt tre hela år på gymnasienivå (3 år på folkhögskola ELLER 2 år på folkhögskola som bygger på ett års gymnasiestudier ELLER 1 år på folkhögskola som bygger på två år på gymnasiet) - då intygas denna del av behörigheten tillsammans med studieomdömet på samma behörighetsintyg. Studieomdöme som bara skrivs på skolans termins- eller årsintyg har inget formellt värde vid antagningen till högskola. Ett behörighetsintyg har ingen tidsbegränsning. Gymnasiebetyg behöver du bara skicka in om det är något KÄRNÄMNE som du INTE har läst på folkhögskolan (eller annat ämne som du behöver som särskild behörighet) - men som du är godkänd i från gymnasiet.

  6 april 2010 Inlagd av Agneta Wallin, FIN

 • PS. Och skulle jag kunna välja att inte plocka ut mitt omdöme om jag får en 3:a? Och är det någon begränsad tid på hur länge omdömet räcker? Likt högskoleprovet? DS. /Anna

  6 april 2010 Inlagd av Anna

 • Hej! Jag gick på gymnasium under 1 år och har till sommaren gått mitt andra år på folkhögskola. Första året fick jag omdöme 4 men är inte behörig till högskola förrän mitt andra år är slut, dvs genom mitt andra omdöme. Hur bör jag gå till väga om jag t.ex. skulle få en 3:a i omdöme i år när jag ska söka högskoleutbildning? Ska jag skicka in båda mina omdömen? Givetvis vill jag söka med min 4:a! Måste jag skicka in någonting från mitt gymnasium eller så? Allt känns lite rörigt just nu! /Anna

  1 april 2010 Inlagd av Anna

Skriv en kommentar till "Behörigheter"


Obs! Din kommentar publiceras här och skickas även med e-post till
Folkhögskolornas informationstjänst.
Captcha

Obligatoriska fält *