Odla din mat

Ansökan stängd
Skola:
Blekinge folkhögskola
Plats:
Bräkne-Hoby - Blekinge län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: SFI-D

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 feb 2024 - 22 nov 2024

Kostnader: Studiebesök samt arbetskläder

Kontakt: Ulrika Berg

Telefon: 0728-804445

E-post:
ulrika.berg@regionblekinge.se

INSTÄLLD!

Vill du kunna odla mer ekologisk och näringsrik mat? Skulle du vilja bli självförsörjande på grönsaker?

Kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om ekologisk odling och hur du kan ta hand om dina grödor för att bli mer självförsörjande på giftfria, smakrika, näringsriktiga grönsaker, i allt från en pallkrage, odlings/kolonilott, villaträdgård eller liten gård.

Kursen pågår under ett odlingsår och du får under året bygga upp en helt ny köksträdgård på skolan från grunden tillsammans med dina kurskamrater. Du får testa olika tekniker och odla en mängd olika grödor, samt lära dig att ta hand om det som odlats.

I kursen ingår:

Grundläggande odlingskunskap kring ekologisk odling

Förkultivering, sådd, utplantering och skötsel av olika grödor

Växtkunskap – ettåriga grönsaker, fleråriga grönsaker, örter, ätbara blommor, bär och frukt

Jordkunskap, kompostering och jordförbättring

Beskärning av bärbuskar och fruktträd

Skörda, ta tillvara och lagra

Problem i odlingen – ogräs, skadedjur och sjukdomar

Djuren i odlingen, självhushållningen och för en ökad biologisk mångfald

Odla året om

Permakultur och skogsträdgårdsodling

Hållbar människa – hållbar livsstil

Entreprenörskap

Arbetssättet varvas mellan praktik och teori under hela kursåret. Det praktiska arbetet sker genom att bygga upp skolans köksträdgård och odlingsdel, med olika typer av bäddar och grödor. Arbete i skolans växthus, fruktodlingar och park ingår också för att ge möjlighet att ge en varierad kunskap om odling på olika sätt. Arbetet sker i både mindre och större grupper beroende på moment. Teorimomenten förbereder det praktiska arbetet och följer upp det pågående arbetet. Kursinnehållet blandas och följer odlingsåret.

I kursen ingår även studiebesök, föreläsningar och workshops med gästföreläsare och olika projekt tillsammans med andra kurser på skolan. Ibland bryts undervisningen för olika former av gemensamhetsaktiviteter på skolan.

Då mycket av undervisningen sker utomhus måste du vara beredd på att arbeta i olika väder. På kursen används så lite maskiner som möjligt vilket innebär att du kommer att arbeta med kroppen som ett redskap bland andra.

En del studiebesök och aktiviteter kan ske på helgtid, som tex besök på trädgårdsmässor, skördemarknader mm.

Blekinge folkhögskolas profil är inriktad på utemiljön, på den omgivande parken och vårt närområde med närhet till ekskogar, kulturmiljöer, hav och skärgård. Det gröna och hållbara är i fokus tillsammans med kultur och hälsa. Skolan fokuserar på hela människan och ger dig som deltagare möjlighet att utvecklas tillsammans med andra i en trygg miljö i harmoni med naturen. Hållbarhet för både människa och natur vävs in i utbildningen under kursens gång.

Efter kursen förväntas deltagaren kunna planera en ekologisk odling utifrån olika platsers förutsättningar, skapa olika typer av odlingsbäddar, planera växtföljder, odla både ett- och fleråriga grönsaker, sköta bärbuskar och fruktträd och ta hand om och förädla skörden för att kunna vara självförsörjande på grönsaker.

Efter avslutad kurs erhåller deltagaren ett studieintyg.

Kursen är på heltid med minst 20 klocktimmar i veckan.

Inga förkunskaper krävs men du ska ha samarbetsförmåga, engagemang, kunna ta egna initiativ och ansvar, då mycket av arbetet sker tillsammans i grupp, både med de andra deltagarna på kursen men även med deltagare från andra kurser på skolan. Du måste också ha tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna ta till dig innehållet i kursen (SFI-D)

Vid stort antal sökande utgår vi från det personliga brevet och motivationen att studera på skolan, för att kunna skapa en så blandad grupp som möjligt.

Utöver den obligatoriska externat/internatkostnaden tillkommer kostnader för resor och studiebesök. Arbetsbyxor med knäskydd, arbetsskor med stålhätta och arbetshandskar står du som deltagare för själv.

Kurstid: 26 feb- 22 nov, med sommaruppehåll vecka 27-30

Sista ansökningsdag är 1 december 2023. Därefter går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills kursen är full.

För dig som vill veta mer om folkhögskolan som skolform så hittar du det här.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl, som till exempel en lärare, fritids- eller idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://blekingefolkhogskola.se/utbildningar/odla-din-mat.html

Blekinge folkhögskola

Skolan ligger i Bräkne-Hoby mitt i Blekinge och det märks verkligen i skolans miljö varför Blekinge kallas Sveriges trädgård. Skolan är omgiven av fantastisk natur där vi nyttjar vår fina park både i undervisningen och på fritiden. Vi lägger stort fokus på hållbarhet. Skolan är politiskt och religiöst obunden och Region Blekinge är huvudman.

Läs mer om skolan

Postadress:
Blekinge folkhögskola
Folkhögskolevägen 6
372 60 Bräkne-Hoby

Telefon: 0457- 73 18 60
E-post: folkhogskolan@regionblekinge.se
Webbadress: http://www.blekingefolkhogskola.se/