Lädersömnad

Ansökan stängd
Skola:
Mora folkhögskola
Plats:
Mora - Dalarnas län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Ansökan öppnar 9 januari, sista ansökningsdag är 15 april. Antagning sker löpande.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 24 jun 2024 - 28 jun 2024

Kostnader: Se hemsidan

Kontakt: Mora Folkhögskola

Telefon: 0250 942 00

E-post:
info@morafhsk.se

Upptäck lädersömnadens möjligheter och egenskaper samt känslan att sy mindre handsydda föremål för nytta och nöje. Vackra användbara och personliga saker att använda länge i hållbara tekniker.

Du får färdigheter att sy för hand i naturgarvat läder. Du syr mindre användbara föremål med sadelmakarteknik i vackra material och fin finish.

Få kunskap om historik, garvning, hudar och läder. Redskap, verktyg, föremål, sömmar och detaljer.
Kursen, på Mora folkhögskola, blandar genomgångar, PPT-visningar och teknikövningar med praktiskt arbete. Du får handledning under arbetet när du behöver eller kan komma att behöva. Övningar och insikter inom området.

Vi startar med provsömmar, skisser, tidsåtgång, planering av eget projekt, beräkning och optimering av materialet. Tillskärning sker där vi tillsammans på bästa sätt tar vara på vad hudarna kan ge i storlek och kvalité. Läder är ett härligt, dyrt och exklusivt material att arbeta med!

Det praktiska arbetet ger kunskaper att sy med sadelsöm med vaxad lintråd i markerade och slagna hål, limma läder, våtformning, laskning av kanter och sammanfogningar. Vi arbetar även med flätat läder för snoddar etc, detaljer, färgning och efterbehandling för finish och hållbart användande i många år.

I läderverkstaden använder vi enkla handverktyg för lädersömnad, huggjärn, punsar och spindelpress för sammanfogningar och detaljer. Allt sys för hand. Verktyg finns att låna och använda under kursen.  Erfarenheter och färdigheter sätter nivån. 

Att ta med

Ta med om du har egna sybehör såsom

  • Fingerborg
  • Liten vass sax
  • Återbruksmaterial och 'papprigt' naturgarvat läder.
  • Linjal och måttband.
  • Blyertspenna och skisspapper/kollegieblock.
  • Förkläde och oömma kläder

En del verktyg finns att låna.

Materialkostnad

Ett startkit för 100 kr med provsömmar och material lägger grunden för och ger insikt till planeringen av ditt egna projekt under veckan, eller kanske flera mindre arbeten.

Kostnader därutöver hänger på omfattningen av det egna projektet, ca 500-1000kr.

Om kursledaren

Maud Wessman Dernebo, tidigare lärare på textilkursen,Mora folkhögskola. Kreativ hantverkare i textil slöjd, skinn och läder. Numera återkommande pensionär till skolan.

Kontakt

Maud Wessman Dernebo

E-post: maud.wessman@hotmail.com

 

Fler kurser inom: Formgivning Skinn

Mora folkhögskola

Mora folkhögskola är en mötesplats där allmänbildning och självförtroende står i centrum. Här kan du utvecklas och studera i en generös och inspirerande miljö nära Siljan och Mora centrum. Möjlighet till ett rikt friluftsliv. Mora folkhögskola har även utbildningar förlagda  i Skattungbyn, utanför Orsa.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mora folkhögskola
Yvradsvägen 29
792 34 Mora

Telefon: 0250-942 00
E-post: info@morafhsk.se
Webbadress: https://www.morafolkhogskola.se/