Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.
Vem styr över maten i Sverige och i världen? Hur kan vi stötta hållbara naturbruk hemma och globalt? Hur ser situationen ut för latinamerikanska miljö- och människorättsaktivister och vad är svenska företags roll i hoten de utsätts för?
Lär dig hur vi tar makten över maten och försvarar vår jord – i Sverige och i Latinamerika. Vi lär oss om hur vi kan bidra till matsuveränitet, alltså att makten över maten finns i händerna på de som producerar och konsumerar den, istället för att styras av vinstintressen och storföretag. Matsuveränitet betyder också att maten ska produceras på ett hållbart sätt så att framtida generationer också kan förse sig och sina familjer med näringsrik mat.
Latinamerika är världens farligaste region för miljö- och människorättsaktivister, därför kommer kursen också att belysa deras situation, våldet mot dem och det krympande utrymmet för civilsamhället, inte bara i Latinamerika utan även globalt. Vilken roll spelar Sverige i utvecklingen och hur kan vi kämpa för solidaritet och en annan utveckling?
Kursen ges digitalt under tre veckor och vi möts under en kurshelg i Österfärnebo där vi har kreativa workshops om hur vi kan engagera oss. Vi planerar och genomför tillsammans projekt som kan se till att lyfta frågorna. Vi tillagar och äter lokalt producerad mat tillsammans.
På kursen medverkar La Via Campesina, en folkrörelse för småbönder i hela världen med stark förankring i Latinamerika, som var de som först myntade begreppet matsuveränitet. Folkrörelsen har också en gren i Sverige under namnet Nordbruk.
Kursen sker i samarbete med Jordens Vänner, Latinamerikagrupperna, Afrikagrupperna och Nordbruk.
Till vem vänder sig kursen?
Alla som är intresserade av hur vi kan bryta den globala industrins makt över maten, och skapa matsuveränitet och lokal hållbar matproduktion i Sverige och globalt. Både unga och gamla som vill veta mer och bli aktiva i dessa frågor.
Kursens syfte
Målet är att öka kunskapen om matsuveränitet, klimaträttvisa och mänskliga rättigheter. Kursen syftar till att stärka engagemanget för globala rättvisefrågor med fokus på Sverige och Latinamerika.
Kursupplägg
Digital uppstart
Onsdagen den 19 oktober kl. 19.00
Panel med aktiva från Nordbruk, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna. Hoten och möjligheterna för en solidarisk och hållbar utveckling
Digital föreläsning
Onsdagen 26 oktober kl. 19.00
Vem styr över maten i våra butiker? Vad är kopplingen till Latinamerika?
Kurshelg i Österfärnebo
Lördag 29 oktober – söndag 30 oktober
- Matsuveränitet i Sverige och Latinamerika.
- Klimaträttvisa.
- Hoten mot aktivister.
- Gästtalare från Latinamerika.
- Workshops för fördjupning och start av projekt.
Digital föreläsning
Onsdagen 2 november kl. 19.00
Om det krympande civilsamhället i Sverige och Latinamerika.
Digital avslutningsträff
Onsdag 9 november kl. 19.00
Rapporter från de olika projektarbetena.