Feminism❤️miljökamp = sant

Ansökan stängd
Skola:
Färnebo folkhögskola
Plats:
Österfärnebo - Gävleborgs län
Längd:
5 veckor
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Vi välkomnar kursdeltagare med olika bakgrund och erfarenheter. Du behöver inte ha några förkunskaper kring ämnet. Du behöver ha tillgång till en dator.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 19 apr 2022 - 17 maj 2022

Träffar:
1 obligatorisk träff
2 obligatoriska nätträffar
1 frivillig nätträff

Kostnader: Anmälningsavgift 100 SEK. Kostnader för transporter, mat och logi i samband med kursträffen i Österfärnebo tillkommer.

Kontakt: Carmen Blanco Valer

E-post:
carmen.blanco.valer@farnebo.se

Dominans, våld, hierarki – ord som förknippas både med patriarkat och med människans relation till vår jord. Hur kan feminism och miljökamp kroka arm och bidra till att lösa miljö- och klimatkrisen?

 

Så länge som vi ser på naturen som en resurskälla som är till för människan och som vi kan våldföra oss på som vi vill, så kan vi inte heller lösa miljö- och klimatkrisen. Men som tur är växer det fram alternativ runt om i världen som uppmanar oss att omvärdera vårt synsätt och agera för att rädda vår jord.

Bland alternativen finns ekofeminismen. Budskapet går ut på att människor (av alla könsidentiteter) inte kan nå frigörelse och att den ekologiska krisen inte heller kan lösas inom samhällstrukturer som bygger på dominans, det vill säga där vissa människor värderas högre på grund av deras könsidentitet, klass, hudfärg eller andra faktorer. Ekomaskuliniteter är ett annat verktyg för att få syn på hur traditionella mansroller kan bidra till att både människor och natur exploateras och hur vi kan förändra detta. 

Allt fler kvinnor som är miljöförsvarare i det globala Syd lyfter samtidigt fram försvaret av Moder Jord tillsammans med försvaret av sina egna kroppar. De ser en koppling mellan statliga och transnationella skogsskövlingar, olje-, gas- och mineralexploateringar och våldet som utövas av män i deras omgivning.

I denna kurs lär du dig mer om allt detta och kan sedan bidra till att göra klimatkampen mer feministisk!

Kursen genomförs i samarbete med Latinamerikagrupperna, Starfish Collective och Jordens Vänner

Kursupplägg

Kursen pågår under fem veckor och består av tre digitala träffar och en fysisk helgträff i skolans lokaler i Österfärnebo. Mellan träffarna får deltagarna läsmaterial för att berika diskussionerna.

Introduktion och upprop, digitalt: Tisdag den 19 april kl. 18:30-20:30.
Digital träff: Tisdagen den 26 april, digitalt.
Kursträff i Österfärnebo: 6-8 maj. Denna träff sker tillsammans med kursen Feminism och global rättvisa.
Digital träff: Tisdagen den 17 maj.

Till vem vänder sig kursen

Kursen vänder sig till alla som är intresserade och nyfikna på frågorna och som vill förändra samhället. Ingen förkunskap behövs. 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://farnebo.se/kurser/feminism-miljokamp/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln

Färnebo folkhögskola

Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring och vi arbetar utifrån mer än fyrtio års erfarenhet av folkbildning och lärande. Färnebo folkhögskola finns i Österfärnebo och Gävle. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Färnebo folkhögskola
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo

Telefon: 0291-202 75
E-post: info@farnebo.se
Webbadress: http://www.farnebo.se/