Orädda städer och bygder- distans

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Färnebo folkhögskola
Plats:
Österfärnebo - Gävleborgs län
Längd:
En termin.
Studietakt:
25%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
15 maj 2024

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 - 15 dec 2024

Träffar:
3 obligatoriska träffar
8 obligatoriska nätträffar
2 frivilliga nätträffar

Kostnader: Kostnader för mat och boende under träffar tillkommer.

Kontakt: Jonathan Korsar

E-post:
jonathan.korsar@farnebo.se

Runtom i Sverige, Europa och resten av världen finns det en ny våg av rörelser för social rättvisa, mer deltagande demokrati och grön omställning.  

Det är uppenbart att vi behöver göra många fler delaktiga om vi ska hitta vägar framåt mot en rättvis och hållbar samhällsutveckling. Därför är det inspirerande att det på lokalt plan runtom i världen har vuxit fram orädda städer och bygder som jobbar med just detta. Det handlar om en mångfald av lokala rörelser som samverkar. Det är kommuner, bygder och stadsdelar som satsar på medborgarnas delaktighet, ambitiös klimatpolitik och ett samhällsbyggande som stärker olika former av demokrati istället för att öka samhällsklyftorna.

I Sverige finns det initiativ i samma anda, t ex genomförs det klimatrådslag 2024 i Malmö, Borås och Sollefteå. I Göteborg och nationellt genomförs medborgarråd om klimatet. På den här kursen lär du dig mer om hur fler kan bli delaktiga i samhällsbyggandet, även genom andra arbetssätt som medborgarbudgetar i kommundelarna, demokrati på arbetsplatser, demokratiserad samhällsplanering och starkare lokalt samhällsbyggande.

Kursen innehåller tre huvudteman som vi utforskar tillsammans under hela terminen:

Fördjupad demokrati. Hur kan fler få möjlighet i sina stadsdelar, mindre kommuner och landsbygder att ta aktiv del i en socialt, ekologiskt och ekonomiskt mer hållbar utveckling? Hur kan vi få mer makt över samhällsekonomin, t ex mat och energi, lokala ekonomier osv.? Vilken roll kan våra lokala politiska institutioner såväl som våra arbetsplatser spela i skapandet av ett mer demokratiskt och hållbart samhälle?

Rättvis omställning. Via Färnebo folkhögskolas internationella och nationella nätverk lär vi oss om hur folkrörelser och orädda städer i andra länder praktiskt jobbar för social rättvisa, fördjupad demokrati och hållbar utveckling. Vi lär oss hur satsningar på t ex sociala och kulturella aktiviteter och lokalekonomisk utveckling kan användas för att stärka social gemenskap, motarbeta utanförskap och stötta en positiv utveckling i samhället.

Kreativt och lokalt förändringsarbete. Tillsammans undersöker vi våra egna orter och jobbar med att kommunicera och reflektera på ett kreativt sätt över lokala utmaningar och möjligheter. Vi jobbar gemensamt med att göra några poddavsnitt som tar upp och diskuterar dessa utmaningar med olika inbjudna gäster.

 

Kursupplägg

Kursen är en distanskurs på 25%.

Veckoträffar: Videokonferens torsdagar kl.18.30-20.30. Räkna med 2 timmar kvällsträff per vecka och minst 4 timmar kollaborativt lärande bland annat via kursens lärplattform per vecka, utöver tid för egen läsning och eget arbete med individuella kursuppgifter. Träffarna är obligatoriska, vid sjukdom gäller att man måste kommunicera med kursansvarig lärare och hitta något sätt att ta igen det man missat. Deltagande kräver en fungerande dator samt internetuppkoppling. 

Längre träffar: Tre längre obligatoriska träffar på skolan i Österfärnebo; 23-25 augusti, 24-27 oktober samt 14-15 december. 

 

Kursens syfte

Kursen ger dig breda kunskaper och mycket inspiration för fortsatt lärande och arbete med att skapa ett mer demokratiskt, hållbart och rättvist samhälle.

Kursen rustar dig för lokalt arbete i civilsamhällets organisationer, kommuner och företag som jobbar för en hållbar utveckling.

Slutförd kurs ger dig ett intyg.

I kursen bjuder vi in följande grupper för samtal:

FOLK – Forum för lokal klimataktivism i KlimatriksdagenHela Sverige ska levaTa tillbaka framtidenFältbiologernaJordens VännerPraktisk SolidaritetWellbeing Economy AllianceStad och land-nätverketFörbundet Tillsammansskapet, Energy CitiesEgnahemsfabriken Tjörn och Coompanion.

 

Detta förväntas deltagaren kunna efter avslutad kurs:

Efter slutförd kurs har du utvecklat dina praktiska och teoretiska kunskaper kring möjligheterna att skapa en rättvis omställning genom fördjupad demokrati och stärkande av mer demokratiska former av ekonomisk utveckling. Du har även fått erfarenhet av gemensamt arbete med poddande kopplat till frågor om rättvis omställning, deltagande demokrati och rörelsebyggande.

 

Antagningsvillkor:

Inga särskilda förkunskaper utöver grundläggande kunskap i svenska och intresse.

 

Kostnader:

Undervisningen är kostnadsfri, men en adminstrativ avgift på 200 kr tas ut. Det tillkommer också kostnader för kurslitteratur, resor, boende och mat i samband med kursträffarna. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://farnebo.se/kurser/oradda-stader-och-bygder/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln

Färnebo folkhögskola

Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring och vi arbetar utifrån mer än fyrtio års erfarenhet av folkbildning och lärande. Färnebo folkhögskola finns i Österfärnebo och Gävle. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Färnebo folkhögskola
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo

Telefon: 0291-202 75
E-post: info@farnebo.se
Webbadress: http://www.farnebo.se/