Res och förändra världen- skogen, samerna och kampen för klimatet

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Färnebo folkhögskola
Plats:
Österfärnebo - Gävleborgs län
Längd:
1 termin
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Inga förkunskaper. När du söker kursen behöver du bifoga ett personligt brev (max 2500 tecken). Information om ansökningsbrev hittar du på vår hemsida.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 20 dec 2024

Kostnader: Du betalar en administrativ avgift på 200 kr per termin, avgiften täcker försäkring, studiebesök och kopiering. Kursen administrerar sin egen ekonomi – kostnaden för mat, boende och resor beräknas kosta 6500 kr/månad.

Kontakt: Lars Igeland

E-post:
lars.igeland@farnebo.se

Vill du vara med och skapa en annan utveckling? Förändringen kan inte vänta – kom med och var en del av den! 

Vill du förändra världen? Är du också frustrerad över att frågor som global rättvisa, klimat och allas lika värde prioriteras bort? Vill du vara med och skapa en annan utveckling? Förändringen kan inte vänta – kom med och var en del av den! 

 

Kursen Res och förändra världen handlar om hur vi kan klara klimatet på ett hållbart och rättvist sätt. Vi gör en resa till Norrland och Sápmi (samefolkets områden) för att studera den ”gröna industriomställningen” – ”fossilfria” stålverk, batterifabriker, vindkraftverk, gruvor och skogsplantager.  

 

Vi talar med människor som ser detta som möjligheter att rädda klimatet och utveckla landsbygden. Men träffar också andra som ifrågasätter satsningarna som de anser vara en ny våg av miljöskadlig kolonialism.  

 

På kursen lär vi oss också av samisk kultur och om hur skogsbruk och gruvor påverkar renskötseln. Vi möter samer som uttrycker sig genom manifestationer, musik, ”spoken word”, film och litteratur. 

 

Den gröna omställningen i norr är en brännpunkt i frågan om vi kan lösa miljöproblemen i vårt samhälle främst med tillväxt av ny teknik eller om vi också behöver ändra vårt sätt att leva och vårt ekonomiska system i grunden. Vad krävs för att en framtid med förnybar energi ska bli grön?   

Vi lär oss om olika alternativ, t ex lokalt ägd sol- och vindenergi, närproducerad mat, kalhyggesfritt skogsbruk och andra initiativ som stärker våra stadsdelar och byar. 

Vi studerar också mer om klimatpolitiken i Sverige och Europa och vad som krävs för att den ska bli bra för alla människor i städerna och på landsbygden. En del orättvisor förstärks när vi börjar ställa om vilket leder till ett motstånd mot klimatpolitiken. Hur hanterar vi det? Kursen är ett tillfälle för att få fördjupad kunskap om verktyg för att bidra till en verkligt rättvis klimatomställning.  

Till vem vänder sig kursen?   

Kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om rättvisefrågor och som vill hitta arbetssätt, kunskap, och inspiration. Det krävs ingen särskild förkunskap. Kursen passar både dig som aldrig tidigare varit engagerad och dig som vill hitta nya vägar i ditt engagemang.   

Kursupplägg   

Kursen ges på plats i Österfärnebo, deltagarna bor tillsammans i skolans internatboende och har gemensamt hushåll. Det innebär att hushållet sköts som ett kollektiv och organiseras av deltagarna.  

Kursen består av följande delar:   

  • Tillsammans forma det egna boendet och hushållets olika delar 
  • Introduktion till de frågor och perspektiv kursen kommer hantera, som kolonialism, urfolksrätt, grön omställning och klimaträttvisa.  
  • Lära oss mer om hur människor lokalt och globalt arbetar mot orättvisor och för att stärka sina rättigheter.  
  • Studieresa i Norrland och Sápmi där vi möter samer, forskare, politiker och aktivister.  
  •  Lära oss att genom skrift, foto och podcast driva opinionsbildning.   
  • Utåtriktade informationsarbeten för att sprida kunskapen tiden på skolan har gett oss.

Avgifter och kostnader 

Att studera på Färnebo folkhögskola är kostnadsfritt. Du betalar en administrativ avgift på 200 kr per termin, avgiften täcker försäkring, studiebesök och kopiering. Kursen administrerar sin egen ekonomi – kostnaden för mat, boende och resor beräknas kosta 6500 kr/månad. En kostnad som gott och väl täcks upp av studiestödet från CSN.

CSN 

Kursen är CSN-berättigande. Du söker själv studiemedel på www.csn.se.  

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kursen ger användbar kunskap för dig som vill bli projektledare inom föreningar, organisationer och kommuner. Under kursen får du följande kunskap: 

• Starta, leda, organisera och utveckla projekt och kampanjer.    

• Kunna arbeta med demokratiskt ledarskap, konflikthantering och grupprocesser.   

• Olika deltagande metoder för workshops, seminarier och grupprocesser.     

• Skapa en projektplan med mål, dokumentation, budget, tidsplan, rapport och utvärdering.    

• Spela in podcasts, skriva och fotografera för opinionsbildning. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://farnebo.se/kurser/res-och-forandra-varlden/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln

Färnebo folkhögskola

Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring och vi arbetar utifrån mer än fyrtio års erfarenhet av folkbildning och lärande. Färnebo folkhögskola finns i Österfärnebo och Gävle. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Färnebo folkhögskola
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo

Telefon: 0291-202 75
E-post: info@farnebo.se
Webbadress: http://www.farnebo.se/