Ekofeministiskt broderi

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Färnebo folkhögskola
Plats:
Österfärnebo - Gävleborgs län
Längd:
Sex veckor
Studietakt:
25%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Inga förkunskaper i vare sig ekofeminism eller broderi krävs. Däremot är grundläggande krav: intresse för rättvisa i samhället, respekt för alla människors lika värde och vilja att utmana sig själv samt att lära av varandra.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 22 apr 2024 - 20 maj 2024

Träffar:
1 obligatorisk träff
4 obligatoriska nätträffar

Kostnader: 200 kr betalas till skolan för administrativa kostnader, försäkringar och kopieringskostnader. Materialkostnader på c.a 300kr. tillkommer. Kostnader för transporter till skolan i Österfärnebo samt kostnader för mat och logi under helgträffen tillkommer.

Kontakt: Carmen Blanco Valer

E-post:
carmen.blanco.valer@farnebo.se

Under fem veckor ger vi plats till stimulerande glädjefyllda skapande textila uttryckssätt med avsikt att reflektera kring samhället, demokratin samt klimat- och miljökrisen.

Känner du behov av eller vill prova på att uttrycka dina tankar, berätta din historia och inspirera världen med hjälp av nål, tråd och textilier?  Oroas du över klimat och miljökris men vet inte riktigt hur du skulle kunna engagera dig? Har du någon gång funderat kring varför samhället separerar tankearbete från handarbete? Om du känner igen dig i några av dessa frågor eller blir nyfiken på dessa teman och på att skapa med textilier är denna en kurs för dig!

Visste du att textilaktivism och artivism överhuvudtaget har varit och är en viktig del av påverkansarbete, rättvisekamp och försvar av demokratin på många håll runt om i världen? 

Vi vill nå er som är intresserade av att bidra till en rättvis och ekologiskt hållbar värld genom textila uttryck.  

Under fem veckor ger vi plats till stimulerande glädjefyllda skapande textila uttryckssätt med avsikt att reflektera kring samhället, demokratin samt klimat- och miljökrisen och förhoppningsvis inspiration till att påverka. Vi träffas främst på distans och samlas även under en långhelg. Vår utgångspunkt är insikten av att samhället vi lever i präglas av dominans och våld mot naturen men även av förtryck mot människor utifrån deras könsidentitet, klass, hudfärg, ålder, religion, etc. Dessa förtryck påverkar och skadar oss alla och skadar även demokratin. 

Vi vill att denna kurs skall bli en mötesplats för de som vill förena reflektioner kring samhällsorättvisor och de utmaningarna vi står inför, med inspirerande, solidarisk och läkande skaparglädje. Vi hoppas tillsammans kunna skapa en ekofeministisk textil värld baserad på solidaritet och syskonskap. 

Kursen går ut på att stimulera och vägleda ekofeministiska reflektioner kring hur dominans över naturen hör ihop med dominans mot kvinnor och icke-binära, mot urfolk och andra koloniserade folk. Men vi vill även utmana separationen mellan tankearbete och kroppsarbete/handarbete och problematisera att vissa mänskliga uttrycksformer anses vara mer värda än andra. Till exempel att teoretisk skrivkonst är högre ansedd än poetiska texter och sångtexter, eller skapande målning, teckning eller gestaltning, men även att dessa i sin tur är högre upp i hierarkin än exempelvis textila uttryck, bland dem broderi. Något som i västvärlden tycks hänga ihop med att dessa utförts huvudsakligen av kvinnor eller de koloniserade folken.

Vi kommer under kursens gång att synliggöra och utmana separerande synsätt och stimulera processer som helar oss i termer av att se oss som hela, dvs. tänkande och resonerande men även skapande och kännande varelser som även är del av naturen. I ett gemensamt syskonskap uppmuntrar vi varandras skapande som förutom att ge oss glädje kan hjälpa oss att uttrycka våra reflektioner kring demokrati, lokal och global solidaritet, rättvisa, det gemensamma och omvårdnaden i samhället. 

Hur kommer detta att ske? De digitala zoomträffarna kommer att innehålla tematiska inledningar och kollektiva reflektioner kring samhälls- och miljö/klimatfrågor. Vi kommer sedan att låta detta inspirera vårt textila skapande. Så förutom inledningarna kommer halva träffarna att ägnas åt praktiskt grundläggande broderi för de som inte broderat innan och digitala reflexiva broderigrupper för de som redan kan grundstygnen. Idén är att vi så småningom skall kunna ägna oss åt att brodera under tiden som vi lyssnar och reflekterar.   

Under kursen använder vi framförallt fritt broderi. Men vi kommer även att introduceras i textila applikationer, fotobroderi och annat textilt experimenterande. Allt detta med inspirerande inslag av poesi, musik och avslappnande rörelseövningar.  

Höjdpunkten för kursen är helgträffen på plats i Österfärnebo som blir ett tillfälle där vi ytterligare lär känna varandra och utbyter idéer och perspektiv, vandrar i naturomgivningar och har naturövningar och skapar tillsammans. Sedan har vi en avslutande digitalträff som så att säga sluter cirkeln. 

Samarbetspartner: Kursen görs i samarbete med Rebellbrodöserna.

Kursupplägg 

Kursen påbörjas den 22 april 2024 och pågår fram till 20 maj. Kursen ges på 25% med fyra digitala träffar via zoom och en obligatorisk tre dagars träff i Färnebo folkhögskolas lokaler i Österfärnebo.

De digitala träffarna är på måndagar mellan 18:30- 21:00. Datumen för de digitala träffarna är 22 april, 29 april, 6 maj, och 20 maj. Datum för den fysiska träffen i Österfärnebo är fredag den 10 maj till söndagen den 12 maj (Kristihimmelfärdshelgen).

 

 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://farnebo.se/kurser/ekofeministiskt-broderi/

Färnebo folkhögskola

Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring och vi arbetar utifrån mer än fyrtio års erfarenhet av folkbildning och lärande. Färnebo folkhögskola finns i Österfärnebo och Gävle. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Färnebo folkhögskola
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo

Telefon: 0291-202 75
E-post: info@farnebo.se
Webbadress: http://www.farnebo.se/