Träslöjd - Smide, fördjupningsår

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Västerbergs folkhögskola
Plats:
Storvik - Gävleborgs län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
15 maj 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: kunskaper motsvarande Träslöjd-Smide grundår

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 3 jun 2025

Kostnader: Ekonomi Kursen är studiemedelsberättigad. För mer information kontakta gärna CSN, Centrala studiestödsnämnden. Undervisningen är kostnadsfri men du bekostar själv material och vissa resor. På fördjupningsåret kan det bli ca 2000-3000 kr.

Kontakt: Tore Qvarfordt

Telefon: 0290-340 54

E-post:
tore.qvarfordt@regiongavleborg.se

Du som har kunskaper inom slöjd och/eller smide och vill komma vidare i ditt skapande i en kreativ miljö, här är utbildningen för dig.

Du får tränga djupare in i olika slöjdtekniker och dess historia. Material, form och funktion är viktiga begrepp. Under utbildningen använder vi mestadels handverktyg, men du får även prova på vissa maskiner. Du jobbar ofta självständigt med olika teman och egna projekt under handledning. Du som har kunskaper inom träslöjd och/eller smide och vill komma vidare i ditt skapande i en kreativ miljö, här är utbildningen för dig.

Kulturhistoria, färg och form, utställnings- och presentationskunskap ingår liksom förutsättningarna för slöjdarens egna verksamhet/företagande. Inspiration får du genom studier av äldre föremål, bruksföremål och miljöer men även genom föreläsningar och studiebesök bl.a. hos aktiva slöjdare och museer.

Du kan kombinera denna kurs med att läsa in enstaka ämnen på allmän kurs för att komplettera din behörighet till högskola.

Områden som ingår i kursen:

  • Träslöjdtekniker
  • Smidestekniker
  • Materialkunskap
  • Verktygsvård
  • Färg och form
  • Kulturhistoria
  • Eget projekt 

Mål

  • Att fördjupa dina kunskaper om slöjden/smidets material, teknik, form och historia.
  • Att få en ökad kunskap om slöjdprocessen och/eller smidesprocessen och tillgången till kunskapen i hand och öga.
  • Att utveckla ditt eget formuttryck.
  • Att få en bra grund att arbeta med egen verksamhet, fortsatta studier (yrkesutbildning inom hantverk eller högskolestudier) eller annan verksamhet gränsande till slöjd/hantverk.

Gemensamma aktiviteter

Under läsåret anordnas gemensamma aktiviteter med hela folkhögskolan t.ex. föreläsningar, temadagar, friluftsdagar och kulturarrangemang.

Jag tröttnade på att allt skulle gå så snabbt

Efter 14 år i byggbranschen sökte Hjalmar till en båtbyggarkurs. Här arbetar han utan el-verktyg och lär sig ett hantverk som får lov att ta tid.

Läs hela artikeln

Västerbergs folkhögskola

 

Studera på Västerbergs folkhögskola

Du hittar Västerbergs folkhögskola i en naturskön miljö strax utanför Storvik i Sandvikens kommun. Här finns ett brett utbud av utbildningar som ger behörighet till högskola eller yrkeshögskola och utbildningar för dig som vill fördjupa dig inom särskilda ämnen. Studerar du på Västerberg kan du även välja att bo på skolans internat.

Läs mer om skolan

Postadress:
Västerbergs folkhögskola
Ovansjövägen 333
812 90 Storvik

Telefon: 0290-340 40
E-post: vasterberg.folkhogskola@regiongavleborg.se
Webbadress: http://www.regiongavleborg.se/vasterberg