Skola:
Bäckedals folkhögskola
Plats:
Sveg - Jämtlands län
Längd:
1-2 terminer
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
1 maj 2024

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 18 dec 2024

Kostnader: Bekräftelseavgift 1285 kr (en insats du sedan har tillgodo inför övriga avgifter). Serviceavgift: boende på skolan 585 kr / ej boende skolan 1285 kr. Material och eventuella resor: 2700 kr (VT) Kost och logi tillkommer. OBS HT24 väntas prispåslag 5%.

Kontakt: Marie Hjelm

Telefon: 0680-166 70

E-post:
marie.hjelm@backedal.se

Kursen för dig som vill arbeta med händerna och lära dig traditionell skinngarvning med miljövänliga och hållbara metoder.

Söker du en kompletterande verksamhet till din gård? Är du jägare och vill ta tillvara så mycket som möjligt av viltet?

Sedan urminnes tider har skinn, läder och päls varit några av människans allra viktigaste material för att tillverka kläder och andra föremål. Idag är traditionell skinngarvning klassat som ett immateriellt kulturarv hos Unesco. På Bäckedals folkhögskola får du lära dig det från grunden.

Garvningen och beredningen hos oss görs huvudsakligen med fett och bark. Samtliga material och metoder präglas av hållbarhet. Allt arbete sker med handverktyg, all sömnad sker för hand. Vi inspireras av äldre föremål och traditioner och formger och skapar för vår egen tid!

Kursinnehåll hösttermin:

Höstterminen fokuserar på garvning med olika typer av fett, vilket ger mjuka ljusa skinn. I början av terminen arbetar vi med råhud och insamling av material för växtfärgning av skinn. Vi kommer att avhåra skinn och garva och färga dessa på olika sätt. Efter älgjakten får du tillverka sämskskinn av hjortdjur. Vi kommer bereda till exempel lammskinn med päls och prova på att barkgarva ett avhårat renskinn, vilket ger ett tunt, mjukt, brunt skinn. Vi kommer också att arbeta med fiskskinn.

Du får lära dig olika typer av stygn och sömnadstekniker. Vi kommer att tillverka lådor och andra hårda föremål av råhud, samt arbeta med remmar och flätor. Av mjuka skinn kommer du få sy påsar. Du får lära dig sy i fårskinn med päls, och sy tofflor eller mockasiner. Mot slutet av terminen provar vi in och syr någon typ av väst eller livplagg. Du får lära dig att rita eller anpassa mönster för de föremål vi tillverkar.

Kursinnehåll vårtermin:

Vårterminens fokus ligger på att avhåra skinn samt barkgarvning, vilket ger brunt skinn och läder. Terminen börjar med att nöthudar läggs i barklag som blir till ett kraftigare vegetabiliskt garvat läder fram i maj. Under terminens gång avhåras tunnare skinn från olika djur och garvas med gran- och sälgbark. Du får också lära dig att bereda vilda pälsskinn och lammfällar.

Du får lära dig olika typer av stygn och sömnadstekniker. Under början av terminen kommer vi att fokusera på mössor och vantar. Du får sy både i korthårigt fårskinn och i barkgarvat avhårat skinn. Du får lära dig olika dekorationstekniker. När du har garvat tillräckligt många skinn kommer du att kunna sy en väska eller ryggsäck. Mot slutet av terminen, när nöthudarna är klara, kommer vi ägna oss åt sadelmakarsöm och tekniker lämpliga för lite grövre läder. Vi syr till exempel sandaler, burkar och eggskydd. Du får lära dig att rita eller anpassa mönster för de föremål vi tillverkar.

Upplägg

Skinn – garvning & sömnad är uppdelad på två terminer. Höst- och vårtermin fokuserar på olika typer av skinn och metoder, i teori och praktik, och vi syr olika saker. Du kan gå de båda terminerna i vilken ordning du vill, eller bara den ena. Tillsammans bildar terminerna ett grundår som ger dig en bred bas att stå på. Efter grundåret kan du fortsätta med påbyggnadsår, och så småningom gesällförberedande kurs.

Studierna innehåller praktiskt och teoretiskt arbete i både garvning och sömnad. Under en vecka har du 20 timmar lärarledd tid, under övrig skoltid förväntas du arbeta självständigt. Studierna består både av enskilt och gemensamt arbete då vi tillsammans bygger upp en bank av erfarenheter.

Du har tillgång till skolans verkstäder även på kvällar och helger. Garvningen, beredningen och sömnaden ligger ofta i block med olika teman. Gemensamma aktiviteter för hela skolan förekommer, till exempel temadagar eller kulturevenemang.

Vem kan gå kursen?

Alla som är intresserade! Det kan dock vara bra att veta att vissa kursmoment kan vara fysiskt tunga. Du behöver vara över 18 år.

Vad händer efter kursen?

Du kommer kunna garva och bereda skinn av olika slag på egen hand samt formge, sy och tillverka enkla plagg och vardagsföremål. Du kan gå vidare till studier inom sadelmakeri, skomakeri, sömnad eller konstnärliga ämnen. Du kan använda dina kunskaper till att förädla skinnprodukter från jakt eller gårdsbruk som ett komplement i självhushållning.

Om du väljer att studera vidare på Bäckedal så har du här en unik möjlighet att fördjupa dig inom skinngarvningen. När du studerat tillräckligt länge kan du avlägga gesällprov och ansöka om gesällbrev i hantverket.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://backedal.se/kurser/skinngarvning/

Jag tröttnade på att allt skulle gå så snabbt

Efter 14 år i byggbranschen sökte Hjalmar till en båtbyggarkurs. Här arbetar han utan el-verktyg och lär sig ett hantverk som får lov att ta tid.

Läs hela artikeln

Bäckedals folkhögskola

Strax utanför Sveg i Härjedalen ligger Bäckedals folkhögskola, precis där älven kröker sig och skogen tar vid. Skolan är en mötesplats för folkbildning och kultur, där varje människas nyfikenhet ligger till grund för ett livslångt lärande. Här får du tillgång till unika upplevelser, gedigen kunskap och stor gemenskap. Allt i samklang med människor, djur och natur.

Läs mer om skolan

Postadress:
Bäckedals folkhögskola
Box 206
842 22 Sveg

Besöksadress: Bäckedal 319, 842 31 Sveg

Telefon: 0680-166 70
E-post: info@backedal.se
Webbadress: http://www.backedal.se/