Skola:
Ölands folkhögskola
Plats:
Färjestaden - Kalmar län
Längd:
38 veckor
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
21 maj 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Det är enkelt och roligt! För att ansöka skickar med arbetsprover, fyller i en ansökningsblankett och bifogar dokument. Läs mer om vad arbetsprover är på hemsidan. Ansök senast 21/5 för läsåret 24/25.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 28 maj 2025

Kostnader: Designskolan är kostnadsfri, du betalar för boende, kost & material. Boende & mat: 4070 - 5490 kr/mån. Externatelever: 1400 kr/mån. Egna läromedel 2500 kr/läsår. Gemensamma läromedel och material 340 kr/mån. Studieresor ca 4000 kr.

Kontakt: Kajsa Lindgren

Telefon: 070 531 63 09

E-post:
kajsa.lindgren@olandsfolkhogskola.se

Kan design göra världen till en bättre plats? Det tror vi på Designskolan!

En ettårig förberedande utbildning för dig som vill få en bred orientering inom design och arkitektur.

HUR FUNGERAR DESIGNSKOLAN?

Designskolan är en ettårig förberedande designutbildning. Konceptet bygger på korta kurser med nytt tema varje vecka då du får många tillfällen att öva idéutveckling och visualisering, vilket är grunden i all design. På ett år träffar du vid sidan av kursföreståndaren ett 15-tal gästlärare, alla specialiserade inom sitt område.

Kika gärna in på vårt instagram för att se vad vi gör just nu! https://www.instagram.com/designskolan.oland/

NÄSTA STEG MOT HÖGRE UTBILDNING

Utbildningens mål är att ge dig möjligheter att utforska många områden inom design. Samtidigt bygger du en rik portfolio med ansökningsmaterial för högre studier.

Under året utvecklar du ditt skapande och får begrepp om vad design är och hur ett yrkesverksamt liv kan se ut. Du har goda möjligheter att söka vidare till många designutbildningar på universitetsnivå: såsom arkitektur, industridesign, grafisk design, möbeldesign, inredningsarkitekt, produktdesign etc. på universitet och högskolor i Sverige, Norden och Europa.

UTVECKLAS UNDER ETT ROLIGT ÅR

Verkstäderna är öppna dygnet runt och på skolan byggs kvällsaktiviteter upp av deltagare och lärare. Under året kan du kan ta del av föreläsningar, seminarier, workshops, studiebesök och projektpresentationer.

NYTT TEMA VARJE VECKA

Designskolan passar för dig som är nyfiken och gillar ett högt tempo med lärarledd undervisning.

Varje vecka innehåller ett nytt tema. Se exempel på schema här. Schemat ändras lite år från år men grundkonceptet är detsamma: att träna designprocessen varje vecka med kompetenta lärare. Förutom veckans specifika tema tränar du varje vecka metoder och strategier i designprocessen samt skiss -och visualiseringstekniker – en grundpelare i all design.

Under året jobbar du främst analogt med fysiska material såsom penna, papper, trä, textil, metall, lera. Du får också tillgång och introduktion till Adobe CC:s alla program på Designskolans datorer och på egen enhet (t ex. Photoshop, Illustrator och Indesign).

Designskolan tar in 16 deltagare varje år. Utbildningen startar varje år i slutet av augusti och pågår till slutet av maj. Vi tar uppehåll för höstlov vecka 44, jullov, sportlov vecka 8 och påsklov veckan efter påsk, samt lovdagar kopplade till röda dagar i almanacksåret.

Lärarledda lektionstider: måndag-fredag 8:30-14:30, lektionstid till 16:30. På fredagar slutar undervisningen 12:00.

Du får tillgång till ateljén och verkstäder dygnet runt. På skolan finns verkstäder för trä, metall, gips, lera, fiber, screentryck, textil, metall och ljud, se bilder. På skolan finns också ett gym som du får använda dygnet runt. Kvällsaktiviteter byggs upp av deltagare och lärare under året, såsom kroki och verkstadskurser, föreläsningar och workshops.

Allt material och verktyg du behöver finns på skolan, här finns också en välsorterad konstnärsbutik. Vid antagning får du ett välkomstbrev med en lista på verktyg som är kan vara bra att ha själv.

Under året besöker vi gärna olika designbyråer, designskolor och museer. Vi åker på två studieresor och gör studiebesök i närområdet.

TILLSAMMANS SKAPAR VI EN KREATIV MILJÖ 

Att ta hjälp av andras ögon och öron vid researcharbete, idéutveckling och framställning är a och o. Därför blir dina 15 kurskamrater i ateljén viktiga i ditt arbete. Tillsammans bygger vi en kreativ atmosfär med högt i tak.

Kursansvarig Kajsa Lindgren följer upp dina arbeten och din personliga utveckling regelbundet genom din workbook och individuell handledning.

ANSÖK TILL DESIGNSKOLAN

Kul att du är intresserad av att söka till Designskolan! Här berättar vi mer om hur en ansökning går till.

Det är enkelt! För att ansöka skickar med arbetsprover*, fyller du i en ansökningsblankett och bifogar lite dokument.

*arbetsprover = samla arbeten du gjort innan! Här visar hur du jobbar med färg, form, material och kreativitet och är den viktigaste delen i antagningen. (Läs detaljer nedan)

ANSÖKAN

Antingen kan du skriva ut ansökan hemma och skicka med posten eller ansöka online, dvs skicka allt digitalt. 

I ansökan ska ingå:

Ansökningsblankett

Kopior av betyg

CV

Arbetsprover

Personligt brev

ARBETSPROV

Vi är nyfikna på vad du gjort innan! Arbetsprov innebär att du ska skicka med en dokumentation av dina egna arbeten. Vi vill att du skickar in 5-10 foton/utskrifter eller original, kompletterade med information om originalets storlek och material. Samla det du har: teckningar, målningar, grafisk design, foto, kläder, modeller eller något annat spännande! Vi vill gärna att du skickar in bilder på 2d -och 3d objekt, och gärna en teckning där du strävat efter att rita av något. Skriv gärna korta bildtexter.

Det du skickar in behöver inte vara perfekt eller färdigt! För vi är nyfikna på att veta mer om ditt skapande just nu, om hur du tänker och vad du är intresserad av att göra. Vi är nyfikna på din kreativitet helt enkelt och tycker att det är viktigt att du har roligt 

ANSÖK SENAST 21/5 FÖR LÄSÅRET 24/25

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Genom kursen Designskolan får deltagarna möjlighet att orientera och tillgodogöra sig teori och kunskaper inom två- och tredimensionella arbetsområden med fokus på design. Deltagarna förväntas efter avslutad kurs att ha utvecklat en fördjupad förståelse för ämnet design ur ett praktiskt, processinriktat, teoretiskt och konstnärligt perspektiv. 

Efter avslutad kurs förväntas deltagarna kunna:

* visa på fördjupade baskunskaper i gestaltningsprinciper inom två- och tredimensionell design 

* visa på fördjupade baskunskaper i olika två- och tredimensionella material

* tillämpa grundläggande gestaltningsprinciper i praktiskt arbete i olika verkstäder

* kommunicera idéer genom en utvecklad färg- och formlära

* utveckla förmågan att föra samtal kring skapande processer 

* kritiskt granska och bedöma sina egna och andras gestaltande arbeten

* ha förståelse för två- och tredimensionella gestaltningsprocesser och tillämpa olika gestaltningstekniker

* med hjälp av olika gestaltningstekniker synliggöra och kommunicera sina designidéer, deras avsikt samt innehåll

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.olandsfolkhogskola.se/kurser/designskolan

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Ölands folkhögskola

Ölands folkhögskola är en ovanligt öppen och vänlig plats där människor från alla bakgrunder och från olika delar av världen möts. Här drar du nytta av väl beprövad pedagogik, hög kreativ kompetens och välutrustade lokaler.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ölands folkhögskola
Ölands Skogsby 144
386 93 Färjestaden

Telefon: 0485-56 44 00
E-post: info@olandsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.olandsfolkhogskola.se/