Skogsträdgård, natur och hållbarhet för seniorer

Ansökan stängd
Skola:
Ölands folkhögskola
Plats:
Färjestaden - Kalmar län
Längd:
Två dagar i veckan: tisdag och onsdag
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Ansökan via skolans ansökningsformulär där du berättar lite om dig, dina förväntningar på kursen och hur du tror att du kan bidra till gruppen.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 - 28 maj 2025

Kostnader: Lunch och kaffe: 580 kr/4 veckor Serviceavgift: 10 kr/dag Läromedel och material: Boken "Skogsträdgården" av Philip Weiss och Annevi Sjöberg kostar ca 500 kr. Därtill kan tillkomma kostnader för material och studiebesök som deltagaren själv betalar.

Kontakt: Elin Stenberg Brate

E-post:
elin.stenberg-brate@olandsfolkhogskola.se

Skogsträdgård, natur och hållbarhet för seniorer går tisdagar och onsdagar. Tillsammans arbetar i skolans skogsträdgård, är mycket utomhus, gör studiebesök och provar olika hantverk.

 

 

SKOGSTRÄDGÅRD OCH HÅLLBARHET

En hållbar framtid handlar i mångt och mycket om vår relation med naturen, en klok användning av naturresurser och frågan om vad som är ett gott liv. Skogsträdgården blir vår utgångspunkt i att utforska och lära oss mer om hållbarhet och hur vi ska kunna sprida det vi lär oss tillsammans. Vad är en skogsträdgård? Jo, en skogsträdgård försöker efterlikna naturliga ekosystem och framför allt försöker den efterlikna ett skogsbryn med ett särskilt fokus på ätbara, fleråriga växter.  Skogsträdgårdsodling, eller agroforestry som det också kallas, är en relativt ny odlingsform med fokus på att producera mat och nyttoväxter. En odlingsform som är kolinlagrande och kryllar av liv. Vi odlar inte bara växter, vi odlar jorden.

SÅ JOBBAR VI PÅ SENIORKURSEN
På kursen varvar vi teori och praktik. Vi använder boken Skogsträdgården. Odla ätbart överallt av Philip Weiss och Annevi Sjöberg som kursbok. Vi samtalar utifrån det vi läser och får också kunskap genom föreläsningar och annat material. Dessutom arbetar vi praktiskt med det vi lär oss och prövar oss fram i skogsträdgården med att rensa, beskära, plantera, planera och skörda. 

Vissa veckor arbetar kursen gestaltande eller praktiskt med hantverk tillsammans med olika gästlärare. Att lära för hållbar utveckling handlar inte bara om att få kunskap om ämnet, vi behöver också kreativitet, fantasi, samarbeta, tänka kritiskt, vara självreflekterande m.m. Vi tror att olika uttryck behövs för det.

KURSANSVARIG

Jag som är ansvarig för kursen heter Elin Stenberg Brate. Jag har arbetat på skolan i många år och är i grunden lärare i engelska och svenska. Numera är jag ett av skolans hållbarhetsombud och arbetar med Lärande för hållbar utveckling efter studier på masternivå vid Göteborgs universitet. Jag är en entusiastisk trädgårdsodlare som nu lär mig mer om skogsträdgården tillsammans med deltagarna.

Har du frågor är du välkommen att kontakta mig:

elin.stenberg-brate@olandsfolkhogskola.se

Jag är så glad och stolt att jag tog steget

Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.

Läs hela artikeln

Ölands folkhögskola

Ölands folkhögskola är en ovanligt öppen och vänlig plats där människor från alla bakgrunder och från olika delar av världen möts. Här drar du nytta av väl beprövad pedagogik, hög kreativ kompetens och välutrustade lokaler.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ölands folkhögskola
Ölands Skogsby 144
386 93 Färjestaden

Telefon: 0485-56 44 00
E-post: info@olandsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.olandsfolkhogskola.se/