Socialpedagog

Ansökan stängd
Skola:
Vimmerby folkhögskola
Plats:
Vimmerby - Kalmar län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Grundläggande behörighet för yrkeshögskola (treårigt gymnasium eller motsvarande) med särskild behörighet i Sv2/SVA2 samt 1 års yrkeserfarenhet.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 30 maj 2025

Kostnader: Servicekostnad tillkommer.

Kontakt: Maria Pettersson

Telefon: 0492-143 60

E-post:
maria.pettersson@vfhs.se

Vill du ägna dig åt att jobba med att hjälpa människor med i behov av socialiserande, mobiliserande och inkluderande insatser? 

Vill du utveckla din förmåga att möta människor i behov av olika typer av stöd? 

Arbetet som socialpedagog innebär att möta och hjälpa utsatta människor. Oavsett om det handlar om ungdomar som kommit snett i tillvaron eller vuxna med missbruksproblem så är det ett krävande och ibland påfrestande arbete. Men det är ett meningsfullt och ständigt utvecklande arbete som kräver såväl erfarenhet som kunskap, inlevelseförmåga och engagemang.

Utbildningen är inriktad mot arbete med människor med psykosocial problematik. Som socialpedagog arbetar du med människor som är i behov av olika typer av stödinsatser. Av den anledningen lägger utbildningen stor vikt vid att utveckla den studerandes förmåga att se och kunna agera utifrån uppkomna situationer som i allmänhet inte kan förutses. Inom socialpedagogiken strävar man efter att koppla ihop lärande och delaktighet och man fokuserar på samspelet och interaktionen mellan människor. Som socialpedagog kommer du arbeta för att göra människor delaktiga i gemenskapen. Det är därför viktigt att du, som blivande socialpedagog, är öppen och visar en förståelse för människor du möter.

I utbildningen ingår MI grundutbildning (motiverande samtal), instruktörsutbildning i HLR och första hjälpen, samt utbildning i MHFA (första hjälpen till psykisk hälsa).

Utbildningens upplägg är utformat tillsammans med företrädare för arbetslivet som också deltar kontinuerligt i utbildningen genom föreläsningar och som handledare under LIA/praktik-kurserna. Utbildningen utvecklas hela tiden genom utvärderingar och nya krav/behov från arbetslivet, varför vi förändrar utbildningsplanen utifrån de behov som finns.

Efter avslutad kurs

Målet är att de studerande, efter avslutad utbildning, ska ha bred kunskap, färdighet och kompetens för att kunna arbeta med människor som är i behov av olika typer av socialiserande, mobiliserande och inkluderande insatser. När du fått ditt utbildningsbevis har du möjlighet att arbeta inom statlig, kommunal, regional, privat och/eller ideell verksamhet. Det kan t.ex.  vara inom skola och förebyggande verksamhet men även inom psykiatri, neuropsykiatri, missbruksvård och kriminalvård, samt med behandling och rehabilitering av ungdomar och vuxna i behov av stöd och hjälp. 

Ett viktigt redskap i mötet med människor som behöver stöd och hjälp, och i yrkesrollen som socialpedagog, är den egna personligheten. Kunskap och kännedom om sig själv är alltså en nödvändighet för detta yrke. Därför passar folkhögskolestudier väldigt bra som inlärningsform eftersom man värnar om hela människan. Här finns traditionen att lägga vikt vid även andra saker i lärandet utöver fakta och teori. Vi lär oss genom mötet och utbytet av erfarenheter såväl som genom studier och obligatoriska inlämningsuppgifter.

Utbildningen är en del av BALSAM – Yrkesutbildningar i socialpedagogiskt arbete: föreningen BALSAM är en branschorganisation för utveckling och kvalitetssäkring av tvååriga socialpedagogiska yrkesutbildningar anordnade av folkhögskolor i form av yrkeshögskoleutbildning eller folkhögskoleutbildning. 

Viktig information om antagningsprocessen

För att bli antagen ska du ha skickat in komplett ansökan med betygskopior och personligt brev där du berättar om dig själv, varför du vill gå utbildningen och eventuell yrkeserfarenhet. För att kunna bli antagen måste du komma på antagningsdag.   

Viktiga datum

15 april Sista ansökningsdag (Vi tar emot ansökningar löpande fram till antagningsdagarna.)

vecka 16 Inbjudan till antagningsdag skickas ut via mejl

26-27 april När du som sökande har fått inbjudan till antagningsdag, så ska du ringa och boka vilken antagningsdag du kan komma på.

9, 10 och 11 maj Antagningsdagar

1 juni Antagningsbesked skickas ut via mejl (både om du blivit antagen eller inte antagen till utbildningen.)

8 juni Sista dag att svara på antagningsbeskedet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/kurser/socialpedagog/

Om jag skulle beskriva folkhögskolan med tre ord skulle jag säga: gemenskap, kärlek och trygghet

Ayas engagemang för sociala frågor fick avgöra hennes yrkesval. Efter två år är hon färdig socialpedagog och redo att börja jobba med sina hjärtefrågor: psykisk ohälsa bland unga och våld mot kvinnor.

Läs hela artikeln

Vimmerby folkhögskola

Vimmerby folkhögskola hittar du i Småland, i Astrid Lindgrens Vimmerby. Här kan du läsa in grundskola/gymnasium i en trygg studiemiljö på vår Allmän kurs. Är du redo för nästa steg så finns det på Vimmerby folkhögskola även sex olika yrkesutbildningar: Socialpedagog, Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör, Barnskötare, Fastighetsskötare samt Musikalartist och Musikalartist - Produktionsår.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vimmerby folkhögskola
Box 24
598 21 Vimmerby

Besöksadress: Bryggaregatan 8

Telefon: 010-357 57 00
E-post: vimmerbyfolkhogskola@regionkalmar.se
Webbadress: https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/