Musikal-produktionsår

Ansökan stängd
Skola:
Vimmerby folkhögskola
Plats:
Vimmerby - Kalmar län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Grundläggande behörighet för yrkeshögskola

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Servicekostnad tillkommer

Kontakt: Kajsa Lunddahl

E-post:
kajsa.lundahl@utb.vimmerby.se

Utbildningen riktar sig till dig som vill utvecklas som artist och fördjupa dina kunskaper inom musikalproduktion. 

 

Drömmer du om att arbeta med teater, sång och dans som musikalartist och med produktion? Musikal - Produktionsår är en 1-årig musikalutbildning – i samarbete mellan Vimmerby folkhögskola och Vimmerby kulturskola! Du hittar en länk till en kort reklamfilm om våra musikalutbildningar här. (Youtube)

Kanske har du redan gått en utbildning inom teater, musik, sång eller dans och vill pröva på hur det är att stå på scen inför en publik i en föreställning där alla dessa delar möts.

Lektionerna är till största del praktiska med teoretiska inslag. Utbildningen lägger stort fokus på mötet med publik och alla olika delar som leder fram till en scenproduktion. I utbildningen ingår också ämnen för att utveckla dina individuella sceniska färdigheter, t ex dans i olika stilar, individuell sång och körsång, samt interpretation och scenframställning.

Undervisningen sker på plats på folkhögskolan och i Vimmerby Kulturskolas lokaler då de är anpassade för konstnärlig verksamhet. 

Utbildningen ges under förutsättningen att det blir minst 12 deltagare.

Målet med utbildningen är dels att utveckla din förmåga, kreativitet och teknik inom musikalgenren, och dels att  du efter utbildningen ska ha fått ökad erfarenhet av och känner trygghet i att möta publik i olika typer av sceniska sammanhang. Målet är också att du ska ha fått en god inblick i och kunna arbeta självständigt med alla delar som ingår i en produktion, tex ljussättning, ljudteknik, scenografi, kostym, marknadsföring mm.

Kurser som ingår i utbildningen

 

Sångkurser:

Individuella sånglektioner samt kör- och ensemblesång. Regelbunden röstträning är viktigt för att skapa ett starkt och hållbart instrument. Du utvecklar din sång- och talteknik samt lär dig hur du ska ta hand om din röst och kunna träna självständigt. Inom kör och ensemblesång får du möjlighet att klinga tillsammans med andra, lär dig att intonera och sjunga stämmor.

Scenframställning:

Kursens syftar till att du ska få grundläggande kunskap i skådespelarträning för att så småningom kunna möta en publik. Du arbetar med och pjäs- och textanalys, rollgestaltning och textbearbetning, men också med improvisation, inlevelseförmåga, scennärvaro, kroppsspråk och kroppsmedvetenhet.

Danskurser i olika genrer såsom: jazz, modernt, och balett:

I denna utbildning vill vi erbjuda en bredd inom olika dansstilar och fokusera på att du efter genomförda danskurser känner dig stark och trygg i dessa dansstilar. Danskurserna är ett bra sätt att lära känna och hitta en trygghet samt styrka i sin egen kropp. Kursen syftar också till att värma upp, underhålla och förbereda samt utforska sitt kroppsliga uttryck.

Grundläggande scenproduktion:

Kursen syftar till att få en grundläggande kunskap om alla delar som ingår i en musikalproduktion. Du kommer att arbeta både självständigt och i grupp under ledning av flera olika pedagoger inom de olika ämnena.

Interpretation:

I detta ämne ligger fokus inte främst på det tekniska utförandet, utan på tolkning och gestaltning av ett sång-, teater-, eller dansnummer. Kursen sker i workshop-form i helgrupp eller mindre grupper och du blir coachad av en eller flera pedagoger. Du jobbar också med att sätta ihop sång, teater och dans i ett gemensamt konstnärligt uttryck.

Sceniska produktioner:

Under året kommer vi att arbeta mot en större produktion med premiär i slutet av vårterminen. Parallellt med detta kommer du även att delta i flera mindre projekt. Auditionträning är en viktig förberedelse för framtiden. Målet är att utveckla scenvana och känna sig trygg i sitt sceniska uttryck.

Improvisation/Eget skapande:

Denna kurs avser att ge utrymme och möjlighet att få vara kreativ, både enskilt och i grupp. Här finns det tid för personlig utveckling och chans att få arbeta med egna mindre projekt.

Historia (dans, musik, musikal, teater):

Här kommer vi att fördjupa oss i de olika konstarternas historiska och samtida aspekter. Du får en djupare förståelse för hur de olika konstarterna uppkom, hur de påverkat varandra och dess betydelse för omvärlden i dåtid och nutid.

Kost/hälsa/Mental träning:

Här ingår grundläggande näringslära, allmänt om hälsa och träning samt mental träning och stresshantering. Att jobba med sig själv och sitt välmående är en av de viktigaste delarna för att kunna lyckas med sina egna målsättningar.

Antagning och audition

Bifoga kopior på dina betyg och ett personligt brev till din ansökan. Berätta i brevet varför du har sökt utbildningen och om dina konstnärliga erfarenheter och din målsättning med utbildningen. För att ha möjlighet att bli antagen kommer du få göra audition. Alla ansökningar som kommer in efter den 15 maj 2023 ska kompletteras med en digital audition - läs mer om hur detta går till här: https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/nyheter/2023-05-22-digital-audition-musikalutbildningar/

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/kurser/musikal-produktionsar/

Fler kurser inom: Dans Musik Teater

Jag vill vara en positiv röst för andra unga

För Wesley var dansen en räddning under en tuff uppväxt. På Åsa folkhögskolas danslinje lär han sig inte bara fem olika stilar inom streetdance, utan även att växa som människa.

Läs hela artikeln

Vimmerby folkhögskola

Vimmerby folkhögskola hittar du i Småland, i Astrid Lindgrens Vimmerby. Här kan du läsa in grundskola/gymnasium i en trygg studiemiljö på vår Allmän kurs. Är du redo för nästa steg så finns det på Vimmerby folkhögskola även sex olika yrkesutbildningar: Socialpedagog, Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör, Barnskötare, Fastighetsskötare samt Musikalartist och Musikalartist - Produktionsår.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vimmerby folkhögskola
Box 24
598 21 Vimmerby

Besöksadress: Bryggaregatan 8

Telefon: 010-357 57 00
E-post: vimmerbyfolkhogskola@regionkalmar.se
Webbadress: https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/