Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Vimmerby folkhögskola
Plats:
Vimmerby - Kalmar län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
30 april 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Grundläggande behörighet för högskolestudier samt datorvana. För att kunna bli antagen måste du komma på informationsdag och göra ett språktest som sedan ligger till grund för antagningen.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 5 jun 2026

Kostnader: Servicekostnad tillkommer.

Kontakt: Elina Andersson

E-post:
elina.andersson@vfhs.se

Vill du jobba med administration, dokumentation och kommunikation inom hälso- och sjukvården?

 

Studera till Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör

Vad gör en medicinsk sekreterare/vårdadministratör?

Medicinsk sekreterare är ett yrke som utvecklas och förändras. Arbetsuppgifterna är många och varierande. Förutom att skriva patientjournaler finns flera administrativa uppgifter som tidbokning, remisshantering, registrering i kvalitetsregister och receptionsarbete. Digitala verktyg används i det dagliga arbetet och utvecklas hela tiden. En annan arbetsuppgift är att klassificera diagnoserna som läkarna ställer. Du kan arbeta på sjukhus, mottagningar och hälsocentraler. 

Medicinsk sekreterare kallas även vårdadministratör, läkarsekreterare eller medicinsk vårdadministratör. Olika regioner och verksamheter använder olika titlar. 

 

Vem är du som söker vår utbildning Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör?

Du har ett stort språkintresse, gillar att skriva texter och har goda kunskaper i det svenska språket. Du vill arbeta med administration eftersom du är organiserad, noggrann, ansvarsfull och lösningsorienterad. Du har vana vid att arbeta med datorer för att skriva och kommunicera.  

 

Vad lär du dig på utbildningen?

Vår utbildning till medicinsk sekreterare/vårdadministratör har funnits i mer än 20 år. Vi är en av få skolor som arbetar i journalsystemet Cosmic, vilket används i verksamheterna i de flesta regionerna i Sverige. Utbildningen omfattar fyra terminer och det ingår 15 veckors lärande i arbete (LIA), där du praktiserar i verksamheten, fördelat på de fyra terminerna.

Administration 

Administrativa uppgifter kan innefatta receptionsarbete, registrering och sammanställning av statistik. Under utbildningen får du lära dig hur den svenska hälso- och sjukvården är organiserad samt vilka lagar som styr den. Du får kunskap om metoder och utvecklingsverktyg som används i förbättringsarbeten. Under LIA (lärande i arbete) får du förankra och omsätta teoretiska kunskaper i praktiskt arbete ute i verksamheten. 

Dokumentation 

Du får lära dig hur man skriver en patientjournal och andra typer av texter som brev, intyg och rapporter. Vi jobbar i journalsystemet Cosmic som används i majoriteten av regionerna i Sverige. För att kunna utföra patientrelaterad dokumentation på ett patientsäkert sätt får du dessutom kunskaper i anatomi, sjukdomslära och medicinsk terminologi.  

Kommunikation

Under utbildningen får du utveckla din förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på ett korrekt sätt. Du får även lära dig använda det engelska fackspråket för vården. Utbildningen ger dig kunskap inom kommunikation och arbetspsykologi för ett gott samarbete inom en arbetsgrupp, men också för kunna bemöta patienter respektfullt. Du får lära dig använda IT för informationssökning, presentation och kommunikation.

 

Hur arbetar vi?

Vi varvar föreläsningar, enskilt arbete och grupparbete med praktiska arbetsuppgifter. Vi gör även studiebesök i olika verksamheter samt bjuder in externa föreläsare. Inom utbildningen arbetar vi ämnesintegrerat för att du ska se helheten inför yrkeslivet och utveckla din förmåga att samarbeta. Utbildningen är på heltid och sker på plats i skolan. Den ges inte på distans. 

Utbildning förankrad i arbetslivet

Varje termin har du ett antal veckor LIA (lärande i arbete). Då får du praktisk erfarenhet av både medicinsk dokumentation, d.v.s. journalhantering, och administrativt arbete inom vården. Här får du öva på olika arbetsuppgifter och delta i de dagliga rutinerna på arbetsplatsen. LIA ger vid kunskap om hur olika arbetsplatser inom vårdsektorn fungerar. Vi försöker i möjligaste mån placera din LIA i närområdet eller på hemorten. Under LIA:n knyts ofta kontakter som leder till jobb.

 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/kurser/medicinsk-sekreterare/

Jag har blivit mer stabil, både mentalt och fysiskt

Paret Anna och Niclas går en budoutbildning tillsammans på Karlskoga folkhögskola. – Man blir en mer harmonisk och inlyssnande människa och det kan man ju komma vart som helst med sen, menar Niclas.

Läs hela artikeln

Vimmerby folkhögskola

Vimmerby folkhögskola hittar du i Småland, i Astrid Lindgrens Vimmerby. Här kan du läsa in grundskola/gymnasium i en trygg studiemiljö på vår Allmän kurs. Är du redo för nästa steg så finns det på Vimmerby folkhögskola även sex olika yrkesutbildningar: Socialpedagog, Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör, Barnskötare, Fastighetsskötare samt Musikalartist och Musikalartist - Produktionsår.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vimmerby folkhögskola
Box 24
598 21 Vimmerby

Besöksadress: Bryggaregatan 8

Telefon: 010-357 57 00
E-post: vimmerbyfolkhogskola@regionkalmar.se
Webbadress: https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/