Kronobergs konstskola - konst 1 och 2

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
S:t Sigfrids folkhögskola
Plats:
Växjö - Kronobergs län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
1 maj 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: arbetsprover

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 15 aug 2024 - 19 dec 2024

Kontakt: Oona Linke

Telefon: 0470-72 40 80

E-post:
konst@sigfrid.se

Kronobergs konstskola är en konstutbildning både för dig som vill förbereda dig för högre studier och för dig som brinner för det konstnärliga skapandet!  

Utbildningen

Kronobergs konstskola erbjuder en grundläggande konstutbildning som förbereder dig till vidare studier på högre konstnärliga utbildningar i Sverige eller utomlands, men kan också läsas med ett personligt mål som aktiv konstnär efter utbildningen. Första året innehåller teoretiskt och praktiskt grundläggande moment medan andra året fördjupar dina kunskaper.

Har du erfarenhet av tidigare konststudier eller andra kreativa studier går det bra att söka direkt till år 2.

Undervisningen är kostnadsfri, dvs vi tar inte ut några terminsavgifter.

Lärare

Våra lärare, som alla är verksamma konstnärer, har alla sina olika specialiteter, men har också en stor bredd och mycket erfarenhet för att kunna guida alla elever med olika behov och intressen. Oona Linke är huvudlärare med skulptur och installation som specialitet. Kate Moss är den andra huvudläraren med interdisciplinära studier och text. Hampus Forss är vår teckningslärare och leder krokin. Magni Moss är lärare i måleri. Förutom dessa fasta lärare gästas vi kontinuerligt av konstnärer från både Sverige och utomlands som håller workshops i video, foto eller annat medium. 

 

Konstens Hus

Kronobergs konstskola befinner sig i ett 600 kvm stort hus från 2015, ritat och byggt efter våra behov. Här finns ateljéer, ett stort projektrum/utställningshall, keramikverkstad, skulpturverkstad, snickeri, datorsal, samlingsrum med bibliotek och pentry. Vi har även ett fotolabb för analogt svartvitt fotografi och två extra projektrum i andra byggnader. Som studerande har du fri tillgång till skolans ateljéer, datasal och vissa verkstäder utöver din schemalagda tid.

Om skolan

S:t Sigfrids folkhögskola, som ligger vackert beläget vid Helgasjön och Hovshaga naturreservat. På skolan finns ett internat där man kan bo med gemensamt kök. På dagarna fikar och äter vi alla i skolans matsal. Det finns också flera andra faciliteter att tillgå som gym, idrottshall, bastu, kapell och tv-rum med biljard och pingisbord.

Resor

Varje år gör skolan en studieresa till en större stad som till exempel Berlin eller annan plats. Där tar vi del av vad som händer på konstscenen just nu och studerar konsten på museer som vi annars bara kan se i böcker. Under året gör vi även resor till Malmö, Stockholm eller till utställningar i närområdet så som Wanås eller Louisiana. Vi besöker också några av våra konsthögskolor på deras öppet hus eller slututställningar.

 Utställningar och projekt

Vårens stora slututställning har vi på Växjö konsthall. Under året presenterar vi också workshops och andra projekt, som till exempel utställningar, i skolans stora projektrum eller i vårt skolgalleri.

 

Mer om utbildningen

Undervisningen under det första året är indelad i två perioder:

Under den första perioden får du viktiga baskunskaper i många olika konstnärliga tekniker och material men undervisningen sker också på ett sätt som skapar en förståelse för konstens sammanhang historiskt och teoretiskt. Perioden sträcker sig från höstterminens början fram till och med februari månad.

Den andra perioden från mars till och med vårterminens slut ger dig möjlighet att tillämpa dina baskunskaper från den första perioden i längre eller kortare experimentella projektperioder inom t.ex. måleri, skulptur, performance eller installation.

Det andra året bygger vidare på det första året där du fått en grund till att självständigt men med lärarhandledning formulera och driva dina egna projekt. Vid ansökan till konsthögskola lägger vi stor vikt vid vägledning med vad som passar dig och du får hjälp att sammanställa en portfolio.

Vår utbildning bygger på huvudlärare med lång pedagogisk och konstnärlig erfarenhet som kontinuerligt följer dig och dina personliga utveckling. Gästlärare och föreläsare kommer in som komplement. Vi har små grupper om max 18 i årskurs 1 och 12 i årskurs 2.

Vi samtalar mycket om både ny och äldre konst, vad konst är, har varit och hur det ser ut idag.

Många av våra elever studerar vidare på olika konsthögskolor, både i Sverige och i Norden.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://sigfrid.se/utbildningar-kurser/konstskola/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

S:t Sigfrids folkhögskola

Skolan har som mål att ge bildning och utbildning utifrån en helhetssyn på människan och skapelsen.  Genom det pågående samtalet får du många tillfällen att lära känna nya människor och upptäcka nya sidor hos dig själv. Det finns många möjligheter till idrotts- och kulturaktiviteter. Skolan har plats för 180 studerande och ligger 8 km från Växjö centrum. 

Läs mer om skolan

Postadress:
S:t Sigfrids folkhögskola
S:t Sigfrids folkhögskola, Kronoberg
352 63 Växjö

Telefon: 0470-72 40 82
E-post: skolexp@sigfrid.se
Webbadress: https://sigfrid.se/