Happis Arts & Crafts: Konst och konsthantverk

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Sverigefinska folkhögskolan
Plats:
Haparanda - Norrbottens län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Minst 18 års ålder. Intervju. Arbetsprov (bifogas med ansökningen). Gymnasiebehörighet (du har slutfört grundskola).

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 13 jun 2025

Kostnader: Själva utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Däremot tillkommer en material- och teknikavgift om 2500 kr per termin. I den avgiften ingår studiematerial, teknik, försäkringar, studiebesök, m. m.

Kontakt: Victoria Andersson

Telefon: 0922 688 00

E-post:
victoria.andersson@svefi.net

Ettårig förberedande utbildning där du får studera och arbeta med flera olika konstformer under ledning av yrkesverksamma konstnärer från både Sverige och Finland. Perfekt för vidare studier!

Ansökan är fortfarande öppen till våra utbildningar. Välkommen in med din ansökan!

  • Ettårig förberedande konstutbildning
  • Lär dig av yrkesverksamma konstnärer
  • Perfekt som grund för vidare studier

Målet med konstutbildningen Happis Arts & Crafts är att ge dig en bred och gedigen grund: du får jobba med ämnen som måleri, skulptur, keramik, textil, video och foto – allt under ledning av yrkesverksamma konstnärer.

Alla moment genomsyras av två teman: platsen och människan. Medan vi studerar och arbetar lär vi oss hämta inspiration från samhället, historian, människorna och naturen omkring oss: vi gräver där vi står! För precis som det är viktigt att du har egna idéer är det även viktigt att låta dig influeras av de intryck, ögonblick och känslor du får från din omgivning för att växa som konstnär.

 

Allt hänger samman

Du kommer att få jobba med klara och tydliga uppgifter så det tekniska inte är något mysterium.

Du får även kombinera dina kunskaper med fritt konstarbete där du inte bara övar på färg och form utan även får ta del av hur mönster och strukturer, språk, material och kultur påverkar oss och vårt sätt att arbeta.

Det ger inte bara större konstnärlig insikt, det ger även personliga erfarenheter som är värdefulla att ha med sig i framtiden.

 

Utställningar

Det förekommer ett antal kulturkvällar på skolan. Dessa brukar ofta bestå av en konsert samt en konstutställning av er på Happis Arts & Crafts.

Utställningarna låter er presentera de moment och processer ni jobbat med inför både skolans övriga deltagare och besökare utifrån. Det är bra för både självkänslan och den egna förståelsen att våga prata om era verk och tankarna bakom dem!

Det blir dessutom en större vårutställning på Haparanda Stadsbibliotek som ni får planera och verkställa.

 

Din utveckling

Vi lägger alltså stort fokus på de konstnärliga grunderna samt att bejaka det intuitiva så du lättare hittar fram till ditt eget konstnärliga uttryckssätt. Därmed blir det också viktigt med inslag om samtidskonsten och självutveckling.

 

När du går vidare

När du slutfört Happis Arts & Crafts har du inte bara fått grundläggande kunskaper inom flera konstformer – du har även gett dig själv möjligheten att söka dig vidare till t. ex. konsthögskola eller design- och arkitekturutbildningar.

Men dina nya insikter och erfarenheter är även viktiga i andra områden som skola, förskola, samhällsutveckling, kreativa näringar, projektledning och curatoriellt arbete. Eller varför inte ditt egna konstnärliga arbete?

 

Skolan, boende och CSN

Sverigefinska folkhögskolan ligger mitt på torget i Haparanda, en lugn småstad alldeles på gränsen till Finland och den finska systerstaden Torneå. Ni på Happis Arts & Crafts håller oftast till i Ateljén ovanför vår populära restaurang Minerva på skolans innergård. Som studerande har ni tillgång till skolans lokaler även på kvällar och helger.

Och du är välkommen att bo på vårt vandrarhem under din tid hos oss. I våra rum ingår eget badrum samt gemensamt wifi, kök och tvättstuga. Vandrarhemmet ligger tvärs över torget från skolan.

Utbildningen är CSN-berättigad och läses på heltid.

 

Gemenskapen

Studierna på Svefi präglas av gemenskap: utöver era egna ämnen förekommer det även gemensamma föreläsningar, friluftsdagar, workshops, valfria tillvalsämnen, tillställningar och mycket annat!

Det finns dessutom en grupp där representanter från alla utbildningar kan ta upp frågor inom skolan och planera egna evenemang, t. ex. att anordna en egen konsert, resa till Jokkmokks årliga marknad, eller varför inte bowling i Torneå?

 

Förresten, “Happis”?

”Happis” i kursnamnet ”Happis Arts & Crafts” är smeknamnet för Haparanda! Det är något man lär sig när man kommer hit.

Välkommen att säga Happis, du med!

 

Mer info
För mer allmän info om utbildningen, boende och Svefi som skola, besök gärna den här kursens sida på vår webbplats: www.svefi.net/happis-arts-and-crafts

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

— Du har ett brett kunnande inom konstnärliga uttryck och hantverk.
Du har utvecklat och vidgat ditt konstnärliga synsätt.
Du har utvecklat konstnärlig mognad och färdigheter i att genomföra och utveckla dina egna idéer.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://svefi.net/happis-arts-and-crafts/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan, Svefi, erbjuder unika och kvalitativa utbildningar. Vi tror att du vill brinna för det du gör, och därmed kan du själv till stor del påverka ditt eget studieinnehåll. Svefis konstfyllda rum och exotiska läge på landsgränsen till Finland upplevs av många som ett spännande inslag i skolgången. Skolans lokaler är naturligtvis tillgänglighetsanpassade. Välkommen!

Läs mer om skolan

Postadress:
Sverigefinska folkhögskolan
Torget 3
953 32 Haparanda

Besöksadress: Torget 3, Haparanda

Telefon: 0922-688 00
E-post: info@svefi.net
Webbadress: https://www.svefi.net/