Skola:
Tornedalens folkhögskola
Plats:
Övertorneå - Norrbottens län
Längd:
3 terminer
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
30 apr 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Behörighet för Yrkeshögskola eller Högskola

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 24 okt 2025

Kostnader: 18.000 kr/totalt Där ingår resor, lån av vissa läromedel och visst material, studerandeförsäkring m.m.

Kontakt: Emilia Aasa

Telefon: 0927-795 74

E-post:
emilia.aasa@tornedalen.se

Ett äventyr för dig som vill jobba med turism, upplevelser och natur.

Utbildningen till Naturguide är ett äventyr för dig som vill jobba med turism, upplevelser och natur. Under utbildningen kommer du att uppleva utsikter, upplevelser och möten du aldrig kunnat drömma om. Tornedalens folkhögskola i Övertorneå, mitt i mångkulturella Tornedalen, är skolan för dig som gillar utmaningar, en lärdomssal som är belägen mitt i våra sista vildmarker. Vi formar vår utbildning i samarbete med branschen för att du, när du kommer ut på arbetsmarknaden, ska ha med dig bästa möjliga förutsättningar för att lyckas i ditt yrkesval.

Vårt klassrum sträcker sig mellan Lapplands kust och fjäll med enstaka avstickare utanför Sveriges gränser. Turismkunskap, guideteknik, friluftsliv, yrkespraktik samt entreprenörskap grundstomme i utbildningen. Under utbildningen kommer du även att möta kunniga gästlärare som både teoretisk och praktiskt förmedlar sina kunskaper och erfarenheter. Bättre än så blir det inte!

Vad fodras av dig?

Det viktigaste är att du har en bra inställning, gillar att arbeta med människor och att vara ute i skog och mark samt att du har ett genuint intresse för att jobba inom guideyrket.

Du ska ha: 

- Behörighet för Yrkeshögskola eller Högskola
- God erfarenhet av frilufts- och vildmarksliv
- God fysik
- Egen outdoor-utrustning för alla årstider d.v.s.  kläder, ryggsäck, sovsäck m.m.

Övergripande mål

 

Genom att tillgodogöra sig utbildningen kommer du att stå väl rustad både kunskapsmässigt och erfarenhetsmässigt för att arbeta inom naturturism eller för vidare studier inom naturturism. Förståelse för och god insikt i upplevelse- och turismindustrin samt kunskap om hur turism ska bedrivas för att vara långsiktigt hållbart.

Vi fördjupar oss i natur- och artkunskap samt friluftsliv bl.a. genom vandringar, paddlingar och skidturer med guideperspektiv. Vi blir väl förberedda på att arbeta med olika vinteraktiviteter som till exempel hundspann, isfiske och snöskoter. Givetvis ingår ett antal längre turer i både skog och fjäll, sommar som vinter- men också avstickare till kustlandet. Du har möjlighet att få ett ordentligt försprång till att bli certifierad fjälledare då vi utbildar enligt fjälledarnormen.

Med guideperspektivet i fokus utvecklas och paketeras naturvandringar och turer till turistisk produkt med professionellt genomförande. Vi fördjupar oss i produktutveckling, planering och säkerhet med utgångspunkt från hållbarhet och ekologisk grundsyn. Utvärdering och personlig feedback är också viktiga moment som ingår i samtliga övningar.

Din personliga utveckling, utifrån guideyrkets perspektiv, är en mycket viktig del i utbildningen. Din förmåga till samarbete och kreativitet kommer också att värderas och ha betydelse inför din framtid inom guideyrket. Genom studiebesök och yrkespraktik stärker du ditt kontaktnät inom turismnäringen.

Tycker du om naturen, arbeta med människor och är serviceinriktad? Missa inte chansen att utveckla dina intressen inom natur, kultur och friluftsliv för att applicera detta i ett serviceyrke och en näring på stark uppgång!

Vad säger andra om utbildningen?

Idag jobbar jag för Basecamp Explorer som stationschef på Isfjord Radio, ett hotell mitt ute i Svalbards vildmark med isbjörnar, valrossar och renar som närmsta grannar. Jag hade inte varit där jag är idag om jag inte tagit klivet in i Naturguidevärlden och den här utbildningen gav mig en värdefull grund att stå på för drömlivet jag lever idag. -Malin Stark Basecampexplorer

Jag studerade Naturguideutbildningen på Tornedalens folkhögskola 1995-1996, det var en fantastisk tid där jag kunde bygga upp plattformen för min yrkeskarriär som guide. Under utbildningen så levde och lärde vi tillsammans om allt som en guide bör kunna för att möta den krävande turistens krav, vi gavs tillfälle att utveckla våra specialintressen samtidigt som vi fick lära oss dom viktiga delarna i det komplexa yrket naturguide. Vi lärde oss mycket om allt, allt vi behöver som guider, vi fick verktygen för att kunna svara på våra framtida kunders frågor om hur man överlever, hur man skall föra sig och hur vår flora och fauna ser ut i svenska lapplands fantastiska natur. -Tommy Holmberg http://www.nordguide.se/

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

En del nöjer sig med att fortsätta med friluftsliv enbart på fritid, men på en betydligt högre nivå. Andra arbetar som guider, oftast säsongsanställda medan en del väljer att starta eller köpa befintliga företag.

OBS! Endast ett begränsat antal platser på internatet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://tornedalen.se/naturguide/

Jag är så glad och stolt att jag tog steget

Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.

Läs hela artikeln

Tornedalens folkhögskola

Tornedalens Folkhögskola erbjuder kvalitativ utbildning både på plats och på distans.

Läs mer om skolan

Postadress:
Tornedalens folkhögskola
Matarengivägen 24
957 31 Övertorneå

Telefon: 0927-795 70
E-post: info@tornedalen.se
Webbadress: https://tornedalen.se/