Koryu Jujutsu/Bujutsu – Distans

Ansökan stängd
Skola:
Karlskoga folkhögskola
Plats:
Karlskoga - Örebro län
Längd:
1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 21 aug 2023 - 5 jun 2024

Träffar:
6 obligatoriska träffar
4 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Serviceavgift (skolan) – Ingår i bekräftelseavgift. Bekräftelseavgift – 250kr

Kontakt: Per Eriksson

Telefon: 0586-64600

E-post:
per.eriksson@karlskogafhs.se

Denna kurs är för dig som redan har erfarenhet av jujutsu (eller något annat liknande kampsystem), men vill fördjupa dina kunskaper, eller förstå rötterna till modern jujutsu/aikido/judo.

Studera äkta japansk koryu jujutsu på distans och halvfart vid Karlskoga folkhögskola.

Den stil som utövas på vår skola heter Yagyu Shingan Ryu. Både grundaren till Judon (Jigaro Kano) och Aikidon (Morihei Ueshiba) tränade, bland andra stilar, Yagyu Shingan Ryu. Så om du är intresserad av Jujutsu, Judo och Aikido (eller någon annan stil) är detta ett utmärkt tillfälle att utveckla dig själv och ditt intresse.    

Ko betyder gammal eller antik och ryu betyder skola, tradition eller flöde. Med Koryu Bujutsu/Jujutsu avses de stilar som var verksamma innan Meiji perioden började (1867) då Japan öppnade sina gränser mot väst. Några av dessa japanska stridsstilar har överlevt in i våra dagar, bland annat Yagyu Shingan Ryu. 

Yagyu Shingan ryu

Yagyu Shingan Ryu (YSR) är en gammal jujutsu stil som går tillbaka till 1600-talets Japan. Stilen tillhör den typ av arter som tränades av samurajerna och kan sägas vara en mamma eller pappa till arter som Aikido, Judo och modern jujutsu. I mötet med utövare från dessa arter uttrycks ofta stor uppskattning gentemot YSR då stilen också skapar förståelse för både det gamla och det moderna. YSR är en ”holistisk” stil (”sogo bujutsu”), vilket innebär att den täcker en större helhet. Grundmetoden är kata (fasta rörelsemönster) där man tränar både individuellt och i par. Metod och intensitet varierar beroende på nivå. Inom stilen lär man även ut ”tanren” (hur man blir medveten om och utvecklar sin kropp)  och kappou (helande tekniker). Det innebär att man lär sig metoder för att utveckla sin egen kropp samtidigt som man lär sig att hjälpa andra, bland annat med problem i rörelseapparaten. Rent konkret kan det handla om att behandla stela muskler eller leder. YSR erbjuder alltså inte bara en effektiv kampmetod utan också en förståelse för hur man tar hand om sig själv och andra.

Yagyu Shingan Ryu`s Jujutsu

Många översätter jujutsu som mjuk, följsam teknik/metod. Det är inte fel, men kan lätt ge upphov till missuppfattning där mycket fokus hamnar på tekniken i sig. Grund träningen inom Yagyu Shingan Ryu handlar till stor del om kroppen som ska utföra teknikerna, om kroppskännedom och om att stärka sin kropp samt förstå kroppens anatomi (ben, senor, muskler, organ etc). Syftet är alltså att ”bygga” en kropp som kan utföra teknikerna väl. Studiet är en vetenskap och en filosofi, men i praktiken innebär det en konkret ”mindfullness” om den egna kroppen, hur man hittar senor och muskler samt får kroppens delar att samverka i harmoni. Denna kroppsmekanik är mycket svår att fånga upp med blotta ögat, men leder till att teknikerna får en annan kvalitet och helt enkelt känns annorlunda. Det är denna kunskap som lärs ut i kata (förutbestämda rörelsemönster eller form) och när man väl har förstått så har kata blivit till en mycket värdefull kunskapsbank.

Under läsåret kommer du få stifta bekantskap med viktiga delar av denna kunskap. Oavsett vilken stil du tränar så kommer du med största sannolikhet lära dig massor och kommer antagligen inte se och förstå jujutsu på samma sätt efter att läsåret är slut. Det är kunskap som du kan bära med dig och som du kan applicera på många olika nivåer i livet, inte bara inom din kampkonst. Innehåll vi kommer gå igenom är bl.a:

  • Tanren (kroppsstärkande tekniker)
  • Suburi (grundläggande kata som syftar till att stärka och öva kroppen) 
  • Ukemi (fallteknik)
  • Jujutsu (kata)
  • Ippan yawara (applikation – självförsvar)
  • Historia och filosofi         

Mer om kursledare

Per Eriksson är ansvarig för utbildningen. Han har 30 års erfarenhet inom kampkonst och är personlig elev till Shimazu Kenji Sensei, som är stormästare inom Yagyu Shingan Ryu (Kyodensho Chikuosha). Per bär en hög licens i arten och har av Shimazu Sensei fått titeln Shihan (mästare eller förebild). Denna titel fick han år 2010. År 2019 fick Per sitt eget dojonamn – Shi Sei Kan Dojo. Per är överhuvud (Shibucho) för Norra Europa och är en populär och flitigt anlitad instruktör såväl nationellt som internationellt. Förutom olika läger, kurser och seminarium i klassisk jujutsu, självförsvar och ”hälsorelaterad budo” har han även undervisat militärt och polisiärt. Per har en ”master of education” med religion, historia och filosofi i sin examen. 

Per studerar och undervisar även i Gracie Jiujitsu (Bjj) där han har brunt bälte.  Detta under Niclas Gustafsson som är ansvarig för Gracie Barra i Sverige. Han har också en instruktörslicens i Shiatsu med titeln ”Renshi” under Lasse Stålnacke (Svenska Shiatsu akademien). 

Eva Torsteinsrud kommer att medverka som hjälpinstruktör under utbildningen. Hon har tränat Yagyu Shingan ryu i 8 och blev förra året utsedd till hjälpinstruktör av Per. I Gracie jiujitsu har hon lila bälte. Eva är utbildad och diplomerad shiatsu-terapeut och ansvarar för utbildningen i Shiatsu på Karlskoga folkhögskola. Hon är även utbildad sjuksköterska. Eva är klok, lyhörd och har en fantastisk förmåga att se i helheter. Genom Eva blir jujutsu och Shiatsu två sidor på ett och samma mynt.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://karlskogafolkhogskola.se/utbildning/koryu-jujutsu-bujutsu/

En bra ledare lyssnar på alla

Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.

Läs hela artikeln

Karlskoga folkhögskola

Karlskoga folkhögskola har en spännande mix av kurser som tillsammans skapar en kreativ studiemiljö för vuxna. Vi börjar där du är och bygger på dina förutsättningar och lust att lära. Vi är en interkulturell mötesplats där trygghet och tolerans är ledord, och där människan är i centrum. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Karlskoga folkhögskola
Rektor Lindholms väg 23
691 44 Karlskoga

Telefon: 0586-646 00
E-post: info@karlskogafhs.se
Webbadress: http://www.karlskogafolkhogskola.se/