Teaterlinjen

Ansökan stängd
Skola:
Marieborgs folkhögskola
Plats:
Norrköping - Östergötlands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
28 sept 2022

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2022 - 9 jun 2023

Kostnader: Studierna på folkhögskola är kostnadsfria. Du har tillgång till kurslitteratur och datorer. För detta betalas en serviceavgift om 1000 kr per termin.

Kontakt: Marie Mattsson

Telefon: 0702-45 65 82

E-post:
teater@marieborg.org

Teaterlinjen - ett år av skapande

På Marieborgs folkhögskolas Teaterlinje har repliker utbytts, roller skapats och uttryck utvecklats i mer än 50 år.

Vår Teaterlinje är en av landets mest välrenommerade grundutbildningar inom scenkonst och är en mycket populär utbildning.

Kursen är ettårig och ger dig alla nödvändiga grunder inom skådespeleri och scenframställning. Genom skådespelarträning i grupp och på individuell nivå övar du upp genuin kontakt - med dig själv, dina medspelare och din publik. Du blir tryggare och mer avspänd på scengolvet och får pröva olika metoder för karaktärs- och gestaltningsarbete.

Du hittar din egen skaparlust, övar kollektiva scenkonstnärliga processer och får vänner för livet. På vår vackra herrgård strax norr om Norrköping finns skolan och internatet, där du och dina klasskamrater har många kreativa och minnesvärda stunder framför er.

Kursens mål

Vi strävar efter att dina studier på Teaterlinjen skall vara inspirerande, lustfyllda och samtidigt angelägna och en aning krävande. Tillsammans med deltagare från Teaterpedagogutbildningen undersöks den förändrade kraften i scenkonstnärligt arbete och vi övar oss i att vila i publikkontakt och fysisk improvisation. Vi utforskar teaterns många uttryck genom diverse olika gestaltningsmetoder och utöka din repertoar med clown, mask, röst och rörelse.

All undervisning sker under handledning av våra erfarna och engagerade lärare. Under året kommer du få verktyg för att utvecklas inom teater. Utbildningen avslutas med en två veckor lång teaterfestival på "Teater Bråddgatan 34" i centrala Norrköping där du tillsammans med deltagare från Teaterpedagogutbildningen får pröva dina kunskaper i skarpt läge.

Eftersom teaterarbete är ett lagarbete är det viktigt att du är införstådd med att vi har höga krav på närvaro. Efter den ettåriga grundkursen har du möjlighet att fortsätta på Marieborgs Teaterpedagogutbildning eller söka dig vidare till andra fortsättningsutbildningar inom teatergenren på andra skolor.

Antagningskrav

Ansökningsprocessen inleds med att du skickar in din ifyllda ansökningsblankett till oss. Vi villdessutom att du bifogar minst en sida där du berättar om dig själv och din bakgrund och motiverar varför du vill gå Teaterlinjen. Vi kallar till intervjuer och antagningsworkshop. Utbildningen bedrivs på gymnasienivå. 

Antagningsintervju

Du kallas till en antagningsintervju på skolan och deltar då i en workshop tillsammans med andra sökande. Intervju och workshop tar cirka 2,5 timmar.

Varmt välkommen till Marieborgs Folkhögskola och till att förverkliga din teaterdröm!

 

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln

Marieborgs folkhögskola

Marieborgs folkhögskola är en mötesplats för människor i alla åldrar och från många kulturer. Vi utgår från deltagarnas erfarenheter och ger utrymme för reflektion, inspiration och personlig utveckling. Marieborg har tre kursplatser: Herrgården, Fröbel och Hageby.

Läs mer om skolan

Postadress:
Marieborgs folkhögskola
Box 724
601 16 Norrköping

Besöksadress: Marieborgsvägen 15

Telefon: 011-21 96 00
E-post: info@marieborg.org
Webbadress: http://www.marieborg.org/