Lennings textilutbildning – Basår

Ansökan stängd
Skola:
Marieborgs folkhögskola
Plats:
Norrköping - Östergötlands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du som söker till Marieborgs Folkhögskolas textila kurser bör kunna beskriva hur utbildningen kan bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för ett framtida yrkesliv inom den textila sektorn. Vi vill därför träffa dig vid en

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri men skolan tar ut en serviceavgift för försäkringar och allmän service. Avgiften är 1000 kronor per termin för heltidsstudier och 500 kronor per termin för halvtidsstudier.

Kontakt: Annika Glimrén, Karin Pettersson, Frida Söderblom och Malin Follin

Telefon: 011-219600

E-post:
textil@marieborg.org

Lennings textilutbildning – Basår

Är du intresserad av att skapa och tillverka kläder – från skiss till färdigt plagg? Är du sugen på att utveckla ditt sinne för färg, form och modeteckning?

Basåret

Basåret ger dig grundläggande kunskaper inom textil och konfektion på gymnasial nivå.  Du får lära dig om olika textila inriktningar, så som materiallära, manuell mönsterkonstruktion, sömnad, konfektionsteknik, fackteckning och modeillustration. Fackteckningen utförs både manuellt och digitalt i programmet Adobe Illustrator. Inom de två huvudområdena, mönsterkonstruktion och sömnad jobbar du i projektform. Teoretiska och praktiska kunskaper varvas och anpassas efter det aktuella arbetet. Efter valda projekt kommer du presentera din produkt.

Du kommer att få kännedom om rationell tillverkning av kläder där du får skapa personliga plagg från skiss till färdig produkt där du tränar upp dig genom detaljsömnad och även sömnad av toiler (provplagg). Du jobbar i ¼-skala, ½-skala samt efter din storlek.

Du kommer också lära dig om olika maskiners funktion och arbetssätt. Vi vill att basåret skall väcka din nyfikenhet med ett miljömedvetet förhållningssätt inom hållbar utveckling samt återbruk. Vi diskuterar mode och konsumtion och hur detta har förändrats på senare år. Du får utveckla din skapande förmåga, sinne för färg och form samt modeillustration. Du kommer också få prova på hur du gör mönsterrapporter, mood boards och layouter både manuellt och digitalt. Under basåret får du konstruera och sy kjol, trikå, blus/skjorta, byxor och klänning.

Kurserna

Mönsterkonstruktion

Grundläggande mönsterkonstruktion som sker manuellt där du får lära dig att konstruera mönster från grunden, d.v.s. att du lär dig konstruera delarna som ett plagg består av för olika typer av plagg. Du skapar ditt eget konstruktions-kompendie, i ¼-skala. Du jobbar också i ½-skala och efter personlig storlek. Du får träna dig i toile-provning och hur du förändrar mönstren för en god passform, genom teoretiskt och praktiskt arbete.

Konfektion

I de olika konfektionskurserna lär du dig grunderna för att kunna sy på ett konfektionsmässigt och rationellt sätt. Du får öva på sömnadsteknik genom detaljsömnad, toile-sömnad och plaggsömnad efter egen idé och konstruktion.

Materiallära

Här får du inblick i hela fiber-produktionsprocessen, utvinning och förädling av fibrerna, fibrers och tygers egenskaper, vilka användningsområden som är lämpliga för olika fibrer. Du får också lära dig om efterbehandling, skötsel och historik. Målet är att få ökad kunskap om olika materials miljöpåverkan. Dessutom öka medvetenheten kring kvalité, konsumtion och konsumtionsmönster ur ett hållbarhetsperspektiv.

Fackteckning och modeillustration

Du får möjlighet att utveckla dina färdigheter och få en inblick i designprocessen. Du får grunder i modeillustration och färglära. Du får träna på olika skisstekniker, mood boards med olika teman som grund, både manuellt och digitalt.

Utställningsprojekt och modevisning

Under vårterminen ska du också vara delaktig i ett utställningsprojekt och en modevisning.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.marieborg.org/kurser/textil/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Marieborgs folkhögskola

Marieborgs folkhögskola är en mötesplats för människor i alla åldrar och från många kulturer. Vi utgår från deltagarnas erfarenheter och ger utrymme för reflektion, inspiration och personlig utveckling. Marieborg har tre kursplatser: Herrgården, Fröbel och Hageby.

Läs mer om skolan

Postadress:
Marieborgs folkhögskola
Box 724
601 16 Norrköping

Besöksadress: Marieborgsvägen 15

Telefon: 011-21 96 00
E-post: info@marieborg.org
Webbadress: http://www.marieborg.org/