Allmän kurs distans

Ansökan stängd
Skola:
Sigtuna folkhögskola
Plats:
Sigtuna - Stockholms län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Grundskolekompetens. Stor vikt läggs vid att du är motiverad och har möjlighet att studera på distans.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 29 aug 2022 - 9 jun 2023

Träffar:
4 obligatoriska träffar

Kostnader: Själva kursen är kostnadsfri men du betalar en obligatorisk schablonavgift på 250 kr (försäkring och skolgemensamma aktiviteter). Matematikbok får du låna mot en depositionsavgift om 350 kronor. Vid internatträffarna betalar du själv för boende.

Kontakt: Annika Lindgren

Telefon: 0721657017

E-post:
annika.lindgren@sigtunafolkhogskola.se

Allmän kurs på distans ger grundläggande behörighet för yrkeshögskole- och högskolestudier. Fyra träffar på plats i Sigtuna, resten av tiden studerar du från valfri plats.

Allmän kurs DISTANS på Sigtuna folkhögskola är ett alternativ till Allmän kurs på plats. Vi träffas vid fyra fysiska träffar på plats under läsåret. I övrigt studerar du hemifrån eller annan valfri plats. Folkhögskolans Allmänna kurs är en annan väg att uppnå gymnasiekompetens än gymnasieskola och Komvux. Folkhögskolan är en alternativ utbildningsform för vuxna, som ger dig stora möjligheter att påverka studierna. Vi arbetar i små grupper och med hög lärartäthet.

Kursen är en ettårig heltidsutbildning. Det betyder att du behöver lägga ned ungefär 8 klocktimmar varje vardag i veckan. En distanskurs är inte en snabbare väg att uppnå studieresultat, det är en annan väg.

Under större delen av läsåret studerar du hemifrån med hjälp av dator och Internet. Du måste kunna vara uppkopplad varje studiedag och inloggad dagligen. Du får en inledande introduktion av våra digitala system vid vår första fysiska startträff på folkhögskolan. Den lärplattform vi använder är Teams och Office 365.

Allmän kurs Distans är precis som Allmän kurs på plats en folkhögskolekurs som är anpassad för vuxna och ger en bred allmänbildning. Godkänd allmän kurs ger grundläggande behörighet för yrkeshögskole- och högskolestudier.

Du studerar de gymnasiegemensamma grundämnena: svenska, engelska, samhällskunskap, religion, matematik, naturkunskap och historia.
Särskild behörighet kan i vissa fall ges.

Tillsammans med din mentor och lärarna utformar vi din studieplan. Du som har tidigare godkända behörigheter från annan folkhögskola, gymnasium eller Komvux, kan validera dessa. Allmän kurs Distans är en heltidsutbildning och en helhet. Du kan alltså inte välja bort ämnen.

Ett studieår hos oss motsvarar cirka 800 gymnasiepoäng. Du som på detta sätt kompletterar tidigare studier kan nå grundläggande behörighet på ett eller två år. Om du har godkänd grundskola samt två års arbetslivserfarenhet, kan du tillgodoräkna dig detta och påbörja dina studier i år 2 på Allmän kurs.

Du studerar utifrån dina egna förkunskaper och förutsättningar. Kursen kräver god självdisciplin då du i hög grad själv organiserar dina studier. Lärarlaget ger dig ett grundschema för studierna som är ett förslag för hur du kan lägga upp dina studier. 

Pararbete, grupparbete och gruppredovisningar är en viktig del av folkhögskolans arbetssätt. Som kursdeltagare utvecklas du både själv och med gruppen. Detta stärker både din egen självkänsla och gruppkänslan. Förutom ämnesstudierna läser vi också i ämnesövergripande studier/temablock. Det betyder att du studerar högst fyra ämnen/vecka. Utöver ämnesstudier i svenska, engelska och matematik varje vecka, har vi under läsåret fyra längre temablock där du studerar samhällskunskap, naturkunskap, historia och livsfrågor (religion). Utöver de fyra inneträffarna på folkhögskolan, Teams-lektioner, grupparbeten, chattar, loggar och inlämningsuppgifter deltar du under året i folkhögskolegemensamma föreläsningar och kulturaktiviteter via webben. Allmän kurs distans ska ge dig ökade kunskaper och färdigheter men också chans till ökat självförtroende och ansvarstagande.

Sigtuna folkhögskola erbjuder dig också studievägledning samt kuratorstöd vid behov.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Godkänd allmän kurs ger grundläggande behörighet för yrkeshögskole- eller högskolestudier.De behörighetsgivande studier vi erbjuder är i första hand:

Svenska 1, 2 och 3. (Vi erbjuder inte behörighetsgivande studier i svenska som andraspråk).

Engelska 5 och 6.

Matematik 1.

Samhällskunskap 1a1 och 1a2.

Naturkunskap 1a1 och 1a2.

Historia 1a1.

Religion 1.

Studier för särskilda behörigheter erbjuds i: matematik 2, 3 och 4; samhällskunskap 2 samt naturkunskap 2.

Det är aldrig för sent att bygga upp sig själv

För Selma Saldell blev folkhögskolan en andra chans. Efter tre år på Birkagården går hon ut med grundläggande behörighet och är redo för nästa kapitel i livet.

Läs hela artikeln

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. Här kan du utbilda dig till fritidsledare med sikte på arbete inom kommunal eller kyrklig verksamhet. Du kan läsa in gymnasiekompetens och förbereda dig för vidare studier. Sammantaget är skolan en mötesplats för människor med olika erfarenheter och drivkrafter, en fantastisk möjlighet att testa, lära och utvecklas. Vår bildningsidé är att du ska få pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskap och livsvärden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/