Foto distans - påbyggnadsutbildning

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Sigtuna folkhögskola
Plats:
Sigtuna - Stockholms län
Längd:
1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
31 maj 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: För att bli antagen ska du ha gått Foto distans – grundutbildning eller ha en likvärdig utbildning.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 8 jun 2025

Träffar:
3 obligatoriska träffar

Kostnader: Kostnader för internat, material- och schablonavgift. Läs mer: https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar-och-kurser/langa-utbildningar/foto-distans-pabyggnadsutbildning/

Kontakt: Jesper Jäger-Ärlestad

Telefon: 072-165 70 29

E-post:
jesper.jager@sigtunafolkhogskola.se

Påbyggnadsutbildningen i foto är en ettårig utbildning på distans på halvfart där du får fördjupa dig inom bildberättande och göra två stycken projekt under läsåret.

PÅBYGGNADSUTBILDNING I FOTO 

UPPLÄGG

Under hösten 2024 arbetar du med veckouppgifter som syftar till att utmana dig som fotograf. Du skapar också en bildberättelse som förbereder dig inför vårens stora projekt. Vi kommer även att göra en samarbetsövning med musiklinjen på skolan, tidigare år har vi bland annat gjort ett multimediaprojekt där vi kombinerar musik och bild.

Under våren 2025 gör vi det stora fotoprojektet som resulterar i en utställning i maj 2025. Tidigare år har vi ställt ut tillsammans med projekteleverna i konst på Sigtuna Museum & Arts i centrala Sigtuna.

DIGITALA TRÄFFAR

 

Vi ses på digitala träffar varannan tisdag. På träffarna tittar vi på varandras bilder och ger konstruktiv feedback. Som komplement till undervisningen kommer ni att få tillgång till Moderskeppet som har flera hundra videokurser för fotografer och kreatörer. Utbildningen ställer höga krav på att du själv tar ansvar för ditt fotograferande och du förväntas lägga ner 20 timmar i veckan på foto.

INTERNATTRÄFFAR

 

Under årets gång har vi två inneträffar på Sigtuna Folkhögskola, en på hösten och en i slutet av vårterminen. Förutom att jobba med bilder på plats, går vi också på utställning i Stockholm och tar in gästföreläsare till skolan. Dessa internathelger är mycket viktiga för utbildningen och en förutsättning för att kunna fullfölja utbildningen.

  • Höstträffen: 24-27 oktober 2024
  • Vårträffen: 15-18 maj 2025

ANSÖKAN

När du söker till oss vill vi att du konkretiserar vad du vill göra för fotoprojekt under vårterminen. Det kan exempelvis vara ett dokumentärt projekt, landskapsfotografi eller porträtt på människor. Du väljer själv vad du vill göra. Tänk på att projektet du söker med är något som du verkligen känner att du kan arbeta med under en hel termin och att det du vill fotografera inte är starkt säsongsanknutet. Vi vill också att du bifogar 10 stycken egentagna bilder som representerar dig som fotograf.

DIN PROJEKTPLAN SKA SVARA PÅ FRÅGORNA

Max 2 A4 per projektplan.

  • Vad vill du fotografera?
  • Varför vill du fotografera detta?
  • Hur ska du fotografera detta?
  • Du ska också resonera kring frågan, varför är det här projektet intressant för andra att titta på?

ARBETSPROVER

När du söker till utbildningen ska du också lämna in arbetsprover. Du ska göra en nytagen bildserie med tio fotografier egentagna bilder som representerar dig som fotograf.

 

LÄRARE PÅ UTBILDNINGEN


Jesper Jäger-Ärlestad är utbildad i bildjournalistik vid Mittuniversitetet och har under lång tid arbetat som fotograf och journalist inom tidningsvärlden. Tidigare har han undervisat på bland annat Arbetarnas bildningsförbund (ABF). Vid sidan av sitt undervisande ägnar sig Jesper åt egna fotografiska projekt, som har ställts ut på bland annat Arbetets museum i Norrköping, galleri Kontrast i Stockholm och Kulturhuset i Stockholm.

Martin Fermgård

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Utveckla kunskaper och färdigheter i fotografiskt bildberättande.

Utveckla praktiska och teoretiska kunskaper i att genomföra ett självständigt
fotoprojekt.

Utveckla praktiska kunskaper i bildurval och editering.

Utveckla kunskap i att samtala om och analysera bild.

Utveckla kunskap i att kombinera bild och text inom ramen för ett fotografiskt projekt.

Utveckla färdigheter i kreativ bildbehandling.

Utveckla insikter och färdigheter i kommunikation, kreativa processer och grupparbeten.

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. Här kan du utbilda dig till fritidsledare med sikte på arbete inom kommunal eller kyrklig verksamhet. Du kan läsa in gymnasiekompetens och förbereda dig för vidare studier. Sammantaget är skolan en mötesplats för människor med olika erfarenheter och drivkrafter, en fantastisk möjlighet att testa, lära och utvecklas. Vår bildningsidé är att du ska få pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskap och livsvärden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/