Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.
Stadsodling är en trend som växer i popularitet runt om i världen. Det innebär att man odlar grönsaker, frukt och blommor i stadsmiljö, oftast på tak, balkonger eller i trädgårdar. Men också på balkonger eller fönsterbänkar inomhus. Stadsodling har många fördelar, såsom att den ger dig tillgången till friska och hälsosamma livsmedel, samtidigt som den ger ekosystemtjänster, en grönare stadsmiljö, biologisk mångfald m.m.
Det är också en möjlighet för oss att genom odling ta ansvar för vår egen matproduktion. Att odla våra egna grönsaker och frukter kan också förbättra vår hälsa och miljön genom att vi undvika bekämpningsmedel och konstgjorda tillsatser som ofta finns i konventionellt odlade livsmedel.
Stadsodling kan också främja samhörighet och samarbete i samhället, då det lätt kan bli en social aktivitet där människor kan lära känna varandra och samarbeta för att nå gemensamma mål.
Därför är stadsodling på flera sätt en viktig pusselbit i en hållbar stadsutveckling.
Kurstid och plats
Kursen bedrivs på två olika platser. Välj den som passar dig bäst.
Kursen på Fleminggatan 113, Stadsmissionens folkhögskola:
Startar 29 mars och innefattar totalt 9 träffar. Träffarna sker varannan onsdag, med uppehåll vid midsommar och sommarledighet. Varje tillfälle är 2 timmar, kl. 17 – 19.
Träffarna hålls följande veckor: 13,15, 17, 19, 21, 23, 27, 35 och 37.
Kursen på Mariatorget, Mötesplats Mariatorget:
Startar 5 april och innefattar totalt 9 träffar. Träffarna sker varannan onsdag, med uppehåll vid midsommar och sommarledighet. Varje tillfälle är 2 timmar, kl. 17 – 19.
Träffarna hålls följande veckor 14,16,18, 20, 22, 24, 28, 36 och 38.