1500-talets alkemiska örtmedicin

Ansökan stängd
Skola:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Plats:
Bålsta - Uppsala län
Längd:
3 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 14 apr 2023 - 16 apr 2023

Kostnader: 2 500 kr inkl kost och logi. Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

Kontakt: Janne Hallqvist

Telefon: 0171 -826 70

E-post:
janne.hallqvist@biskopsarno.se

Alkemi har inte alltid handlat om att göra guld av bly. Framför allt på 1500-talet kom alkemister på allvar igång med att utforska metoder för att framställa mer verksamma mediciner.

Den mest kända av de läkare och alkemister som ägnade sig åt alkemisk örtmedicin var Paracelsus 1493 – 1541. Den metod att arbeta alkemiskt med medicinalväxter som Parcelsus utvecklade kallas för ”spagyria”, av grekiskans spao (separera/extrahera) och ageiro (sammanföra). Genom olika processer delas örten upp i tre beståndsdelar, en som representerar örtens själ, en som representerar örtens ande och en tredje som representerar örtens kropp. Dessa tre delar bearbetas för att senare sammanföras till ett ¨spagyriskt elixir”. Syftet är att medicinalväxten ska verka djupare och på ett mer själsligt plan än om man bara intar örten som till exempel ett te. En värmande eller en lugnande ört anses kunna ge en värme eller vila mer på djupet. På samma sätt är med andra verkningar.

Under kursen gör vi en resa genom alkemis historia, men fokuserar framför allt på de spagyriska processerna. Vi kommer även att demonstrera praktiskt olika moment med enklare laboratorieutrustning.

Många alkemister, ända sedan 400-talet, beskriver även sitt laboratoriearbete som en spegling av ett inre arbete. Detta synsätt präglar även väldigt mycket det arbete som utförs av dagens alkemister.

Kursledare

Lisa Jeannin är en av Sveriges få alkemister på heltid. Hon är även konstnär, och väver in alkemin i det konstnärliga uttrycket. Lisa leder ofta kurser i alkemi på sin gård utanför Tranås.

Janne Hallqvist har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. Hans ämne var under 15 år främst ekologisk teknik. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin.

Jannes utbildningsbakgrund är VVS-ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsutationer. Janne har skrivit två böcker, Örtapoteket – Läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och Ayurveda – Finn din unika väg till hälsa

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.biskopsarno.se/kortakurser/1500-talets-alkemiska-ortmedicin

En bra ledare lyssnar på alla

Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.

Läs hela artikeln

Biskops Arnö Nordens folkhögskola

Biskops Arnö är Nordens Folkhögskola. Skolan bedriver kultur- och bildningsarbete och kurserna är inriktade på skönlitterärt författande, YH - Fotoskolan, dokumentärfilm, internationellt solidaritetsarbete, ekologi samt friskvård och låtskrivarkurs. Skolan ligger på en ö i skön Mälarnatur med en mängd kulturminnen, allt från medeltidshus till det unika kulturlandskapet. Skolans kök är KRAV-certifierat. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Biskops-Arnövägen 30
746 93 Bålsta

Telefon: 0171-826 70
E-post: info@biskopsarno.se
Webbadress: http://www.biskopsarno.se/