KONST - måleri, teckning & skulptur

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter
Plats:
Ransäter - Värmlands län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Antagningsprov består av ett personligt brev, tre konstnärliga arbetsprov samt två referenter.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 6 jun 2025

Plats för kursen: Geijerskolans ateljé

Kostnader: geijerskolan.se/avgifter-och-kostnader

Kontakt: Anna Lundbekk

Telefon: 0552-30250

E-post:
anna.lundbekk@geijerskolan.se

KONST – måleri, teckning & skulptur är en grundläggande förberedande konstutbildning, där du på heltid får möjlighet att utveckla och fördjupa dina förmågor att uttrycka dig i olika konstformer.

Hos oss får du utforska och fördjupa dig och ditt skapande genom studier i olika konstnärliga tekniker så som måleri i olja, akvarell och akryl, teckning, formgivning, keramik, skulptur, grafiska och textila trycktekniker, samt klassiska konstnärliga tekniker inom dekorationsmåleri. Utbildningen innehåller även teoretiska ämnen så som materiallära, konsthistoria, kompositionslära och bildanalys, vilket hjälper dig att forma och placera ditt eget unika uttryckssätt i ljuset av både historiska stilarter och den samtid vi lever i idag.

Att studera på folkhögskola är för de flesta en helt ny upplevelse. Studierna är i stor utsträckning grundade på praktiska övningar, presentationer och samtal runt olika teman, samt gemensamma studiearbeten som leder till nya insikter och färdigheter. Här ingår du i ett sammanhang där du får möjlighet att utvecklas tillsammans med andra i en grupp som består av deltagare i olika åldrar och med olika erfarenheter. Detta berikar och skapar dynamik i studierna.

KONST – måleri, teckning & skulptur vänder sig till både nybörjare och mer erfarna konstnärliga utövare. Våra erfarna lärare möter och handleder varje deltagare på deras individuella kunskapsnivå.

Kursinnehåll

KONST – måleri, teckning & formgivning

Ämnet består av studier i grundläggande teckningskonst, skisstekniker, perspektiv och kroki, formgivning genom skiss och modellarbete, skulptur i lera och andra material, leder till ett säkrare bild- och formspråk. Ämnet innehåller även kompositionslära genom färg- och formövningar i akryl och blandtekniker, samt en grundläggande kurs i grafiska trycktekniker på papper och textil konst genom bland annat screentryck. Att måla och teckna utifrån din egna fantasi och utveckla dina egna idéer uppmuntras. Vi experimenterar i olika tekniker som t.ex. collage och blandteknik för att locka fram oväntade och uttrycksfulla bilder. I enskilda och gemensamma bildgenomgångar kommer du att tränas i att se och tolka dina egna och andras bilduttryck.

KONST – måleri, färglära & dekorationsmålning

För att förstå grunderna inom måleri, så jobbar vi grundligt med färglära och teori. Sedan omsätts kunskaperna i projekt inom oljemåleri och akvarell. Vi målar illusionsmåleri i olika former. Med övningar i ljus och skugga, t.ex. grisaillemålning, tränar du upp ögat för att sedan måla trompe l’oeil, en teknik där du får lära dig att lura ögat. Du får lära dig ådring och marmorering, både med traditionella och moderna metoder. Efter gammal tradition tillverkar vi egna pigment och färger från grunden. Ett flerårigt samarbete med Musikteaterlinjen har resulterat i en mängd stora teaterkulisser och teaterdekorer som har använts i deras produktioner.

Konsthistoria & Bildanalys

Vi studerar Sverige och Europas konst- och stilhistoriska utveckling genom att jämföra hur idéhistoriska influenser har påverkat våra föregångare inom olika stilarter. Genom studier i bildanalys får vi en fördjupad förståelse i hur vi kan läsa och förstå olika konstnärliga uttryck. Detta ämne har som målsättning att ge dig en större förståelse av de samtida uttrycken, samt att hjälpa dig öka din insikt om dagens kulturella samhälle och din egna roll inom de olika visuella konstarterna. Föreläsningar varvas med grupparbeten och utflykter.

Fotografisk dokumentation & presentation

Alla konstutövare har nytta av att kunna dokumentera och presentera sina arbeten. Det är kunskap som du behöver för att kunna presentera dig inför utställningar, gallerier och för att framställa en digital portfolio. Genom en delkurs i fotografisk dokumentation och presentation får du träna på att fotografera dina arbeten och bearbeta dina bilder digitalt.

Utställningar
Under läsåret får du erfarenhet i utställningsteknik genom två gemensamma utställningar på skolan. På vårterminen har vi målet att delta i eller anorna en extern utställning någonstans i Värmland.

Studiebesök och studieresor
Hos oss är du delaktig i att arrangera inspirerande resor och besök till olika konstnärer, utställningar och museer runt om i Sverige.

Miljövänlig verksamhet
Vi arbetar med fokus på miljövänliga och långsiktigt hållbara lösningar som minimerar våra klimatavtryck. Därför prioriterar vi återbruk av material och val av hållbara uttrycksformer. Vi strävar även efter att använda så miljövänliga produkter som möjligt i vår ateljé och vi uppmuntrar till samtal om miljövänlig och hållbar livsstil. Vi genomför varje år ett konstmiljöprojekt, där vinsten oavkortat går till Världsnaturfonden, WWF.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

  • Att öka din kunskap, din självkänsla och dina färdigheter i de material och tekniker som ingår i kursen.
  • Att väcka skaparglädje och bidra till ökat självförtroende för att våga prova och utveckla idéer.
  • Att öva upp din visuella medvetenhet genom att träna på att uttrycka motivval och komposition genom färg och form.
  • Att i enskilda och gemensamma genomgångar träna på att se och tolka dina egna och andras bilduttryck. Samt att utveckla ditt personliga konstnärliga uttryck i både ord och bild.
  • Att öka din insikt och förståelse för den konstnärliga processen från idé till färdigt verk, samt ge erfarenhet och kunskap om både dokumentation, presentation- och utställningsteknik.
  • Att öka din förmåga att placera samtida konstuttryck i ett konsthistoriskt perspektiv, genom studier i konst- och stilhistoria.
  • Att öka din förståelse för demokrati och solidarisk värdegrund genom att erbjuda dig den gemenskap och erfarenhet livet och studierna på en folkhögskola ger.

Utbildningen förbereder dig för högre konstnärliga studier och möjlighet att utveckla din egen konstnärliga verksamhet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://geijerskolan.se/utbildning/konst/

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter

Vi finns i sagans och diktens landskap i Ransäter i natursköna Värmland. Vi erbjuder en ovanlig bredd av olika utbildningar. Platsen inbjuder till att du kan fokusera på studier. Geijerskolan är en stimulerande studiemiljö och har en skön atmosfär. Cafékvällar, konserter med skolans ensembler och kulturmöten berikar fritiden. Vi har ett stort och trivsamt internat!

Läs mer om skolan

Postadress:
Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter
Allévägen 1
684 93 Ransäter

Telefon: 0552-302 50
E-post: info@geijerskolan.se
Webbadress: http://geijerskolan.se/