Allmän kurs: Lycksele

Ansökan stängd
Skola:
Vindelns folkhögskola
Plats:
Vindeln - Västerbottens län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Inga förkunskaper krävs. Till ansökan skall du bifoga ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå utbildningen.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 24 aug 2022

Plats för kursen: Lycksele

Kostnader: Aktuella avgifter finns på vår hemsida.

Kontakt: Lars Hövenmark

Telefon: 070-699 19 71

E-post:
lars.hovenmark@fhsk.nu

Allmän kurs finns för dig som saknar grundskole- eller gymnasiebehörighet. Vårt arbetssätt är inkluderande och vi anpassar oss efter dina behov.

Hos oss i Lycksele kan du nå grundläggande eller särskilda behörigheter i matematik, svenska, engelska, samhällskunskap, religion, historia och naturkunskap. Utbildningen har inriktning mot hälsa. Det innebär att du får kunskaper om hur våra levnadsvanor påverkar hälsan. Du som är intresserad har möjlighet att fördjupa dig i näringslära, stressprevention och anatomi.

Undervisningen hos oss sker i första hand fysiskt på plats i skolan. Vi erbjuder även fjärrundervisning under kortare perioder om det av olika skäl finns behov. Om du önskar att studera heltid på annan plats än i skolan så hänvisar vi till Allmän kurs: Fjärr som erbjuder fjärrundervisning eller Allmän kurs: Distans som erbjuder distansundervisning.

Syfte:
Att människor som av olika anledningar inte gått eller inte är färdiga med gymnasiet  ska få gymnasiebehörighet och att stötta människor till att utveckla de förmågor och  färdigheter som är till nytta i deras fortsatta studier eller arbetsliv.

Mål:
Kursen ger grundläggande behörighet för högre studier. Antingen på  högskola/universitet eller yrkeshögskola. 

Målet är också att du utvecklar din förmåga att ta ansvar, till självständighet och  samarbete. På inriktningen Hälsa förväntas du efter avslutad utbildning fått  grundläggande kunskaper för en hälsosam livsstil. 

Undervisningens innehåll
Undervisningen bygger på grundtanken kring folkbildning och din delaktighet och ditt medskapande och engagemang. Utöver att du studerar för att nå grundläggande eller särskilda behörigheter så jobbar vi målinriktat för att skapa ett bra socialt klimat, med god service och en bra kontakt mellan studerande och personal.

Vi arbetar aktivt med en holistisk människosyn med syfte att tillsammans växa som människor. Vi djupdyker i aktuella och kulturella ämnen och andas längre under ytan än många andra utbildningar vågar. Förutom schemalagd fysisk aktivitet, får du delta i avkopplande övningar.

Individuella utvecklingssamtal genomförs tre gånger per läsår. Vi fokuserar på att den studerande ska få ut så mycket som möjligt av studietiden. Redan från start är det viktigt med medvetenhet om målsättningen med tiden hos oss.

Utvecklingssamtalen innefattar användande av självskattningsskalorna ORS (Outcome Rating Scale) och SRS (Session Rating Scale) och är en del av vårt arbete med personlig utveckling och mental träning.

Undervisningsform
Vi arbetar till stor del ämnesintegrerat/tematiskt och varvar ofta de teoretiska  diskussionerna med praktisk verksamhet för att variera inlärningsmetoderna. Du får  den tid du behöver för att klara dina mål och du kan också få extra stöd vid behov.

Kursmoment
För att nå grundläggande behörighet till högre studier:

  • Svenska 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Naturkunskap 1a1
  • Matematik 1a, 1b eller 1c
  • Religion 1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Historia 1a1

Det finns möjligheter att läsa in särskild behörighet i följande ämnen:

  • Engelska
  • Matematik
  • Naturkunskap
  • Historia
  • Samhällskunskap

Gemensamma moment
Vi på Västerbottens folkhögskola strävar efter att stärka och utveckla demokratin. Det innebär att vi vill ge dig möjlighet att tillsammans med andra öka din kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället. Vi skapar engagemang för att delta i samhällsutvecklingen genom samtal, idéutbyten och diskussioner.

Oavsett vilken utbildning du väljer hos oss kommer du löpande att få lära dig mer om personlig utveckling och mental träning, mänskliga rättigheter, jämställdhet, jämlikhet, hållbarhet och hälsa. Detta sker bland annat under temadagar, vid föreläsningar och genom praktiska övningar.

Lärare
Kursföreståndare

Lars Hövenmark är legitimerad lärare och har under ca 20 år undervisat främst på  gymnasienivå men även på andra stadier. Han leder kurser i svenska, religion,  historia och samhällskunskap. Tillsammans med kollegorna arbetar han även med  hälsa och kultur.  

Andra lärare med återkommande undervisning
Staffan Bergström leder kurser i engelska och kultur. Karin Axelsson leder kurser i  matematik och naturkunskap samt hälsa och kultur. Ni kommer också att möta  inhyrda föreläsare och experter i aktuella och kulturella frågor. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://fhsk.nu/utbildningar/allman-kurs-i-lycksele/

Det är så viktigt att få fortsätta lära

Carl-Johan Råberg från Lindesberg blir rörd till tårar när han minns sin tid på Kävesta folkhögskola 1967–1969. Över 50 år och ett långt yrkesliv senare är han tillbaka på en folkhögskola för att läsa en sommarkurs i träslöjd.

Läs hela artikeln

Vindelns folkhögskola

Vindelns folkhögskola har erbjudit kunskaper och erfarenheter för framtiden sedan starten 1905. Det har visat sig vara ett koncept som håller. Vi har en lugn och kreativ studiemiljö. Vi har cirka 200 studeranden och har tillgång till internatboende.

Vindelns folkhögskola är en del av Västerbottens folkhögskola och har Region Västerbotten som huvudman.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vindelns folkhögskola
Box 39
922 21 Vindeln

Besöksadress: Folkhögskolevägen 14

Telefon: 0933-136 00
E-post: info@fhsk.nu
Webbadress: https://www.fhsk.nu/