Vidareutbildning Socialpedagog

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Arbetarrörelsens folkhögskola i Viskadalen
Plats:
Seglora - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
9 juni 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: För antagning till vidareutbildningen ser vi helst en socialpedagogisk grundutbildning från en BALSAM-certifierad folkhögskola eller annan utbildning som vi bedömer likvärdig. Du behöver ha en pågående anställning inom det socialpedagogiska yrkesfältet.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 5 jun 2025

Kontakt: Ylva Hultén

Telefon: 0320-183 30

E-post:
ylva.hulten@vsaf.nu

På Viskadalens Folkhögskola kan du läsa en eftergymnasial vidareutbildning för Socialpedagog.
Kursen omfattar ett läsår på halvfart.

UTBILDNING

Kursen bedrivs på halvfart under två terminer och är, på samma sätt som den grundläggande socialpedagogutbildningen, indelad i delkurser där ämnesområdena integreras i arbetet på din nuvarande arbetsplats. Undervisning sker på plats i skolan, en till två dagar i veckan, företrädesvis tisdagar och torsdagar.

Under året kommer vi läsa Kriminologidär vi fördjupar oss i de olika förklaringsmodellerna till varför brottsligehet uppstår i samhället. Fokus kommer efter inledningen ligga på hur vi samverkar över professionsgränserna för att arbeta brottspreventivt, och hur vi gör detta på individ- och verksamhetsnivå. Vi kommer även fördjupa oss i brottsprevention som begrepp och samhällsfenomen, samt hur vi praktiskt kan arbeta med klienter, deras familjer och anhöriga, för att bryta kriminella mönster, värderingar och handlingar.

Året innehåller också en kurs om Psykisk ohälsa där vi arbetar med att undersöka och förstå de psykologiska och psykiatriska mekanismerna bakom psykiskt lidande. Under kursen kommer vi bland annat att beröra ämnen som suicidalitet, samsjuklighet och neuropsykiatri, samt hur vi på bästa sätt kan rusta oss för att möta människor som lever med psykisk ohälsa.

I kursen Systemiskt förhållningssätt får deltagaren kunskaper i systemisk teori, tänkande och förhållningssätt kopplat till det socialpedagogiska arbetsfältet. Vi går igenom olika typer av samtal på systemiska grunder. Deltagaren ges teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter i systemteoretisk teori och praktiska förhållningssätt riktat mot socialpedagogiskt klientarbete.

Vi kommer även läsa Socialpedagogik i teori och praktik där ytterligare perspektiv på socialpedagogiskt tänkande och handlande ges. Vi fördjupar oss i socialpedagogikens ämnesområde, centrala begrepp och verksamhetsfält. Särskilt fokus kommer att ligga på hur utsatta individer kan inkluderas i gemenskaper, samt hur intersektionalitet påverkar det praktiska socialpedagogiska arbetets utformning.

I utbildningen ingår också Ledarskap och samverkan där det ges en utbildning i utvecklande ledarskap, UL. Modellen för utvecklande ledarskap kännetecknas av att ledaren uppträder som föredöme och lyfter upp frågor om moral och etik samt agerar utifrån en synliggjord värdegrund. Den övriga kursens innehåll fokuserar på möjligheter gällande kommunikation, grupprocesser och värdegrundsarbete inom ledarskap och samverkan.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://xn--a-folkhgskolorna-swb.se/kurs/vidareutb-socialpedagog/

På utbildningen pratar vi om djupa saker med varandra. När någon vågade öppna sig så vågade jag det också!

Said, Malin, Albin och Sanna läser till socialpedagoger på Sommenbygdens folkhögskola. Att de fyra klasskamraterna är engagerade i att göra skillnad i samhället finns det inga tvivel om. Och arbetsplatserna och möjligheterna är många.

Läs hela artikeln

Arbetarrörelsens folkhögskola i Viskadalen

Mellan Borås och Kinna ligger Arbetarrörelsens folkhögskola i Viskadalen som ägs och drivs av arbetarrörelsen i Västsverige. Detta profilerar skolan genom att vi aktivt arbetar med demokrati, samhälls- och ledarskapsfrågor.

Läs mer om skolan

Postadress:
Arbetarrörelsens folkhögskola i Viskadalen
Sälgered
515 93 Seglora

Telefon: 0320-183 00
E-post: info@viskadalen.nu
Webbadress: http://www.a-folkhögskolorna.se/