Allmän kurs Gymnasienivå Skapa och återbruka

Ansökan stängd
Skola:
Dalslands folkhögskola
Plats:
Färgelanda - Västra Götalands län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Lust, motivation och kunskaper motsvarande den 9-åriga grundskolan. Du som kommer från ett annat land ska kunna svenska motsvarande SVA-grund. Du behöver vara 18 år eller äldre.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: 1 700 kronor/termin

Kontakt: Dalslands folkhögskola

E-post:
dalslands.folkhogskola@vgregion.se

På Allmän kurs Skapa och återbruka läser du in gymnasiet samtidigt som du ägnar du en dag i veckan åt dina egna kreativa projekt med ett hållbart fokus.

Om Allmän kurs Gymnasienivå

Små grupper och mycket lektionstid

Under studierna kommer du att arbeta nära lärarna och tillsammans med dina kurskamrater. Detta skapar en trygg atmosfär där alla har möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Grupperna är små och det finns mycket tid avsatt för varje ämne, vilket gör att du har möjlighet att få mycket stöttning i skolarbetet – både från lärarna och från dina studiekamrater. 

Stöd från en mentor

För att din tid på skolan ska bli så bra som möjligt har du regelbunden kontakt med mentor. En mentor är en lärare som stöttar dig lite extra för att din studiesituation ska bli så bra som möjligt.

Ett behovsanpassat schema

Vi har undervisning på skolan måndag–fredag klockan 08.40 –15.45. Tillsammans med en mentor ur skolans personal bygger du ett individuellt schema som är anpassat efter vilka ämnen du behöver läsa.

Hur länge du behöver studera hos oss avgörs av hur mycket studier och arbetslivserfarenhet du har med dig sedan innan.

Vilka kurser ska du välja:

Vilka kurser du väljer beror på dina mål och dina tidigare studieresultat. Om du vill söka till högskola eller universitet efter studierna behöver du uppnå grundläggande behörighet för högskolestudier.

Nedanför kan du se vilka kurser som ingår i den grundläggande behörigheten för högskola/universitet och yrkeshögskola.

OBS! Ibland behöver du även andra behörigheter för att komma in på utbildningen du vill gå. Därför är det viktigt att du redan från början tar reda på vad som krävs.

Grundläggande behörighet till högskola/universitet

  • Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • Matematik 1 a, b, eller c
  • Samhällskunskap 1a1
  • Engelska 5 och 6
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Historia 1a1

Grundläggande behörighet till yrkeshögskola

  • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
  • Matematik 1a, b, eller c
  • Samhällskunskap 1a1
  • Engelska 5
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Historia 1a1

Tre år på gymnasienivå krävs

För grundläggande behörighet krävs också tre år på gymnasienivå. Du kan räkna in tidigare studier och arbetslivserfarenhet.

Andra skolaktiviteter

I kursen ingår också ett antal skolgemensamma temadagar, friluftsdagar och kulturevenemang. Vi jobbar även särskilt med deltagarnas inflytande och demokrati på olika sätt, exempelvis genom klassmöten och skolans deltagarråd.

En dag i veckan ägnas åt att skapa och återbruka

En dag i veckan ägnar vi åt praktiskt skapande utifrån ett hållbart tänkande när det gäller användning och återbruk av olika material. Vi jobbar med trä, metall, tyg, garn och mycket annat.

Du får lära dig om material och olika hantverkstekniker för att kunna göra om eller skapa nytt – i så stor utsträckning som möjligt från återvunnet material. Med utgångspunkt i dina egna idéer planerar du själv – med tips och hjälp från läraren – utformning och materialval utifrån miljösmart tänk.

På folkhögskola låter vi deltagarna vara med och bestämma innehållet i kurserna. Lärarna ger förslag och finns med som handledare men deltagarna väljer själva tillsammans hur kursen utvecklas.

Inriktningen Skapa och återbruka kommer därför anpassas efter dina och de andra deltagarnas intressen. Du kommer att få mycket tid att arbeta med dina egna kreativa projekt. Det finns även möjlighet att gemensamt besöka platser som kan ge oss inspiration samt att träffa personer med specialkunskaper om olika material och hantverkstekniker.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

När du fullföljt dina studier har du, om du valt rätt ämnen, möjlighet att söka in på yrkeshögskola, högskola och universitet. Du får ett omdöme som beskriver dina framtida studieförutsättningar. Ett bra omdöme ger goda chanser att komma in på olika högskolor.

Att pausa och läsa konst är det bästa jag gjort

Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.

Läs hela artikeln

Dalslands folkhögskola

Dalslands Folkhögskola finns i Färgelanda och Trollhättan. På båda skolorna läser du i små grupper med stöttande lärare. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Dalslands folkhögskola
Folkhögskolevägen 6
458 30 Färgelanda

Telefon: 0528-758 80
E-post: dalslands.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.dals.fhsk.se/