Keramik  fortsättning

Ansökan stängd
Skola:
Hellidens folkhögskola
Plats:
Tidaholm - Västra Götalands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: personligt brev, arbetsprover mer info www.helliden.se

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2021 - 25 maj 2022

Kostnader: Kursen är avgiftsfri men skolan tar ut avgifter för gemensamma kostnader. Kostnaderna är 680 kr/månad (försäkring, vissa obligatoriska studieresor, kultur, telefon och IT, kopiering och utskrifter, visst obligatoriskt material, förmiddagskaffe).

Kontakt: Bertil Lindgren

Telefon: 0502-178 00

E-post:
konsthantverk@helliden.se

Det här är en fortsättningskurs för dig som vill fördjupa och förädla dina kunskaper.

Hantverkstradition och miljömedvetenhet är viktiga delar i kursen. Keramik är ett konsthantverk som funnits med människan genom årtusenden och ständigt är aktuellt, Inte minst i dag med längtan om hållbarhet och gör-det-själv.

 

Vi börjar antagningen den 3 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 3 maj.

Du som har grundkunskaper inom keramik kan söka till vår kurs Keramik fortsättning. Du får gärna följa med i de grundläggande ämnen som gås igenom.  Huvudfokus ligger på egna projekt där du arbetar utifrån en personlig plan som du och dina lärare utformar i samförstånd. Du får hjälp och stöd att planera och genomföra ditt arbete. Du arbetar självständigt men har alltid nära till din lärare. Detta är ett år där du kan utvecklas, bredda och fördjupa dina kunskaper i hantverket. 

Vi har en välutrustad verkstad där alla deltagare får en egen arbetsplats, ett välutrustat glasyrrum, lerbearbetningsrum, ugnsrum samt drejskivor. Vi har en fin ugnspark med två elugnar varav den ena också kan bränna reducerande med gas, samt tre vedeldade utomhusugnar, en rakuugn, en saltugn och en ittagamaugn. Du som deltagare har tillgång till verkstaden dygnet runt alla dagar i veckan.

 

Din huvudlärare är Moa Edlund Andersson.  Hon är keramiker med skulptur och offentliga utsmyckningar som sin specialitet och har fått mycket uppmärksamhet för sina skulpturer av tanter.

Det finns stora möjligheter att själv påverka utbildningens innehåll och fördjupa sig i tekniker du är intresserad av. Hos oss är  utbildningen individuellt anpassad. Du lägger själv upp kursinnehållet i tätt samarbete med dina lärare. Det vi inte kan sen tidigare listar vi ut och lär oss tillsammans. Allt är möjligt! 

Varje vecka har alla deltagare konsthantverkskurserna kroki för att träna samspelet mellan öga och hand. Du få även kunskaper i att använda teckning och foto som naturliga delar i ditt skiss- och idéarbete men även för att använda som eget uttrycksmedel. 

Du får lära dig att ta bra foton på dina arbeten för att på bästa sätt presentera ditt hantverk på webb eller som utskrift. I bildämnet får du lära dig färglära och att arbeta med olika material och tekniker. Ungefär 20 procent av kursen är bild/ foto och 80 procent av kursen är schemalagt till teknik men du kan använda verkstäderna utöver detta.

Varje läsår innehåller även fyra veckor där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, tusch, skrivande, portfolio och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser, innehållet varierar mellan läsåren. Beroende på vilken kurs du väljer, kan vissa materialkostnader tillkomma för kursen.

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel- och dubbelrum. Där ingår frukost och lunch vardagar. Du kan även bo här enstaka dagar. För deltagare gäller särskilda priser men vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma på besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt. 

Tidigare deltagare har utbildat sig vidare på t ex keramik och glas på Konstfack, Keramikkonst på HDK, bildlärarutbildning och hantverkspedagog. Utbildningen är även väldigt bra för dig som arbetar som bildlärare eller fritidslärare och vill fördjupa dig inom keramik.

 

Ansökan

För att skicka in din ansökan behöver du: 

● Ett brev där du beskriver varför du vill gå kursen 

● 3 - 5 foton på egna arbeten inom tekniken med korta texter som beskriver varje bild.

● Kopior på dina betyg och intyg / sparade som pdf eller jpg 

● Ett personbevis för studier /från Skatteverket 

Spara dessa som .pdf filer och bifoga.

Sedan klickar du på ansök ovan.

 

Detta händer när du klickar på ansök

Du kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till oss eller till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare, logga in igen och komplettera och ändra.

 

Om Tidaholm och Helliden

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva. Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde. Från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget och från Skövde tar det cirka två timmar till Stockholm. Tidaholm ligger i gammal kulturbygd och du har flera småstäder i närheten. I kanten av Tidaholm börjar Hökensås med (Outdoor Hökensås ) fiske, vandrings och cykelleder i en vild natur.

Tidaholm har ett rikt föreningsliv med stora möjligheter till sport och träning både enskilt och i lag. Staden har ett rikt kulturliv, många fik och ett flertal loppisar och second hand butiker Varje onsdag är det torgdag då alla “går fram” och det är fullt med foilk överallt. Tidaholm är stan med runt 700 arrangemang varje år och där alla är med när det händer nåt på stan. Stora folkfester är Konstnatten och Kräftivalen. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://helliden.se/utbildningar/hembygd-distans/

Fler kurser inom: Drejning Raku Drejning Glasyr Stengods

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/