Demokratin mot extremism och antisemitism - distans

Ansökan stängd
Skola:
Hjo folkhögskola
Plats:
Hjo - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Fortbildningskurs för alla intresserade. Ansökningsbesked ges via uppgiven e-postadress, som angetts vid den digitala ansökan.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 18 aug 2022 - 2 jun 2023

Träffar:
4 frivilliga träffar
16 frivilliga nätträffar

Kontakt: Niklas Ahlin

Telefon: 0503-323 16

E-post:
niklas.ahlin@hjofolkhogskola.se

Den historiska kunskapen är avgörande om man ska kunna förstå vårt samhälle, dagens frågor o utmaningar. 

Bakgrund
Demokratins framtid diskuteras idag och hotet från icke demokratiska ideologier, grupper och organisationer utgör en realitet som bör beaktas med bakgrund av den sårbarhet som finns inbyggd i det demokratiska systemet, vilket kan beskrivas som demokratins självförstörelseparadox. Kampen om opinionens stöd pågår ständigt och de populistiska politiska förenklingarna, rasistiska budskapen och de många olika extremistiska budskapens propaganda riskerar över tid att radikalisera den allmänna mentaliteten, vilket i dag kräver djupare kunskap för att kunna genomskådas och bekämpas genom demokratins värdegrund, mänskliga rättigheter och de svenska grundlagarna. 

Till detta krävs fördjupade studier i idéhistoria, retorik, sociologi och internationella relationer. Den historiska kunskapen är avgörande om man ska kunna förstå vårt samhälle, dagens frågor och utmaningar. Med detta följer ett behov av att studera och analysera den utveckling som fört oss fram till dagens demokratiska system med de svenska grundlagarna som beskriver den värdegrund om allas lika värde vi har att stå på i dag. 

Ämnen och inriktning
Inom ämnet retorik studeras den politiska retoriken och samhällsdebatten teoretiskt, med fokus på att tolka och föra fram olika budskap i förhållande till både historisk och nutida kontext, att studera propaganda, retoriska tekniker osv. Till detta kommer den praktiska retoriken, att träna på att uttrycka sig främst i ord men även skrift och på olika sätt bli en bättre kommunikatör. Idéhistorien lär oss om idéerna som format Europa, det moderna samhället och det demokratiska Sverige vi har idag. Men i förhållande till detta studeras de extrema ideologierna som i dag strider mot det öppna demokratiska samhället, nazismen, olika högerextrema rörelser, islamismen och jihadismen samt vänsterextremismen. De olika ideologierna, politiken och förhållandet mellan politik och religion är viktiga områden att studera. På kursen studeras både övergripande historiska bakgrunder men därtill kommer viktiga ideologiska originalskrifter, propaganda, litteratur, lagar och dokument etcetera att läsas och studeras både enskilt och i grupp, med syftet att få en mera djuplodande förståelse för de olika ideologierna och idéernas innehåll och budskap. Antisemitismens historiska bakgrund behandlas med en genomgång av den judiska och europeiska historien och kontexterna, även här studeras olika källtexter och propagandaskrifter för att bättre förstå den ideologiska bakgrunden och därmed bli bättre rustad att bemöta konspirationsteorier, förintelseförnekelse och olika antisemitiska uttryck.  Genom sociologin studeras människor och gruppers påverkan inom och på samhället. Ämnet internationella relationer binder samman och ger en bred bild av det globala samhällsbygget kopplat till demokratin, ickedemokratiska stater, den historiska utvecklingen, organisationer och rörelsers påverkan/samverkan nationellt och internationellt.
Nazismen, fascismen, förintelsen och islamismen behandlas både enskilt och i samlad historisk belysning.

Kursens uppbyggnad
Kursen är upplagd på ett flexibelt sätt som en heldistanskurs, 50%, med inbjudan till livestreamlektioner varannan vecka samt två kursdagar per termin på Hjo folkhögskola, vilket man förväntas besöka i möjligaste mån beroende på arbetssituation. I huvudsak bedrivs studierna via vår lärplattform Goggle Classroom, där material, länkar och lektioner läggs upp så att man kan del av detta valfri tid under veckan. Kursens flexibilitet gör det därmed möjlig att kombinera med arbete eller andra studier.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://folkhogskolan.com/integrationsassistent/lararassistent

Hjo folkhögskola

Hjo folkhögskola är en spännande mötesplats som integrerar flera olika kurser och bakgrunder i en utvecklande miljö präglad av mångfald. Här möts du av engagerade lärare som bryr sig om mer än bara studieresultat.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hjo folkhögskola
Lundbyvägen 12
544 31 Hjo

Telefon: 0503-323 00
E-post: info.hjo@hjofolkhogskola.se
Webbadress: http://www.folkhogskolan.com/