Svensk natur, djur och marint liv - distans

Ansökan stängd
Skola:
Hjo folkhögskola
Plats:
Hjo - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
25%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Kursen är till för alla som är intresserade av svensk natur, djur, växter, miljö och marint liv i havet och fisk och skaldjur i våra sjöar.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 18 aug 2022 - 2 jun 2023

Träffar:
12 obligatoriska träffar

Kontakt: Niklas Ahlin

Telefon: 0503-323 16

E-post:
niklas.ahlin@hjofolkhogskola.se

Kursen är speciellt lämplig för dem som arbetar med unga i skola, fritidsliv men även med vuxna människor med ett naturintresse i ett integrationsperspektiv.

Syftet med kursen är att få djupare kännedom om den varierande svenska naturen, skog, mark, insjöar och hav med dess rikedom av vilt, fågel, växter och marint liv, kopplat till miljö, ekologi och en hållbar naturvård, ekoturism, fiske och råvaruhantering mm. Svensk natur och djurliv sett ur ett integrationsperspektiv där kursdeltagarna rustas med fördjupade kunskaper för att i sin tur kunna föra vidare sin kunskap om svensk natur, skog, mark sjö och hav med dess råvaror och olika mattraditioner kring dessa. Kursen är speciellt lämplig för dem som arbetar med unga och med vuxna människor med ett naturintresse, inom föreningsliv och tex. studieförbund och som samhällsinformatörer och liknande som efter avslutad kurs kan ge fördjupad information om svensk natur, djur, fisk, skaldjur, råvaror och mattraditioner kopplat till svenska lagar och bestämmelser kring jakt, fiske, bär, svampplockning mm.

Kursens omfång; 1 årig kurs, 25% där vi följer årstidernas växlingar med många studiebesök, vandring i skog o mark och olika typer av natur, vilt, bär, växter och svamp etc. Till detta kopplas sedan viss matlagning/beredning och grundläggande genomgång av olika råvaror från vilt, fisk och skaldjur från Vättern, Vänern och havet. Visning och workshop om filetrering av fisk och enklare behandling av vilt ingår i kursen.

Kursens upplägg bygger på ca 1 fysisk träff i månaden, från och med 18 augusti 2021 tom 3 juni 2022, totalt c:a 12 fysiska träffar (c:a 6 tim/tillfälle) på lördagar, där teoretisk information kombineras med studiebesök och besök i skog, mark och vid olika vatten. Förutom dessa 12 fysiska träffar sker teoretiska studier via distans, med Google Classroom som bas samt annan anvisad litteratur. Studiebesöken och naturvandringarna läggs upp efter årets naturliga cykel med besök på tex, fiskeriinrättningar, beredning (Vänern och Vättern), fiskauktion (Göteborg), fiskodling, och naturvandring i skog o mark för att tex. se öringen, harren och rödingens lek i Vättern och Hjoån samt chans att få göra ett provapådyk (via ett dykcenter) om man vill och att sova ute i skogen, som avslutning på kursen. 

Se mer information på Hjo folkhögskolas egna hemsida:

http://folkhogskolan.com/svensk-natur-djur-och-marint-liv

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://folkhogskolan.com/svensk-natur-djur-och-marint-liv

Vill visa att skogen är en trygg och läkande plats

Marcus och Elinor drömmer om att arbeta i naturen med människor. De går kursen Äventyrsguide och får lära sig om friluftsliv, äventyrssport och ledarskap.

Läs hela artikeln

Hjo folkhögskola

Hjo folkhögskola är en spännande mötesplats som integrerar flera olika kurser och bakgrunder i en utvecklande miljö präglad av mångfald. Här möts du av engagerade lärare som bryr sig om mer än bara studieresultat.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hjo folkhögskola
Lundbyvägen 12
544 31 Hjo

Telefon: 0503-323 00
E-post: info.hjo@hjofolkhogskola.se
Webbadress: http://www.folkhogskolan.com/