Sveriges Radios utrikeskorrespondenter besöker Vara folkhögskola - Folkhögskola.nu

Sveriges Radios utrikeskorrespondenter besöker Vara folkhögskola

5 sep 2017 | Folkhögskolornas informationstjänst (FIN)

Katja Magnusson, en av Sveriges Radios utrikeskorrespondenter som besöker Vara folkhögskola ikväll.

När Sveriges Radios utrikeskorrespondenter nu i september ger sig ut på Sverigeturné är ett av stoppen Vara folkhögskola. Skolan får idag besök av Johan Bergendorff (global hälsa) och Katja Magnusson (utrikesreporter, tidigare Mellanöstern-korrespondent).

På kvällen i Vara, som arrangeras av Sveriges Radio, Riksteaterns lokala förening och Vara folkhögskola, har vem som helst chansen att ta del av spännande korrehistorier och det kommer även ges utrymme att ställa frågor.

Katja Magnusson är utrikesreporter och tidigare Mellanöstern-korrespondent för Sveriges Radio.

Vad kommer du skicka med till dessa blivande journalister, utifrån dina erfarenheter som korrespondent och mångårig journalist, när du möter Radiolinjen i Vara?
- Jag kommer säga att det viktigaste som journalist är att jobba med frågor man verkligen bryr sig om och är intresserad av. Det är alltid bra att lära sig språk och skaffa sig nördiga specialkunskaper. Jag tror inte man ska stressa för mycket över trender utan lära sig så mycket man kan och vara beredd att jobba hårt när det krävs.

Journalistiken genomgår ju ett slags stålbad just nu. Hur ser du på journalistikens roll i samhället idag och i framtiden?
- Jag tror att journalistiken är viktigare än någonsin. Men då gäller det att vi har rätt fakta och att vi gör journalistik som är relevant för alla lyssnare, när det gäller Sveriges Radio måste vi spegla Sverige som det ser ut till exempel. Jag tror också att vi måste hålla fast vid fördjupningen och det långsamma berättandet i en tid då så många medier fokuserar på snabbhet.

Vad tror du krävs för att locka fler till att vilja bli journalist idag?
- Tror det är svårt att styra söktrycket, jag tror också det är naturligt att intresset för olika yrken varierar. Men jag kan förstå att mediebranschen känns osäker och att det kan göra att studenter väljer andra yrken.

Vad har du för relation till folkhögskola?
- Jag läste själv två år på folkhögskola och spelade tvärflöjt på Kapellsbergs musikskola i Härnösand. Det var en bra tid och jag är så glad att jag har gått på folkhögskola. Det var där mitt intresse för Mellanöstern väcktes eftersom jag fick följa med på en studieresa till Israel/Västbanken.

Läs mer om SR:s korrar som är ute på Sverigeturné.

Radiolinjen får en egen timma

Passande nog har Vara folkhögskola en Radiolinje. Kursansvarige Tommy Karlsson Ravström berättar att deltagarna på Radiolinjen kommer få en egen timma med Johan Bergendorff och Katja Magnusson på dagen, innan det offentliga programmet på kvällen.

- Vi har flera deltagare varje år som har utrikeskorredrömmar, så det kommer ju bli rena rama julafton för dem. Men givetvis är det nyttigt för de andra deltagarna också att få lyssna till dessa erfarna journalister och få en närmare insyn i hur de arbetar, säger han.

Att flera nuvarande och tidigare deltagare på kursen har drömmar om att arbeta som journalister utomlands råder det ingen tvekan om när Tommy Karlsson Ravström berättar. De har haft kursdeltagare som besökt länder och områden som Kurdistan, Afghanistan och Irak för att göra radiojournalistik.

Nu förbereder sig klassen på mötet med korrarna genom att ladda upp med frågor.

- Vi har sagt åt våra deltagare att detta är ett drömläge att ställa frågor om hur det är att arbeta som utrikeskorrespondent, säger Tommy Karlsson Ravström.

- Det är väldigt viktigt för samhället att vi har duktiga journalister. Inte minst idag, då så mycket information verkligen måste faktagranskas.

Tommy Karlsson Ravström är dock också självkritisk där han menar att journalistiken hamnat lite i fällan att pumpa ut saker snabbt som inte håller faktamässigt.

- Det är därför det behövs gedigna utbildningar för journalister som vet hur man faktagranskar. Inte skickar vi väl in outbildade läkare i en operationssal, frågar han retoriskt.

Han lyfter också utbildningsformen folkhögskola högt. På Vara folkhögskola blandas praktiska övningar med erfarenhetsutbyte mellan deltagarna. Men även lärarna får hela tiden lära nytt.

- Jag lär mig nya saker varje dag! Det är fantastiskt att arbeta så nära deltagarna och få ta del av allas erfarenheter och kunskaper, säger han.

Bild på Tommy Karlsson Ravström.
Tommy Karlsson Ravström, ansvarig för Radiolinjen på Vara folkhögskola.

Se alla Journalistutbildningar på folkhögskola.