Daniel Boyacioglu höll personlig föreläsning på Kävesta folkhögskola - Folkhögskola.nu
Lyssna Teckenspråk Lättläst Other languages
 

Daniel Boyacioglu höll personlig föreläsning på Kävesta folkhögskola

2 dec 2016 | Kävesta folkhögskola

Daniel Boyacioglu på scen i Kävesta folkhögskolas aula
Daniel Boyacioglu besökte Kävesta folkhögskola 1 december
Daniel Boyacioglu besökte Kävesta folkhögskola för att tala inför hela skolan samt hålla en workshop med deltagare på Allmän linje. I aulan läste Daniel flera av sina dikter och talade öppenhjärtigt om sitt liv och de val som lett honom dit han är idag – en brandman som gett ut sju poesiböcker och vunnit SM i Poetry Slam två gånger.

Rap är poesi

Daniel berättade att han under skoltiden hittade ett släktskap mellan den klassiska formen för poesi och rapen, som han själv brann för.

- Jag märkte att Färlin kunde vara rap. Språket var kanske inte riktigt lika rytmiskt tight, men det hade en musikalitet i sig.

När Daniel första gången ställde sig på en scen för att tävla i poesi blev hans hemliga vapen just tidigare rap-texter han skrivit.

- Jag ville bryta med mitt tidigare sammanhang, där jag hade svårt att passa in. Rapparna tyckte att jag var för poetisk i mitt uttryck. Så jag tänkte att det här borde ju poeterna förstå!

Allmän linje fick skrivknep

Efter föreläsningen fick deltagare från Allmän linje en workshop där de tillsammans med Daniel skrev en dikt. Först fick alla komma med förslag på ord, som ”kärlek”, ”tid”, ”livet” och ”trötthet”. Sedan hjälps de åt att formulera meningar runt orden.

- Det finns knep som gör texten lenare, så att man sväljer den. När man är ovan vid att laga mat är det svårt att veta om det behövs salt, hetta eller något annat. Men övar man så kan man smaka och se vad som saknar. Det är samma sak med poesi.

Personlig workshop

Workshopen blev personlig och både deltagarna och Daniel delade med sig av egna livserfarenheter som styrde hur dikten blev. Daniel återkom under både workshopen och föreläsningen till hur oförutsägbart livet är.

- Nu är jag 35, och livet har redan tagit många vändningar. Hade jag trott på någon som sagt när jag var 15 att jag skulle bli poet? Hade jag trott på någon när jag var 25 som sagt att jag skulle bli brandman?

- När jag var yngre trodde jag att jag skulle ha tre barn innan 30. Det blev 7 böcker istället. Livet är läskigt och spännande!

Mer på Kävestas hemsida

Hela intervjun och fler bilder från Daniel Boyacioglus besök finns på Kävestas hemsida.

 


Petter Hellmin

Dela

Nyheter