Operation Medmänniska - insamling för Stadsmissionens äldreverksamhet - Folkhögskola.nu

Operation Medmänniska - insamling för Stadsmissionens äldreverksamhet

1 dec 2016 | Stadsmissionens folkhögskola

Varje höst genomför deltagare på Stadsmissionens folkhögskolas Operation Medmänniska som syftar till att vi tillsammans ska arbeta för en större medmänsklighet. Fredagen den 2 december går insamlingseventet av stapeln som i år arrangeras till förmån för Stockholms Stadsmissions Äldrecenter. I år deltar även Äldrecenters sånggrupp i eventet med en konsert. Grillska Gymnasiet Sundbybergs elever bidrar också i insamlingen.

Operation Medmänniska är en tradition sedan mitten av nittiotalet och startades på initiativ av deltagare på folkhögskolan. Eventet syftar till att uppmärksamma stockholmare på de mest utsatta grupperna i vårt samhälle och att vi alla, tillsammans, ska arbeta för en större medmänsklighet.

Under en dag görs en insamling och gåvan skänks sedan till någon av Stockholms Stadsmissions sociala verksamheter. I år har deltagarna beslutat att pengarna ska gå till Stockholms Stadsmissions Äldrecenter.

Beslutet togs med bakgrund av att Stockholms Stadsmission ser en kraftig ökning av fattiga och ensamma pensionärer som söker hjälp i Stockholm. Sedan 2013 har antalet besök på Äldrecenter, som erbjuder billiga luncher och stöd, ökat från 3 000 om året till över 12 000.

Operation medmänniska har varierat i storlek genom åren och som mest har runt 300 personer deltagit i insamlingen. Nytt för i år är att eventet kommer att ha sin bas i St Paul på Mariatorget. Här kommer Stadsmissionens Folkhögskolas kör ge en konsert tillsammans med Äldrecentrets sånggrupp samt  bjuda på fika.

Folkhögskolans studerande och Grillska Gymnasiet Sundbybergs elever kommer på olika platser i stan, till exempel i  Björns trädgård och Drottninggatan, samla in pengar och sprida  information om Stadsmissionens arbete.

-  Operation Medmänniska är ett bra sätt för de studerande att visa sin solidaritet och att ta ansvar för sin nästa. Det är en del i Stockholms Stadsmissions arbete för att göra Stockholm till en mänskligare stad. Att de studerande själva både får organisera insamlingen och diskutera vilka sociala verksamheter som är i störst behov av stöd är både ett stort ansvar och en lärdom för livet, säger Jeremias Lind, lärare på Stadsmissionens Folkhögskola.

– Ensamheten och den ekonomiska utsattheten bland äldre har helt klart ökat. I år har vi sett en ökning med 15 procent fler besökare under det första kvartalet. Det kommer nya varje dag, säger Rickard Loblom, verksamhetschef på Äldrecenter.

Jeremias Lind