Att plugga på folkhögskola - 10 snabba fakta - Folkhögskola.nu
Lyssna Teckenspråk Lättläst Other languages
 
Bild på tre personer.

Att plugga på folkhögskola - 10 snabba fakta

Folkhögskolan är en annorlunda skolform. Håll i dig – här kommer tio snabba fakta om folkhögskolan, som en introduktion till vad folkhögskolan är!

1) Människor som samtalar

På folkhögskolan möts olika människor, kulturer, livsvillkor och intressen. Det är i samtalet mellan alla dessa som nya insikter skapas och som du får växa tillsammans med andra. I klassrummet är dialogen viktig. Ditt aktiva deltagande i gruppen är en del av folkhögskolans kännetecken.

2) Kurser på olika nivåer

På folkhögskolan finns mängder av kursinriktningar och även kurser på flera olika nivåer. En del läser på Allmän kurs för att komplettera luckor från grundskolan eller gymnasiet. Några läser särskilda kurser för att få tid och möjlighet att fokusera på ett intresse och utvecklas inom det. Andra läser kurser som utbildar för ett visst yrke.

3) Behörighet till högre studier

Folkhögskolans Allmänna kurs kan ge grundläggande behörighet till högskolan. När du är klar får du ett studieomdöme som gör att du kan söka till högskolan genom folkhögskolans urvalsgrupp.

4) En skola för vuxna

Folkhögskolan vänder sig till alla vuxna över 18 år som vill studera. Varje folkhögskola försöker blanda människor med olika åldrar och skiftande bakgrund i sina kurser. Alla har gjort ett eget val att studera.

5) Kulturen spelar roll

Det finns ett brett utbud av musik-, teater-, och andra estetiska linjer på folkhögskolan. Många väljer därför folkhögskolan som en förberedelse för att arbeta med kultur även i framtiden. Det sjungs, spelas och skapas nästan dygnet runt på vissa folkhögskolor och på det sättet blir skolan ett levande kulturcentrum, i många fall också för hela bygden runtomkring.

6) Öppen mot världen

Folkhögskolans kurser har en konkret koppling till samhället och världen omkring oss. Allt detta påverkar undervisningen. Visst sitter vi i lektionssalar, men ibland flyttar vi också ut kursen – iväg på studiebesök, eller bara till den miljö vi ska lära oss mer om. Ibland börjar vi i läroboken, men undervisningen kopplar ändå till det som händer i, och utanför, klassrummet.

7) Frihet att forma innehållet

Folkhögskolan har inga centralt bestämda kursplaner. Det gör att vi har frihet att själva bestämma innehållet i våra kurser. I vilken ordning du lär dig och hur en vanlig skoldag ser ut, kan variera helt och hållet beroende på omvärlden och vilka som sitter i rummet.

8) Kunskap som räcker länge

På folkhögskolan får studierna i traditionella skolämnen gå hand i hand med friare kunskapssökande. Förmågan att ta till sig och se nya infallsvinklar är högt värderad. Du får matnyttiga kunskaper för fortsatta studier och arbetsliv, men det sker på ett sätt så att du växer som människa samtidigt. Du får möjlighet att upptäcka dig själv och skaffa dig redskap för att påverka ditt liv, kanske i en ny riktning.

9) Bostad finnes

Att samlas kring matbordet har stor vikt på många folkhögskolor. Många folkhögskolor har dessutom ett internat där du kan bo under tiden du läser på folkhögskolan. Det ger en social gemenskap som skiljer sig en del från andra skolformer.

10) Olika folkrörelser och landsting står bakom

107 folkhögskolor drivs av folkrörelser, ideella organisationer, stiftelser eller föreningar, och 43 drivs av landsting och regioner. De värderingar och idéer som skolans huvudman har, påverkar folkhögskolans inriktning, kursutbud och aktiviteter.


Vanliga frågor och svar

Läs mer

Om studiestöd

Läs mer

Berättelser från folkhögskolan

Läs mer

Dela

Senast uppdaterad: 2015-05-29

Kommentarer
 • Hej Matilda!
  Du behöver läsa 2 år på Allmän kurs för att uppfylla omfattningskravet för folkhögskolans grundläggande behörighet. Kolla också om du behöver några särskilda behörigheter till lärarprogrammet och att du kan läsa även dessa på den folkhögskola som du söker till.

  Det är ett studieomdöme (per person) som grundar sig på alla ämnen du läser. Med folkhögskolans intyg om behörighet till högre studier kan du söka till lärarprogrammet. Då konkurrerar du om en plats med ditt studieomdöme i folkhögskolans urvalsgrupp. Det är även viktigt att göra högskoleprovet för att öka dina chanser att komma in på högskolan.

  Platserna på högskolan fördelas proportionerligt mellan olika urvalsgrupper och antagningen grundar sig på olika värden. I betygsurvalsgruppen är det ditt fullständiga gymnasie-/komvuxbetyg som gäller. I folkhögskolans urvalsgrupp är det ditt studieomdöme och i högskoleprovets urvalsgrupp är det ditt resultat på högskoleprovet som gäller. Lycka till!

  9 november 2015 Inlagd av Eva på Folkhögskola.nu

 • Hej! Jag har ett par frågor.

  Jag har hoppat av gymnasiet. Jag har godkända betyg i 750 p (vilket innefattar engelska a, svenska 1 och samhällskunskap 1a1). Skulle jag kunna klara av att få högskolebehörighet på ett år? Om inte, hur lång tid tror du att det skulle ta?

  Andra frågan: Jag har förstått att man får ett omdöme istället för betyg när man studerar på folkhögskola. Får man ett omdöme i varje ämne eller ett enda omdöme som innefattar allting?

  Och till sist: Jag vill läsa vidare till lärare (gymnasium eller högstadiet). Hur stor chans har jag att komma in på den utbildningen? Eller snarare, hur mycket försämras mina chanser att komma in på utbildningen om jag väljer folkhögskola i stället för Komvux? (Har testat Komvux - det var inte min grej.)

  Tack på förhand!

  9 november 2015 Inlagd av Matilda

 • Hej Ali juma!
  Om du går in på Sök kurser i menyn kan du se alla kurser som finns på Sveriges 151 folkhögskolor. Där kan du göra många olika val för att hitta en kurs som passar dig. Sen kan du kontakta skolan direkt om du vill ha mer information. Lycka till!

  4 augusti 2015 Inlagd av Eva på Folkhögskola.nu

 • Hej!
  jag undrar att vad kan ni erbjuda för utbildning ? är intresserad :)

  4 augusti 2015 Inlagd av Ali juma Akbari

 • Hej Hadeer!
  Ja, på folkhögskolans Allmänna kurser kan du skaffa dig behörigheter för att kunna söka till högskolan. Du kan läsa mer om behörighet till högskolan på sidan Behörigheter uppe till vänster.

  Dina tidigare studier avgör hur länge och vad du behöver studera på folkhögskolan för att kunna söka till den högskoleutbildning du vill gå. Du kan kontakta den folkhögskola du vill gå på och planera dina studier.

  Lycka till!

  12 februari 2015 Inlagd av Eva på Folkhögskola.nu

 • hej
  jag undrar efter folkhögskolan kan man gå till högskolan ?

  11 februari 2015 Inlagd av hadeer

Skriv en kommentar till "Om folkhögskolan"


Obs! Din kommentar publiceras här och skickas även med e-post till
Folkhögskolornas informationstjänst.
Captcha

Obligatoriska fält *