Gymnasiekompetens på folkhögskola - Folkhögskola.nu
Lyssna Teckenspråk Lättläst Other languages
 
Gymnasiekompetens på folkhögskola. Bild på folkhögskoledeltagare.

Behörighet till högre studier

Om du inte har gått klart gymnasieskolan kan du gå Allmän/behörighetsgivande kurs på gymnasienivå. Då får du motsvarande gymnasiekompetens och grundläggande behörighet för att studera vidare på yrkeshögskola, högskola, universitet och folkhögskolans eftergymnasiala yrkesutbildningar. 

Hur länge du studerar på Allmän kurs på gymnasienivå beror på vilka kunskaper du har när du börjar dina studier och vad du har för mål med dina studier. Du kan studera ett, två eller tre år. Många folkhögskolor erbjuder tre år på gymnasienivå, men en del folkhögskolor erbjuder bara de två sista åren på Allmän kurs, då måste man ha arbetat ett år eller studerat ett år på gymnasieskola eller komvux innan man kan börja.

Gymnasiegemensamma ämnen

På Allmän kurs studerar du gymnasiegemensamma ämnen, som till exempel svenska, matematik, engelska med flera. Det är vanligt att folkhögskolor ordnar temastudier på Allmän kurs, där flera ämnen ingår i ett tema. Ofta har du möjlighet att välja en särskild inriktning på dina studier. Inriktningen kan till exempel vara musik, idrott, drama, samhällsfrågor eller internationella frågor.

Grundläggande behörighet

Kursen ger dig kunskaper som motsvarar gymnasiekompetens och du får så kallad grundläggande behörighet. Med grundläggande behörighet kan du söka vidare till högskola eller till yrkeshögskola. Något färre kurser krävs om du bara är intresserad av behörighet till yrkeshögskolan. 

Behörighetsintyg

När du har klarat av folkhögskolans Allmänna kurs får du ett behörighetsintyg som berättar att du har grundläggande behörighet till högskolan och/eller behörighet till yrkeshögskolan. Det är samma behörighet som ett fullgjort slutbetyg eller en examen från gymnasiet/komvux kan ge. När du har ett behörighetsintyg kan du söka till högskola och/eller yrkeshögskola. Du blir då även behörig till folkhögskolornas yrkesutbildningar på eftergymnasial nivå.

Särskild behörighet

Utöver den grundläggande behörigheten kan olika högre utbildningar ställa mer specifika kurskrav eller ämneskrav. Det kallas särskilda behörigheter till högskolestudier eller förkunskaper till yrkeshögskolan. Folkhögskolan kan ge intyg om detta. Vilka särskilda behörigheter/förkunskaper som kan intygas varierar från folkhögskola till folkhögskola.

Allmän kurs på distans

I vissa fall kan du studera Allmän kurs på distans. Det betyder att du studerar mer flexibelt i både tid och rum, mestadels kan du alltså studera hemifrån. 

 


Dela

Senast uppdaterad: 2015-09-16

Kommentarer
 • Hej, jag har en fråga: jag har läst 1/2-år på vanliga gymnasiet, sen 2 år på allmän kurs. Nu ska jag flytta till hösten, men saknar ett par behörighetsgivande kurser som jag tänkte läsa klart på KomVux - kan jag få grundläggande behörighet till högskolan på det sättet, eller måste jag läsa klart på Folkhögskola?

  2 maj 2017 Inlagd av Christina

 • Hej Shabbir!
  Du kan tillgodoräkna dig din förkunskaper från gymnasiet om du går över till Allmän kurs på folkhögskola och skaffa dig behörighet till högre studier via folkhögskolans behörighetsmodell. Du kan få behörighetsintyg på engelska som gör det möjligt att söka till exempel universitet utomlands, men det är alltid mottagande skola som bestämmer vilka som antas. Du kan läsa mer på vår sida "För dig som vill studera utomlands efter studier på folkhögskola" Lycka till!

  30 november 2015 Inlagd av Eva på Folkhögskola.nu

 • Hej Peter!
  Om du skriver in College i fritextfältet på Sök kurs här på folkhögskola.nu, så får du fram kurser som är förberedande inför högskolestudier. Om du behöver bredda dina förkunskaper finns det även till exempel naturvetenskapliga påbyggnadsår på några folkhögskolor.
  På studera.nu finns bra förberedelsetips och övningsmöjligheter inför högskoleprovet.

  30 november 2015 Inlagd av Eva på Folkhögskola.nu

Fler kommentarer

Skriv en kommentar till "Behörighet till högskola/yrkeshögskola"


Obs! Din kommentar publiceras här och skickas även med e-post till
Folkhögskolornas informationstjänst.
Captcha

Obligatoriska fält *