Omfattningskravet - Folkhögskola.nu

Omfattningskravet

Omfattningskravet är formulerat i fyra olika alternativ. De beskriver alla en sammanlagd treårig utbildningsväg.

Fyra alternativ:

• tre hela år på folkhögskolan
  • ett års gymnasiestudier eller vuxstudier och därefter två år på folkhögskolan
  • ett års arbetslivserfarenhet efter grundskolan och därefter två år på folkhögskolan
  • två år på gymnasieskola eller vuxenstudier och därefter ett år på folkhögskolan

Se en bild som illustrerar omfattningskravet

Hur beräknas ett gymnasieår?

Ett fullt nationellt program innehåller 2500 gymnasiepoäng. Ett år innebär därmed cirka 1/3 av detta, ungefär 800 gymnasiepoäng.

En rimlig utgångspunkt när man ska tillgodoräkna sig tidigare studier in i folkhögskolans modell är att ett år motsvarar ett fullgjort år på gymnasieskola eller komvux med cirka 800 godkända gymnasiepoäng. Två år innebär då cirka 2/3 av 2500 poäng, dvs cirka 1600 godkända gymnasiepoäng.

Det är dock folkhögskolan som ansvarar för tillgodoräknandet och bestämmer vad som anses motsvara gymnasiepoängen och hur många år man måste studera på folkhögskolan.

Arbetslivserfarenheten ska motsvara ett läsår, rekommendationen är nio månader på heltid.

Senast uppdaterad: 2014-04-01