Folkhögskolan en välkommen distraktion från stadsliv och stress - Folkhögskola.nu

Abdifatah Ibrahim

Folkhögskolan en välkommen distraktion från stadsliv och stress

Abdifatah Ibrahim tycker att man blir en annan person på folkhögskola och ser sin tid på skolan som ett sätt att lära känna sig själv och komma ner på jorden.

- Den tid jag har spenderat på folkhögskolan har fått mig att åstadkomma saker jag inte trodde att jag var kapabel till. Man får också träffa en massa intressanta människor från alla delar av världen som har suget efter lärandet, vilket jag tycker är spännande.

Abdifatah, som också kallas Aio, går på Allmän kurs på Biskops Arnö folkhögskola, där han läser för att få behörighet till högskolan. Efter en brokig bana av komvuxstudier, en lärlingsutbildning som plattsättare och lagerarbete kände han att han hade lust, råd och tid att börja studera på folkhögskola.
– Tiden på folkhögskola är din egen tid och ditt ansvar. Du får tid att tänka om, kring studierna och om ditt liv. Att gå på folkhögskola är stor skillnad mot gymnasiet, komvux och alla andra utbildningar där ute.

Internatet det viktiga
Abdifatah valde skolan för att han ville bo på internat och komma bort från Stockholm ett tag. Han sitter ofta i biblioteket och pluggar. Han gillar att vara fysiskt aktiv och deltar ofta i olika fritidsaktiviteter som skolan arrangerar för deltagarna. På skolan delar han stuga med två tjejer och en kille.
– Jag har alltid varit intresserad av att bo på internat. Jag vill inte pendla utan fokusera 100 procent på mina studier. Internatet här på ön är en bra distraktion från allt som har med stadslivet och den stressiga miljön att göra. I mitt röda hus på ön kan jag lära känna mig själv. Och man får värsta syrekicken av luften här.

Gå på folkhögskola
Abdifatah tycker att strukturen på folkhögskolans undervisning skiljer sig mycket från andra skolformer han har gått i.
– Du har en plan och vissa uppgifter du ska lösa, men utöver det handlar det om att prestera och ta egna initiativ. Ditt studieomdöme påverkas också av hur du jobbar i grupp, om du deltar och är social. Jag tycker att man ska tänka på vad man vill ha ut av sin tid på skolan, om man är där för att göra en sak eller utvecklas inom alla ämnen. På så sätt får man ut mesta möjliga för en själv.

Lärarna ett stort stöd
Abdifatah tycker att lärarna är en av de viktigaste faktorerna till stämningen på skolan.
– På gymnasiet känner lärarna knappt eleverna. Här vet de vad du heter och hur du är som person. Känner man sig vilsen kan man prata med vilken lärare som helst. De tar sig tid och vill veta vad du behöver. Man känner sig inte ensam och isolerad trots att man befinner sig på en ö.

Han tycker också att lärarnas roll i undervisningen är annorlunda.
– På folkhögskola försöker läraren anpassa sig efter eleverna. I gymnasiet ska eleverna alltid anpassa sig efter läraren.  Här spenderar läraren tid med eleverna och försöker se hur de fungerar och anpassa undervisningen efter ditt arbete. Efter ett par månader började lärarna känna mig och veta vad jag behövde. Då började jag jobba mer effektivt."

Finns det något som inte är bra med folkhögskola?
– Vintrarna. Snön smälter aldrig här ute.

Du verkar driven, målmedveten
– Det är just det. Jag har suget att plugga igen. Man är här för sin egen skull så då får man ta vara på den. Det är så kort tid, tiden flyger här. Jag kan tänka på förra hösten och känna att det var som igår.

Vad tänker du om framtiden?
– Jag vill komma in på något inom miljö. Jag skulle vilja jobba med vindkraftverk och alternativ energi. Så jag har tagit fysik som ett extraämne så att jag ökar mina chanser.