"Jag har en vilja och livserfarenhet nu som jag inte hade när jag gick på gymnasiet" - Folkhögskola.nu
Lyssna Teckenspråk Lättläst Other languages
 
Henrik Gustafsson på Allmän kurs i matsalen

"Jag har en vilja och livserfarenhet nu som jag inte hade när jag gick på gymnasiet"

Henrik läser Allmän kurs med estetisk inriktning. Han tycker att han växer som människa och hoppas på en framtid inom något socialt yrke.

– Jag har jobbat hela livet och har äntligen bestämt mig för att skola om mig. Jag hade dåliga betyg från gymnasiet, så jag bestämde mig för att ta tag i det.

Efter en brokig yrkesbana som industriarbetare, styckare och personlig assistent går Henrik nu på Allmän kurs med estetisk inriktning.

Luciatåg och sång i korridoren
När vi träffar honom står han och diskuterar sångupplägg inför skolkörens nästa repetition med en lärare.
– När jag började här var hon på väg att starta en skolkör, där är jag väldigt engagerad nu. Nu ska vi ha luciatåg. Jag är med i en kyrkokör på fritiden också, många tror mig inte mig när jag säger det. Jag kanske inte ser ut som en som sjunger i kör.

En plats där man får vara sig själv
Henrik tycker att folkhögskolan stärker en och att man får vara sig själv. 
– Här jobbar de individuellt hela tiden och har möjlighet att hjälpa den enskilde personen. Jag tycker att jag får exakt den hjälp jag behöver. Jag känner att det är ett förtroende som är enormt stort.
– Du växer som människa. Du får vara dig själv, måste inte vara en i mängden utan precis den du är. Det är en bra gemenskap och väldigt roligt att gå här.
– Det är skitkul att gå i skolan igen. Jag vill klara av matte, svenska och engelska. De ska vara på topp när jag slutar.
– Jag har en vilja och livserfarenhet nu som jag inte hade när jag gick på gymnasiet. 

Ser en social framtid
Henrik ser en framtid inom något yrke där han får jobba med människor.
– Jag är en social person. Att jobba som personlig assistent var jätteroligt, så nu har jag funderingar på att söka socionomutbildning efter folkhögskolan. Jag vill hellre jobba med människor än att stå på en industri.

Namn: Henrik
Läser: Allmän kurs med estetisk inriktning

Dela