”Det är en av de bästa saker jag har gjort” - Folkhögskola.nu

”Det är en av de bästa saker jag har gjort”

Kirsti Kupari har återvänt till skolbänken efter 35 år i arbetslivet. Hon utbildar sig nu till behandlingspedagog.
– Man växer som människa.

Kirsti läser andra året på behandlingspedagogutbildningen.
– Jag ångrar inte en sekund att jag började. Jag får separationsångest redan nu när jag tänker på att jag ska sluta om ett år. Det enda jag ångrar är att jag inte hittade utbildningen lite tidigare.

Varför valde du folkhögskola?
– Allt på folkhögskolan är väldigt spännande. Man träffar nya människor och alla ämnen är nya och intressanta. På behandlingspedagogkursen har en del ett eget missbruk bakom sig och andra inte, så det blir intressanta diskussioner. De som har det med sig har kanske en del saker mer klart för sig, medan jag måste lära mig allt från början.

”Det är upp till dig själv”
Kirsti tycker att det finns stort utrymme för deltagarna på folkhögskolan.
– När du går på folkhögskola är det inte skolan som ställer krav på dig, utan de som söker har redan bestämt sig för att de vill studera. Du är motiverad och har gjort ditt val, ingen tvingar dig. Om du inte anstränger dig förlorar du själv på det. Man tar sitt eget ansvar och det märks. Folkhögskolan är annorlunda på det sättet.

Öppet för olika åsikter
Kirsti tycker att det är lärorikt att man diskuterar och utvecklas i grupp.
– När man är så många, med olika åsikter och tankar, funkar det inte att bara tänka på sig själv. Det är inte alltid lätt att acceptera allas åsikter, men man lär sig mycket av det. Vi lär oss både att ge och ta kritik. Det blir en rikare diskussion om inte alla tycker likadant.Kirsti säger också att gruppdynamiken är viktig och att det finns en trygghet.
– När man är trygg i gruppen så vågar man säga vad man tycker utan att folk tar illa upp.

Hur är det att vara äldst i klassen?
– De tar hand om gamlingen, inte tvärtom, säger Kirsti och skrattar. Hon berättar att de yngre hjälper henne både med datorproblem och ibland med svenska språket.
I klassen varierar åldrarna mellan 22 och 50 år och Kirsti tycker att blandningen berikar.

– Allt är nytt för mig. Till och med svensklektion är nytt för mig. Det är väldigt stor skillnad på hur jag och en yngre person ser på utbildningen. De har gått på gymnasiet och kanske universitetet, medan jag inte har läst någonting. Jag är säkert minst utbildad på skolan.
– Jag har 50 års livserfarenhet med mig in i skolan, men att jobba med människor är helt nytt för mig.

Hur är undervisningen upplagd?
– Det är ett väldigt stort område, men generellt handlar det om människor med någon problematik, till stor del missbruk. Just nu har vi mycket fördjupningsarbeten. Vi jobbar också med ART, som är en behandlingsmetod. Genom olika övningar kan man diskutera beteenden eller träna på att få kontroll över situationer, till exempel hantera ilska.

Om ett par månader ska de blivande behandlingspedagogerna göra tio veckors praktik och Kirsti ska vara på ett behandlingshem för personer med missbruk.
– Det ser jag mycket fram emot.