"Övningen är klar och nu börjar färdigheten" - Folkhögskola.nu
Lyssna Teckenspråk Lättläst Other languages
 
Karl-Johan och Jimmy läser film, Linda läser teater på Molkoms folkhögskola

"Övningen är klar och nu börjar färdigheten"

Karl-Johan och  Jimmy läser filmlinjen och Linda går skådespelarlinjen på Molkoms folkhögskola. Skådespelarna och filmarna har ett nära samarbete och gör ofta produktioner ihop.

I sitt senaste projekt fick de låna ett vikingacenter för en stor filminspelning där alla skådespelare och filmare, samt ett stort antal statister på skolan deltog. Projektet fick uppmärksamhet i tv och en efterföljare i Ryssland.

Glädjen över resultaten överskuggar det ofta hårda produktionsarbetet.
- Det är så roligt med film, säger Karl-Johan. Det kan vara ett rent helvete när man är på plats, men känslan när man är klar är fantastisk. Man kan gå runt och vara glad i flera dagar efteråt.

Att deltagarna arbetar så nära varandra ger utrymme att utvecklas på ett nytt sätt, säger de.
- Alla känner varandra och vet att man är här för att lära sig, då vågar man också misslyckas, säger Jimmy.
- Det ger en trygghet att man är så nära. Som skådespelare känner jag filmarna. Och regissören pratade jag kanske med på frukosten på internatet, säger Linda. Att som skådespelare även få arbeta tajt ihop med filmare, där jag kan arbeta med skådespelande både på en scen och framför en kamera var en av de saker som lockade med Molkom, säger Linda.

- Ett nära samarbete gör att man kan fokusera på det man är där för, säger Karl-Johan. Man kan fokusera på sin film och skådespelarna finns på skolan. Vi använder skådisar utifrån också men det är en bra grund med det samarbete vi har inom skolan. Man knyter lätt nya kontakter. Och folk, både på skolan och de skådisar man tar in utifrån är alltid så positiva och förbaskat trevliga, säger Karl-Johan.

Lärarna får deltagarna att utvecklas
Karl-Johan, Jimmy och Linda är överens om att folkhögskolans pedagogik bygger ett självförtroende som är viktigt. De säger att lärarna också fyller en viktig roll och får dem att känna sig delaktiga. Lärarna är aktiva inom sina yrken och har mycket erfarenhet och kontakter som de gärna delar med sig av.
- De frågar ofta om vi vill testa nya saker och varje kursdeltagare känner att de har en chans att påverka. Det är inte bara att vi hoppas på att få påverka i framtiden, utan du kan direkt vara med och påverka och lära dig saker, säger Jimmy.
- På folkhögskola får du ta del av så mycket mer än det som ingår i själva utbildningen. Man får alltid chans att lära sig saker som man annars inte hade gjort. Även om jag inte går teknisk del kan jag hoppa in och hjälpa till med ljus på föreställningarna till exempel, inflikar Karl-Johan.

En framtid inom film och teater
Just nu arbetar filmarna med sin höstproduktion. Skådespelarna åker ut på en miniturné där de spelar för skolor och daglig verksamhet. I vår väntar praktik och sedan hägrar en framtid som filmarbetare och teaterpedagog.
- Det är mer driv i filmerna nu. Man måste sätta ett avtryck. Man vill ge allt för att kunna använda de sista produktionerna sedan, säger Jimmy.
- Kan du få ut en film som blir uppmärksammad så är det ju den bästa språngbräda du kan få, säger Karl-Johan.

- Övningen är klar och nu börjar färdigheten. Så känns det, avslutar Linda.

Dela