"Helt plötsligt var det roligt att lära sig saker" - Folkhögskola.nu
Lyssna Teckenspråk Lättläst Other languages
 
Robin gick fotoskola

"Helt plötsligt var det roligt att lära sig saker"

Robin Nilssen har en bakgrund som skateboardfotograf och dockteaterskådespelare. Idag jobbar han med reklamfoto. Han tyckte att folkhögskoletiden var kreativ, lekfull och jämlik.

– Om någon säger att olja och vatten inte kan blandas så måste jag testa att blanda olja och vatten för att se varför det inte funkar. På folkhögskola fick jag utrymme att testa och leka fram resultat. För första gången var det ok att det skulle vara roligt att lära sig saker.

Robin gick en konstlinje på Sigtuna folkhögskola och senare Fotoskolan på Gamleby folkhögskola.

Tät kontakt med skatevärlden
Robin jobbade som skateboardfotograf i åtta år. Han har själv bakgrund i skateboardvärlden, har varit sponsrad och har ett brett kontaktnät därifrån.
– Jag har rört mig i branschen sen jag varit 15 år. Det är en svår bransch överlag för den är smal och svårpenetrerad. Alla kids vet exakt hur det ska se ut. Man kan inte komma in och göra saker med en klackspark, då får man ingen trovärdighet.

Folkhögskolan ett viktigt steg
Ett omslagsfoto av en av Sveriges bästa boxare taget i en boxningslokal och en intervju ledde Robin in på fotokursen.
- Utbildningen var otroligt viktig för mig. Under tre år hade jag suttit och utbildat mig själv på nätet, om foto och olika tekniker. Jag satt i månader och läste på hur man skärper en bild i Photoshop. Jag hade mycket kunskap men genom utbildningen fick jag en mer solid kunskap och fyllde ut luckor.

Fotolinjen gav honom en vilja att dra sig mer mot kommersiellt foto.
- Det finns inte så mycket pengar i skateboard, man får slita ihjäl sig. Skateboardfotograferingen gör jag för att det är kul, annat fotande kan jag se mer som jobb. Jag gör jättemånga roliga jobb också förstås, som inte har med skateboard att göra.

Under hösten har han jobbat med stora fotoprojekt som lanseringen av Sveriges nya landslagströja.

Robin har ett stort och brett kontaktnät och är noggrann med att ta hand om sina kunder.
- En fotograf kan inte bete sig som en Hollywoodstjärna och göra som det passar en själv. Jag vill att mina kunder i samma stund som de får en leverans från mig ska känna att de redan är sugna på nästa jobb på grund av vad de ser.

En skola där man får ha kul
Robin slutade gymnasiet efter första terminen och var inte särskilt sugen på att börja plugga igen. Men när han började på folkhögskola förändrades synen på hur det kan vara att gå i skolan.
- Efter två veckor gick jag omkring och hade nästan skuldkänslor för att jag hade kul på skolan. Sen jag var liten har det alltid funnits ett motstånd hos lärarna mot att ha kul. "Du ska gå den raka vägen och lära dig, här ska du inte ha kul. " Men jag förstod att det är såhär det ska vara, att det här borde vara ett konstant tillstånd.

En jämlik skolform
Robin säger att den speciella skolformen och den positiva miljön gav honom en snabbstart tillbaka.
- Folkhögskola är otroligt viktig för en massa människor. För mig är det enda sättet jag har kunnat studera, universitetet hade aldrig funkat för mig.  Det finns en jämlikhet på folkhögskola, där man kan diskutera saker ömsesidigt. Lärarna fick bort det där gamla tänket om vad man får och inte får göra, och vad man faktiskt kan göra. Det är ofta lugnt och familjärt på folkhögskola.

Att få utrymme att leka fram kreativa processer är något han framhåller som viktigt.
- Många som kommer utifrån behöver rensa sitt gamla tänkande, de har svårt att leka och ge sig hän en känsla. Men för mig har det varit tvärtom, jag fick alltid skit i skolan för att jag lekte och såg på saker på ett annat sätt.

Kreativitet som uttryckssätt
Robin använde sin kreativitet som vapen tidigt i livet.
- Jag målade min första oljemålning när jag var sex år. Min lärare var arg för att jag satt med keps på mig. Så jag målade en tavla där jag satt med fötterna på bänken och gav till henne. Jag har nog haft nära till det konstnärliga tänkandet.

Som vuxen har han, förutom foto, ständig kreativa projekt på gång.
- Just nu handlar det mycket om att bygga motorcyklar. När jag inte är motiverad till foto kan jag gå ner på halvfart samtidigt som jag jobbar med annat kreativt. Jag har alltid haft höga mål. När jag spelade hockey hamnade jag i AIK, sedan byggde jag 18 cyklar på två år och en utställning som hamnade i USA. Som skatefotograf har jag vunnit pris som årets fotograf och årets bild. Det är väl lite av min läggning, jag har aldrig haft tid att hålla på och dalta. Jag går dit jag vill. 

Dela