”Vi fick det att hända, personminor blev förbjudna!” - Folkhögskola.nu
Lyssna Teckenspråk Lättläst Other languages
 
Ola Mattsson gick Allmän kurs, idag är han biträdande chef för Rädda barnen i Sverige.

”Vi fick det att hända, personminor blev förbjudna!”

På folkhögskolan lärde han sig engelska och hur man förändrar världen tillsammans med andra. I dag är Ola Mattsson biträdande chef för Rädda barnens verksamhet i Sverige.

Ola Mattson

Namn: Ola Mattsson
Ålder: 39
Kurs: Tvåårig allmän linje. Röda korsets folkhögskola
Gör i dag: Biträdande chef för Rädda barnens Sverigeverksamhet

Ola Mattsson, Rädda Barnen

Ola Mattsson trivdes inte på gymnasiet och hoppade av för att börja jobba. Efter två år ville han skaffa sig behörighet till vidare studier och sökte till Röda korsets folkhögskola.

Varför blev det Röda korsets folkhögskola?
– Jag ville prova en annan skolform och samtidigt hitta en miljö med fokus på rättvisefrågor. Samtidigt som vi läste engelska och matte gjorde vi skolan till en politisk aktör inom Röda korset. Det var en rätt häftig upplevelse.

Gick det bättre att lära sig saker den här gången?
– Ja, när jag kom dit hade jag läst engelska i grundskola och gymnasium i åtta år utan att våga öppna munnen. Efter bara några månader började jag tala flytande. Skolformen bygger på att kursdeltagarna drar nytta av varandras kunskap och stärker varandra. Det var nytt för mig med den typen av samtal. Det gjorde att jag började lita på min egen förmåga.

Hur var det att bo på skolan som du gjorde?
– Det påverkade på ett personligt plan. Vi var unga, man byggde ett starkt nätverk genom att bo med människor med olika bakgrund från hela landet. Vi är ett gäng som fortfarande ses varje vecka. Det är tjugo år sedan vi gick där och vi ses fortfarande flera gånger i veckan.

Ditt bästa minne från tiden på folkhögskolan?
– Det var när vi kursdeltagare gick ihop och ordnade demonstrationer i Stockholm mot personminor. Plötsligt dyker högt uppsatta politiker upp och allt får genomslag i medierna. Det var en skithäftig upplevelse att inse att vi var med och påverkade. Det där har präglat mig mycket. Personminorna förbjöds i Sverige några år senare. Jag har en bild av mig själv och dåvarande försvarsministern hemma som jag vårdar ömt.

Vad hände efter skolan?
– Jag började jobba på Röda korset och har jobbat i olika ideella organisationer sedan dess. Just Rädda barnen blev det för att de har stort fokus på att uppnå resultat. Bland annat genom att påverka på kommunal nivå. Det känns verkligen att vi når ut på den nivå där vår påverkan gör skillnad.

Vad har du för nytta av utbildningen i dag?
– Allt från det här med nätverk till ett förhållningssätt och en syn på vad jag kan göra, och vad jag kan göra tillsammans med andra. Ett skitbra jobb där jag utvecklas. Det här hade nog inte hänt om jag inte hade gått på folkhögskolan där och då.

Om du skulle träffa dig själv för tjugo år sedan, vad skulle ditt råd vara?
– Engagera dig i en förening. Tro på att du kan förändra saker, gör det tillsammans med andra. Gå på folkhögskola.

Om Rädda barnen

Rädda barnen är en internationell organisation som utgår från FN:s barnkonvention och arbetar för barns rättigheter. Verksamheten i Sverige handlar bland annat om att påverka samhällsaktörer och driva förebyggande projekt mot diskriminering och förtryck av barn.Om Rädda barnen Rädda barnen är en internationell organisation som utgår från FN:s barnkonvention och arbetar för barns rättigheter. Verksamheten i Sverige handlar bland annat om att påverka samhällsaktörer och driva förebyggande projekt mot diskriminering och förtryck av barn.

Läs mer om Rädda Barnen på http://www.raddabarnen.se »

Läs mer om Allmän kurs på folkhögskola här »

Dela