”Shit, så här ser det ut i Sverige i dag” - Folkhögskola.nu

Petter gick kursen Socialpedagogiskt ungdomsarbete på Tollare folkhögskola.

”Shit, så här ser det ut i Sverige i dag”

Länge var han rätt och slätt Petter med svenska folket men som föreläsare och mångsysslare heter han Petter Alexis Askergren. Mannen som skulle ”riva hela haket såklart” men som på senaste skivan visar upp ömtåliga och självrannsakande sidor av sig själv.

Petter

Namn: Petter Alexis Askergren
Ålder: 39
Kurs: Socialpedagogiskt ungdomsarbete på Tollare folkhögskola.
Gör i dag: Artist, författare, föreläsare, krogägare med mera.

Petter

– Skulle jag göra musik som jag gjorde när jag var 24 år och sprang på Kocksgatan på Söder skulle det vara rätt patetiskt. Det coola är att jag vågar skriva som en 39-årig trebarnspappa i dag, kommenterar han.

På bokmässan i Örebro och i skolor pratar Petter om sin nya bok ”16 rader” där han kommenterar de tankar, känslor och händelser som ligger bakom 15 års textförfattande. Men också om läsning utifrån sina erfarenheter som dyslektiker i en trångsynt skolvärld.

Varför är läsningen viktig för dig?
– Det är en demokratifråga, att läsa och skriva utvecklar vårt sätt att tänka och är en av civilisationens grundstenar. Det är en fantastisk värld man kommer in i när man lär sig de sakerna. Problemet är att framförallt unga killar inte läser. Det stora problemet är att man blir påtvingad böcker man inte är intresserad av.

Har du egen erfarenhet av det?
– Ja, jag kom ihåg när jag kom med en bok till min lärare i mellanstadiet . Den hette First Blood och hade Sylvester Stallone och ett stort maskingevär på omslaget. ”Den där får du inte läsa,” tyckte min lärare. Så här i efterhand kan jag känna – har man råd att säga så till en ung kille med läs- och skrivsvårigheter som vill läsa en bok?

Men du gav inte upp verkar det som?
– Nej, musiken blev en språngbräda till litteraturen för mig. Jag tror på att kombinera ämnen i skolan, till exempel bild och svenska. Då kan folk som har svårt att läsa men gillar att rita ändå uppfatta texten på något sätt.

För bara två år sedan gick du på Tollare folkhögskola, varför?
– Min kompis Ahmed tipsade och inspirerade mig att börja, han tyckte att utbildningen skulle passa mig. Eftersom jag bränt skolan mycket tidigare vill jag lära mig mer om många saker i livet. Kursen handlade om socialpedagogiskt arbete med ungdomar och med min tidigare hyperaktivitet och läs- och skrivsvårigheter kändes det väldigt intressant.

På vilket sätt var det intressant?
– Jag har alltid varit intresserad av hur det ser ut i samhället. Jag ville lära mig hur man kan påverka och argumentera för sin sak. Ofta när man ser folk debattera så använder de bara härskartekniker och försöker slå ut varandra. Vi hade väldigt bra föreläsare och det gav extremt mycket att träffa de andra kursdeltagarna som jobbat med allt från olika ungdomshem till ensamkommande flyktingbarn.

Vad bär du med dig från Tollare?
– Kunskap om ungdomsarbete och möten med bra folk. Och tanken att shit, så här ser det ut i Sverige. Jag får ofta uppfattningen att många politiker rör sig i en skyddad verkstad, långt från verkligheten.

Vad händer nu i ditt liv?
– Jag håller på med de här föreläsningarna om läsning och sen ska jag göra ny musik. Vi gjorde nyligen en konsert på Operan. Det var spännande och krävdes en del övertalning att armbåga sig in där. De var rätt konservativa. Det är sånt jag försöker riva ned.

Hur då riva ned?
– Det finns en överhet i finkulturen som gör att man ser ner på annan kultur. Det är farligt att göra den separationen så stark. För det är ganska lätt att någon med skriv- och lässvårigheter kommer in i den världen och känner sig korkad eller mindre värd. Jag försöker få bort det när jag pratar med lärare. Det är ointressant vad ungarna väljer att läsa, det viktiga är att de läser.

Tips på bra böcker till ungdomar?
– Dvärgen är bra, den är lite spännande och rå och handlar om ondska. Bonjour tristesse av Francoise Sagan också. De är inte supertjocka. Sen Zlatanboken, tror många unga gillar den. Det viktigaste att man väljer nåt man är intresserad av.

Här hittar du alla kurser i Socialpedagogiskt ungdomsarbete »