"Folkhögskolan skapar frihet" - Folkhögskola.nu
Lyssna Teckenspråk Lättläst Other languages
 
Bild på Sigge

"Folkhögskolan skapar frihet"

Sigge läser Musiklinjen med klassisk inriktning. Han går sitt första år och tycker att han är precis där han ska vara just nu. 

Sigge

Namn: Sigge
Ålder: 19 år
Gör: Går Musiklinjen med klassisk inriktning på folkhögskola

– Frihet är ett väldigt bra ord för folkhögskolan. Man får ett stort eget ansvar och stort utrymme att utveckla sig själv i den takt man tycker att man har ork, lust och tid till. 
Det är bra gemenskap och vi får spela mycket. Vill man öva och satsa på musiken finns alla möjligheter här att göra det. Vill man bara spela och inte satsa stenhårt finns det möjlighet till det också.

Sigge har spelat fiol sedan han var åtta år och läste sedan musik på gymnasiet. Han tycker att folkhögskolan ger en annan frihet. 
– Som deltagare ges man det utrymme man behöver och vill ha. Det är en individanpassad skolgång som passar mig bra just nu. Jag har gått här i två månader och är redan en långt bättre violinist än jag blev under de tre åren på gymnasiet. Utvecklingstakten är en helt annan. 

Stråkorkestermusiken lockade
Varje dag har klassen ett par lektioner, bland annat i gehörslära, kvartett och orkesterrep. 
– Orkestern, att få spela i större ensembler, var en av de saker som lockade mig hit. Jag tycker att samspelet mellan många musiker är roligast.

På den klassiska linjen är de tio stråkmusiker, två som spelar klassisk gitarr och en klassisk sång. 
– Vi har fioler och cello men får hoppa runt lite på altfiolen. Det brukar nästan alltid vara ont om altfioler. Efter höstlovet är det min tur, då ska jag spela altfiol. 

Mycket tid att öva
Utöver lektionerna förväntas man lägga mycket tid på att öva. Sigge menar att det är en lektion både i självdisciplin och teknik. 
– Vi ska inte bara lära oss vårt instrument utan också hur man gör när man övar tre-fyra timmar om dagen. Det är roligt att få känna hur det är att spela klassiskt på heltid. 

I början var det svårt att masa sig iväg till övningsrummet om man sovit dåligt på natten, säger han.
– Men man får hitta en övningsteknik som funkar för en själv.
– I våras när jag sökte utbildningen var mitt sikte inställt på att bli musiker. Nu har jag verkligen fått känna på hur det är att hålla på med det här på hundra procent. Jag är mer medveten om hur jag är som människa. jag vet att jag inte tycker att det är så roligt att öva fyra timmar om dagen, två timmar är roligt men fyra är jobbigt. 

Spelningar i andra städer
Sigge berättar att de har många spännande projekt där de åker ut och spelar. 
– I förra veckan spelade vi i Hudiksvall, vi hade repat hur mycket som helst innan. Så anslöt några pensionerade proffsmusiker som stötte upp, sådant är kul. Och förra helgen spelade vi med Orkesterföreningen i Bollnäs. Det är roligt att få göra de större projekten, att få sitta i en stor orkester och spela symfonisk musik. 

Bo på internat
Sigge bor på skolans internat och tycker att det passar honom utmärkt.
– Det är att flytta hemifrån light. Vi får mat fem dagar i veckan. På helgerna lagar vi mat tillsammans och umgås i köket. Som mitt liv är just nu behöver jag både övning och disciplin och trevliga kamrater att träffa. Och det får man verkligen när man bor på skolan. Boendeformen bjuder in till att man kommer nära människor fort. Vi bor nära, umgås mellan åtta på morgonen och tio på kvällen. Så vi lär verkligen känna varandra. 

Vad är bra med folkhögskolan?
– Så fort jag kom hit kände jag att jag skulle trivas här. Det var en atmosfär jag gillade, man blev välkomnad på direkten. Det kändes som en bra gemenskap.  

Ett evigt band till musiken
Sigge säger att han är inställd på att söka musikhögskola efter kursen men att han har öppnat sitt sinne för att det finns andra alternativ också.
– Jag pratade med en klok man på en stråkkurs i somras. Han sa att även om man inte blir musiker eller musiklärare efter folkhögskolan, så utbildar de ju musiker som kommer hem och bedriver ett rikt amatörmusikliv efter folkhögskolan. Skulle jag bestämma mig för att bli tandläkare istället nästa år så kommer jag alltid ha ett band till musiken. Klassisk musik och fiolen kommer hänga med mig tills jag kolar vippen om 70 år eller så. 

Dela