Internat på folkhögskola - Folkhögskola.nu

Internat på folkhögskola. Bild på person i soffa.

Leva och bo på folkhögskolans internat

Internat betyder att du kan bo på skolan. Många folkhögskolor har internatboende, där du kan bo tillsammans med andra kursdeltagare.

Internatet är en viktig del av folkhögskolans studiemiljö. Bor du på internat ingår du i en gemenskap med andra deltagare även på fritiden, då många folkhögskolor brukar ordna kultur- och gemenskapsaktiviteter, som till exempel utflykter, konserter eller sportturneringar.

Ofta bor man blandat med deltagare från olika kurser, så att man har chans att lära känna fler än bara sina klasskamrater.

Att bo på internat ger dig också möjligheten att leva ett år på en plats du kanske aldrig skulle komma till annars. Du slipper bekymra dig över att leta studentrum och du har alltid nära till skolan.

Du som väljer att bo på skolans internat betalar för detta.

Se en film med Louise som bor på internat »

Se en film med David som bor på internat »

Senast uppdaterad: 2016-03-09

• Hej Lotta!
    Folkhögskola är en skola för vuxna, där boende får komma och gå som de vill på internatet. De som bor på internatet visar förstår hänsyn till varandra, så ingen blir störd. Det finns internat på många folkhögskolor i Sverige och de kan ha olika ordnings- eller trivselregler. De kan till exempel handla om drogförbud, städning av gemensamma lokaler, aktsamhet om möbler och att tillåta husdjur eller ej. Du kan kolla vad som gäller på den folkhögskola som du är intresserad av.

11 april 2016 Inlagd av Eva på Folkhögskola.nu

• Vad är det för regler som gäller då man bor på internat på fhsk ?? Tyst en viss tid ? Får vänner sova över i ens rum ?? Får man gå och komma som man vill ?? ( Typ är det OK att komma hem mitt i natten om man går tyst...? )

6 april 2016 Inlagd av Lotta

• Hej Britta!
    Du får fråga den aktuella folkhögskolan om det är möjligt att komma överens om någon speciallösning för er med boende för er båda. Men generellt är annars internatet i första hand till för studerande på skolan.

14 mars 2016 Inlagd av Fredrik, folkhögskola.nu

• Hej!
    Kan min partner bo tillsammans med mig i internatet även om han inte är studerande på skolan?

12 mars 2016 Inlagd av Britta

• Hej Ida!
    Som du vet är inackoderingstillägget för studerande under 20 år och sen får man söka studiemedel som är både bidrag och lån på 9948 kr/4 veckor för heltidsstudier.
    Om du bor på folkhögskolan är det bara hyran för rummet du kan söka bostadsbidrag för hos Försäkringskassan.

29 juni 2015 Inlagd av Eva på Folkhögskola.nu

• Hej!
    Om man är 22 år och ska läsa på folkhögskola, finns det då något bostadsbidrag man kan söka eftersom inackorderingsbidrag inte är relevant längre? Var gör man detta isåfall?
    Tack på förhand!:)

28 juni 2015 Inlagd av Ida

• Hej Christoffer!
    Kostnaderna varierar från skola till skola beroende på standard, antal måltider etc. En del anger en terminskostnad, andra en månadskostnad, en del anger i fyraveckorsperioder. Och slutsumman blir då beroende på hur lång kursen är.

2 januari 2014 Inlagd av Agneta Wallin, folkhögskola.nu

• Vad kostar det att bo på internet?
    Är det beroende på hur länge kurserna är?
    Eller är det en månadskostnad?

2 januari 2014 Inlagd av Christoffer Svensson

• Hej Christian!
    Det beror på vad som står i hyresavtalet. Varje folkhögskola har egna regler och rutiner för internatboendet, så hyresavtalen ser olika ut beroende på vilken skola det gäller.

6 november 2013 Inlagd av Sandra. folkhögskola.nu

• Hej. jag undrar ifall man får va kvar på internaten under lov osv?

6 november 2013 Inlagd av Christian

• Hej John!
    För studier på gymnasial nivå så anses föräldrarna vara ansvariga för försörjningen och det gäller i alla skolformer, inte bara folkhögskola. Reglerna är satta av CSN och i förlängningen av Regering/Riksdag. Men det går bra att söka bostadsbidraget också om du skriver dig på skolan och har ett kontrakt för ditt boende där.

15 augusti 2013 Inlagd av Sandra

• Hejsan! Eftersom man inte som 18-åring har tillgång till studiemedel på en gymnasial folkhögskola med internat, så kommer inte studiebidraget (1050kr) och inackoderingstillägget (2035kr) täcka bostadskostnaden med internat. Hur är det tänkt att man ska kunna studera på det sätter eller är det inte meningen att man ska göra det? För ekonomiskt sätt går det inte ihop. Kan man ansöka om bostadsbidrag eller vad kan lösningen vara?

6 augusti 2013 Inlagd av John

Skriv en kommentar till "Leva och bo på internat"

Obs! Din kommentar publiceras här och skickas även med e-post till
Folkhögskolornas informationstjänst.