Studiemotiverande folkhögskolekurs - Folkhögskola.nu
Lyssna Teckenspråk Lättläst Other languages
 

Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF-kurs)

Är du arbetssökande och saknar fullständiga betyg från grund- eller gymnasieskolan? Då kan Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF-kurs) vara något för dig.

Vad är Studiemotiverade folkhögskolekurs?

På en Studiemotiverande folkhögskolekurs får du prova på hur det kan vara att studera som vuxen. Kursens upplägg varierar beroende på skolans inriktning och deltagarnas önskemål.

Det är Arbetsförmedlingen som står bakom satsningen och det är också genom dem man kan få en plats på kursen. Kursen ges på 124 folkhögskolor under 2016 och cirka 6200 personer väntas gå kursen under året.

Syfte med kursen

Syftet är att underlätta och motivera dig att slutföra dina studier och öka dina chanser till jobb. Om du efter avslutad SMF-kurs vill fortsätta på folkhögskola finns det t.ex. Allmän kurs som motsvarar grund- eller gymnasieskolans studienivå.

Vad innehåller kursen?

Du får möjlighet att prova på olika ämnen, förbättra din studieteknik och lägga en plan inför framtiden. På folkhögskolan är gruppen viktig och det finns tid för samtal och erfarenhetsutbyte. Kursen pågår i tre månader och avslutas med att du får ett intyg.

Vad tycker ungdomar som gått kursen?

Vid intervjuer med deltagare säger de att de känt sig välkomna och blivit behandlade som vuxna. Ett par spontana reflektioner:
 
”Jag har fått struktur på vardagen och ett ökat självförtroende”
 
”Detta är en chans som alla borde få”
 
Många som gått kursen tycker att utbildningen kan vara en väg till jobb. Man får nya kontakter och referenser, som kan användas när man söker till en utbildning eller ett jobb. Efter att ha gått kursen är det många deltagare som ser fler möjligheter inför framtiden.
 
Du får möjlighet att känna efter om folkhögskola kan passa just dig.

Hur gör jag?

Är du arbetssökande och fyllt 16 år och som varken har en gymnasieexamen eller grundläggande behörighet till högskoleutbildning på grundnivå? 
Då kan din förmedlare på Arbetsförmedlingen anvisa till en plats på kursen.

Vill du veta mer?

Titta gärna på filmen högst upp på denna sida och läs mer genom att följa nedanstående länkar. 

Se på vilka folkhögskolor kursen finns »

Folder om SMF från Folkbildningsrådet (pdf) »

Mer information om kurserna på Folkbildningsrådets webbplats »

Information om studiemotiverande kurser hos Arbetsförmedlingen »

Arbetsförmedlingens faktablad om kurserna »

OBS: De Studiemotiverande folkhögskolekurserna är inte sökbara på denna webbplats. Kontakta din arbetsförmedling så får du information om vilka skolor som erbjuder dessa och hjälp med själva anvisningen.


Dela

Senast uppdaterad: 2016-10-26