abbe.jpg

”Det bästa som hänt mig”

Abbe studerar på Allmän kurs på gymnasienivå. Han tycker att folkhögskolan har väckt hans intresse för att gå i skolan igen och våga tro på sina drömmar om framtiden. "Tidigare hade jag inte motivation, men det ändrades när jag började på folkhögskola. Nu kommer jag i tid och är glad att det är skola i morgon."

Abbe gick i grundskolan och en kort period i gymnasiet men hoppade av. Efter att ha funderat på att börja jobba fick han tips från en kompis om folkhögskola, sökte och kom in.

Matte är hans bästa ämne och han tycker att det går bra i skolan.– Inget är tråkigt, allt är positivt.

Han gillar att man jobbar ihop som grupp.
– Man blir taggad till nästa lektion och peppad av andra. Så har det inte varit i mina tidigare skolor.

På Allmän kurs läser Abbe och hans kurskompisar de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för att få grundläggande behörighet till högskolan. Några läser också ämnen på grundskolenivå. Utöver det arbetar de också i teman, där många ämnen vävs in.

– Vi har jobbat nu i sju veckor med mat-tema, där vi tar hand om och lär oss om matsvinn och matavfall. Vi har också besökt olika företag runt om i staden för att lära oss hur de arbetar med matproduktion.

Lärarna en viktig del

Abbe tycker att lärarna är en viktig del i den positiva utvecklingen.

– De är mer ansvariga och hjälpsamma än de lärare jag haft i andra skolor. Vi får den hjälp vi behöver. En gång i veckan har vi studietid, då man sitter och jobbar själv med det man behöver. Då får vi också bra hjälp från våra lärare.

Mångfald

Abbes klass består av människor i olika åldrar och med olika bakgrund.

– Vi är olika allihop. En del läser på grundnivå, andra på gymnasienivå. Alla bidrar utifrån sina olika erfarenheter och var man kommer ifrån.

Abbes mål är att bli klar med gymnasienivån och grundskolenivån och sedan plugga vidare eller jobba.
– Jag vill jobba som byggare. Jag har varit intresserad av det sedan jag var liten. Kanske ska jag skaffa en egen firma. Sedan kan jag komma och bygga hos er.

Folkhögskolan hjälper till att komma på rätt spår

– Folkhögskolan är trygghet, motivation, känsla. Det är roligt. Jag vill säga till folk att börja plugga, du kommer att få en bra känsla. Jag ville inget innan, bara jobba eller vara hemma. Nu är jag på benen och på rätt spår!

MER INFORMATION: